Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Σκανδιναβοί έσωσαν την τουριστική παρτίδα στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η οικονομική κρίση έπληξε και τους τουρίστες, που κατανάλωσαν λιγότερα φέτος στις διακοπές τους. Στα Χανιά, δύο στους πέντε ξένους επισκέπτες περιόρισαν τα έξοδά τους, με την απώλεια εσόδων για την τοπική αγορά να φτάνει το 7,5% και αν δεν υπήρχαν οι Σκανδιναβοί, η απώλεια θα ήταν μεγαλύτερη.
Αυτό προέκυψε από έρευνα -με αφορμή το πέρας του θέρους- του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (συντονιστής ο δρ Γιώργος Μπαουράκης, ερευνητής ο Γ. Αγγελάκης), του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (καθηγητής Κώστας Ζοπουνίδης) και του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης (Περικλής Δράκος).
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων, μειώθηκαν κατά 2,10% στο 8μηνο του έτους, σε σχέση με το 8μηνο του 2009, αυξήθηκαν μόνο τον Ιούλιο και μειώθηκαν και πάλι κατά 4,12% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Το 71,75% των συνολικών αφίξεων προήλθαν από Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και το 18,39% από Αγγλία, Πολωνία, Γερμανία και Βέλγιο.
Η σημαντική αύξηση των Νορβηγών και Φινλανδών επισκεπτών κάλυψε τις απώλειες από τη μείωση του αριθμού των Γερμανών και των Αγγλων (παρατηρείται σταδιακά από το 2007) όπως και οι αυξήσεις του αριθμού των Βέλγων και ιδιαίτερα των Ρώσων, που άγγιξαν το 1% των συνολικών αφίξεων.

+21,7% οι αφίξεις στη Σαντορίνη

Στα αεροδρόμια, η μεγαλύτερη αύξηση αλλοδαπών σημειώθηκε στην Κω (10,37%) και μετά στη Σαντορίνη (9,03%), στη Ρόδο (8,08%) και στην Κεφαλονιά (4,99%). Στο αεροδρόμιο Σαντορίνης τον Αύγουστο η αύξηση των αφίξεων ήταν εντυπωσιακή (21,76%), με δεύτερη εκείνη του αεροδρομίου Κεφαλονιάς (11,90%).
Η έρευνα περιέλαβε και τις αφίξεις των τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων, οι οποίες καταγράφηκαν με προσωπικές συνεντεύξεις.
Τα αρνητικά σχόλια αφορούσαν κατά σειρά το οδικό δίκτυο, τη σήμανση, την καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
(Ελευθεροτυπία - 15/9/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=203163

1 σχόλιο:

  1. Βλακείες. Εμείς σώσαμε την κίνηση. Οι Έλληνες. Και ξέρετε γιατί; Γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προσφορές καλές και για εμάς. Επιτέλους πηγαίνουμε με λιγότερο από 20 ευρώ Κρήτη από Αθήνα, να είναι καλά η ΑΝΕΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή