Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Ελπίδες αξιοποίησης της Γαλλικής Σχολής

Προοπτική αξιοποίησης της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα, φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου το συγκεκριμένο κτήριο με λίγες επεμβάσεις να χρησιμοποιηθεί ως Εργαστήριο Κατασκευών και Καινοτομίας, ανοιχτό στη νεολαία των Χανίων!
Προς το παρόν, ο περιβάλλων χώρος της πρώην Γαλλικής Σχολής παραμένει σε κακή κατάσταση, είναι γεμάτος με άγρια βλάστηση και κλαδιά, αλλά, σύμφωνα με την πρυτανική αρχή, σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης.
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του Εργαστηρίου Κατασκευών δεν ακυρώνει την απόφαση μετατροπής του κτηρίου σε “Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Ιστορίας της Τεχνολογίας”.
Το Εργαστήριο θα έχει ζωή μέχρι να υλοποιηθεί – κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα – η μελέτη εφαρμογής για το Μουσείο και την διαμόρφωση του κτηρίου, για την οποία συνεχίζεται, χωρίς αποτέλεσμα έως σήμερα, η αναζήτηση χρηματοδότησης από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ετσι, αντί το κτήριο να είναι μέχρι τότε κλειστό και να ρημάζει συνεχώς, η Πρυτανεία αποφάσισε την προσωρινή αξιοποίησή του.
Οπως εξήγησε στα “Χ.ν.” ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Ζερβάκης, «το συγκεκριμένο κτήριο έχει αποφασιστεί να στεγάσει Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Ιστορίας της Τεχνολογίας αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρξει η μελέτη αποκατάστασης και χρηματοδότηση για αποκατάσταση. Στο ενδιάμεσο θα ανοίξει η Σχολή για δράσεις του Πολυτεχνείου που αφορούν σε καινοτόμες ιδέες των φοιτητών. Θα αποτελέσει εργαστήριο για φοιτητές αλλά και για σχολεία και νέους κατοίκους της πόλης»
Δίνοντας ένα σχετικό παράδειγμα, ο κ. Ζερβάκης είπε ότι θα μπορούσε στο συγκεκριμένο Εργαστήριο να κατασκευαστεί μοντέλο ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ένα ρομπότ αλλά και να πραγματοποιούνται επισκέψεις μαθητών.
Ο ίδιος εξήγησε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα από πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσουν οι εργασίες και συμπλήρωσε ότι «θέλησή μας να έχουμε ένα πλαίσιο ανοιχτό στη νεολαία των Χανίων».
Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο εγκαταλείφθηκε το 2013 μετά την απομάκρυνση της Αρχιτεκτονικής Σχολής ενώ είχε θεωρηθεί κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία σύγχρονου λαογραφικού μουσείου καθώς υπάρχει το σχετικό υλικό. Το 2018 ολοκληρώθηκε η μουσειολογική μελέτη με χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και από τότε το Πολυτεχνείο αναζητά χρηματοδότηση για τη μελέτη εφαρμογής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 28/3/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου