Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Ανενεργή η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων πάνω από χρόνο στα Χανιά

Η ανάγκη επανενεργοποίησης της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων (Ε.Π.Α.) Νομού Χανίων (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που υπάγεται στο Yπουργείο Δικαιοσύνης) και παραμένει ανενεργή πάνω από έναν χρόνο, αναδείχθηκε στο περιθώριο της χθεσινής δεύτερης και τελευταίας ημέρας του διεπιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις στην Κοινωνική Προστασία: Προτάσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι.
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι περιστατικά παιδικής κακοποίησης καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και στα Χανιά, οι οποίοι παρέχουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και ότι αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο σχολικός εκφοβισμός (φαινόμενα bullynig) στα σχολεία.
Ωστόσο, ζητούμενο είναι η συγκρότηση ενός Παρατηρητηρίου Βίας που θα καταγράφει αυτά τα περιστατικά.
Στον ρόλο των επαγγελματιών Υγείας στην ανίχνευση της Παιδικής Κακοποίησης, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Παρασκευή Ορφανουδάκη.
Μιλώντας η ίδια στα “Χανιώτικα νέα”, σημείωσε ότι «η παιδική κακοποίηση είναι θέμα αρκετά επίκαιρο και διαχρονικό. Ο γιατρός έχει έναν κομβικό ρόλο. Αυτός θα δει το παιδί, θα εγείρει την υποψία και θα αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της κακοποίησης και την αποκατάσταση των βλαβών που ενδεχομένως θα έχει υποστεί το παιδί».
Για το αν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσοστά παιδικής κακοποίησης στα Χανιά αλλά και γενικότερα, η κα Ορφανουδάκη σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία διότι δυστυχώς δεν υπάρχει παρατηρητήριο βίας ή κάτι αντίστοιχο, που να καταγράφονται και να παρακολουθούνται. Αυτό θεωρώ ότι θα ήταν ένα ζητούμενο που θα μπορούσαμε να εφαρμόζουμε, διότι αυτά (τα περιστατικά) που έρχονται στην επιφάνεια είναι μάλλον λιγότερα από αυτά που είναι στην πραγματικότητα»
Πάντως από την εμπειρία της η ίδια ανέφερε ότι «θέλει να πιστεύει ότι είναι λίγα τα περιστατικά σοβαρών και σεξουαλικών κακοποιήσεων» και ότι «η λεκτική και ψυχολογική βία είναι πιο συχνή και πολλές φορές γίνεται ενδεχομένως χωρίς να το συνειδητοποιεί ο γονέας ή αυτός που την ασκεί. Σίγουρα και το “μπούλινγκ” στα σχολεία έχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια και στα Χανιά και παντού. Δεν είναι μόνο δικό μας φαινόμενο, είναι πανελλαδικό φαινόμενο».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι «το ζητούμενο στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας είναι εκτός από τους γιατρούς, να συνεργάζονται και οι υπηρεσίες μεταξύ τους και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο και όχι ετεροχρονισμένα ή μία από την άλλη, ώστε να αντιμετωπίζονται και πιο σωστά. Επίσης, καλό θα ήταν στα Χανιά τουλάχιστον να επανενεργοποιηθεί ηη Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων και να φροντίσουμε για παιδιά που θα χρειαστεί να ανακριθούν και να έχουν περισσότερη επικοινωνία με δικαστικές και αστυμομικές αρχές, να διαμορφώσομε ένα χώρο, όπως υπάρχει στην Αθήνα, που να λειτουργεί με ψυχολόγους. Μπορεί ο φορέας να είναι η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων η οποία είναι ανενεργή πάνω από έναν χρόνο».
 Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων η οποία είχε επιτελέσει σημαντικό έργο, είχε γραφεία σε διαμέρισμα πολυκατοικίας της οδού Σφακίων και η σχετική πινακίδα υπάρχει μέχρι σήμερα στην είσοδο.
Στους σκοπούς των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων οι οποίες εκπροσωπούνται από Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει Δικαστικός η Εισαγγελικός Λειτουργός, είναι, μεταξύ άλλων, η ενεργός συμβολή τους στην πρόληψη της εγκληματικότητας των ανηλίκων, η παροχή υλικής και κοινωνικής στήριξης σε ανηλίκους στους οποίους έχουν επιβληθεί αναμορφωτικά μέτρα αλλά και η παροχή επαγγελματικής κατάρτισης, πολιτιστικής καλλιέργειας, ψυχαγωγίας και στέγης σε ανηλίκους.
Η ανίχνευση της κακοποίησης και η υποστήριξη των θυμάτων κακοποιητικών συμπεριφορών, ήταν το θέμα της ομιλίας της ψυχολόγου Φανής Κουκουτσάκη και της κοινωνικής λειτουργού στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κισσάμου, Χρύσας Μπακατσάκη. Η συμπεριληπτική εκπαίδευση ήταν το θέμα της εισήγησης της εκπαιδευτικού Ιωάννας Τύρελη. Η κοινωνική εργασία με οικογένεια σε κρίση ήταν το θέμα της κοινωνικής λειτουργού Μαρίας Τριγώνη. Η επικοινωνία, αλληλεπίδραση και οριοθέτηση του παιδιού ήταν το θέμα της εισήγησης της συμβουλευτικής ψυχολόγου Ιωάννας Φαντζίκη.
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, το Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, «Ο Άγιος Σπυρίδων» της ΙΜΚΣ και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 8/3/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου