Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Πανδημία, μέτρα και ζητούμενα

Το ξεκίνημα της πανδημίας του κορωνοϊού βρήκε την Ελλάδα έγκαιρα προετοιμασμένη. Από νωρίς μπήκε η χώρα σε καραντίνα με αποτέλεσμα να μη γίνουμε… Ιταλία η οποία βίωσε μια τραγωδία παράλληλα με τις πληγές στην οικονομία της.
Τα Χανιά εκείνο το διάστημα δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα. Είχαν κρούσματα πρόσφατα με αποτέλεσμα να επιβληθούν τοπικά μέτρα που συνεχίζονται έως σήμερα παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα είναι ελάχιστα.
Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν χθες και στα Χανιά, όπως και σε άλλες περιοχές με ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, είναι κατά την άποψή μου, – σε ό,τι αφορά τα Χανιά- δυσνόητοι.
Τι νόημα έχει η αναστολή της λειτουργίας από τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, των περιπτέρων και μίνι – μάρκετ που διανυκτέρευαν;
Ξεκάθαρα, το ζητούμενο είναι να αποτρέψουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να μη μπούμε σε νέο γενικό lockdown, γιατί αυτό θα σημαίνει οικονομική καταστροφή. Αυτό όμως προϋποθέτει καλύτερη ενημέρωση του πολίτη για τους λόγους που π.χ. συνεχίζονται αυτά τα αυστηρά μέτρα στα Χανιά. Αυτό δεν αποσαφηνίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση και προφανώς δεν θα αποσαφηνιστεί μέσα από επιλεκτικές καμπάνιες ενημέρωσης.
Εν κατακλείδι, το θέμα είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα με τον κορωνοϊό αλλά και να μη διαλυθεί εντελώς η οικονομία η οποία ήδη μετρά πλήγες με αρκετούς νέους να βρίσκονται στην ανεργία. Με μέτρα για τα οποία θα υπάρχει επαρκή ενημέρωση αλλά και με ουσιαστική στήριξη όσων έχουν πληγεί ή πλήττονται από αυτόν τον “αόρατο εχθρό”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 26/9/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου