Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Οικολογικό κτήριο στον Δράπανο Βάμου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Με βασικό υλικό τον πηλό κατασκευάζεται στον Δράπανο του Δήμου Βάμου ένα πρότυπο οικολογικό κτήριο, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2011.
Η ιδέα ανήκει στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Cranfield, Sharon Jackson, και η υλοποίησή της γίνεται σε συνεργασία με μέλη μιας ομάδας νέων ανθρώπων (αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών κ.ά.) με την ονομασία: 'ΠηλΟίκο', που αναζητεί τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, χρησιμοποιώντας βιοκλιματικές αρχές στον σχεδιασμό και φυσικά υλικά στην κατασκευή.
Το οικολογικό αυτό κτήριο ήταν ένα από τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στο πρώτο Σεμινάριο Επιχειρηματικής Αειφορίας της πρώτης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESA) στην Κρήτη, το οποίο πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Libertas Villas, στο Παλαιλώνι του Δήμου Βάμου, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αθήνα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Το σεμινάριο διοργάνωσαν και συντόνισαν η διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ESA κα Sharon Jackson, MSc και ο συνάδελφός της από την Αθήνα, δρ Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, 'οι διοργανωτές παρουσίασαν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα και την υπεύθυνη επιχειρηματική πρακτική στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου ανακοίνωσαν και τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σε δείγμα 120 εταιρειών από την Αθήνα και την Κρήτη, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιθυμούν περισσότερη εκπαίδευση και κατάρτιση σχετικά με τη βιώσιμη και παράλληλα κερδοφόρα διαχείριση των επιχειρήσεών τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη καλής ποιότητας πληροφόρησης σχετικά με την Αειφόρο Επιχειρηματικότητα και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, όπως και έλλειψη γνώσης για τη σωστή εφαρμογή της αειφορίας στις επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESA) αποτελεί μια διεθνή επιχείρηση διοικητικής εκπαίδευσης η οποία ιδρύθηκε από τη Sharon Jackson. Η Αγγλίδα ακαδημαϊκός και επιχειρηματίας Διδάσκει στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Cranfield, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Τμημα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESA) υποστηρίζεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την WWF Ελλάς.
Ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Γεώργιος Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ΒΙΟΛΕΑ, οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής βιολογικού ελαιόλαδου στην περιοχή του Άστρικα (www.biolea.gr), παρουσίασε το παράδειγμα της επιχείρησης όπου οι αρχές της βιωσιμότητας αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής της. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Δημητριάδης κατάφερε να αναπτύξει μια επιτυχημένη επιχείρηση παραγωγής και εξαγωγής εξαιρετικής ποιότητας λαδιού, δείγμα του οποίου δώρισε και σε όλους τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.
Στο σεμινάριο επίσης συμμετείχαν ο δρ Μάριος Σωτηριάδης από το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου, ο κ. Γεώργιος Ασαλάκης, λογιστής και σύμβουλος επιχειρήσεων από τα Χανιά, ο κύριος Αναστάσιος Γούργουρας συν-ιδιοκτήτης τον παραδοσιακού οικισμού της Μηλιάς, και οι ιδιοκτήτριες της εταιρείας παραγωγής οικολογικού χειροποίητου σαπουνιού FiSika με έδρα τον Ταυρωνίτη'.
ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ
Παράλληλα η κα Sharon Jackson συνεργάζεται με τις αρχιτέκτονες Αντωνία Διαμαντάκη και Ζέτα Χρυσαφάκη, οι οποίες ανήκουν στην ομάδα ΠηλΟίκο στα Χανιά και είναι οι μελετητές και επιβλέποντες του κτηρίου που θα στεγάζει την ESA.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
'Πιο συγκεκριμένα η ομάδα ΠηλΟίκο ασχολείται με τη μελέτη, εφαρμογή και διάδοση όλων των τεχνικών κατασκευής με βασικό υλικό τον πηλό, όπως είναι το cob, οι πλιθιές (adobe bricks) η πατημένη γη (rammed earth), ο τσατμάς (waddle and daub), ο ελαφροπηλός (light clay), οι αχυρόμπαλες και πηλοκονιάματα. Στόχος της ομάδας είναι να φέρει τους ανθρώπους σε επαφή με τον πηλό, ώστε να περάσει στη συνείδησή τους ότι τα κτήρια, στα οποία διαμένουμε και δραστηριοποιούμαστε μπορούν να φτιαχτούν από αυτό το υλικό και να εναρμονιστούν με το φυσικό περιβάλλον.
Οι δύο αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει το κτήριο που θα στεγάζει τον χώρο σεμιναρίων και την τραπεζαρία, χωρητικότητας 50 ατόμων, όπου θα πραγματοποιείται η εκπαίδευση ιδιοκτητών και στελεχών επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το οικολογικό κτίριο θα χτιστεί σε έκταση στο Δράπανο και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2011. Η οικολογική κατασκευή θα είναι μοναδική και θα περιλαμβάνει πλιθιές, ξύλινο σκελετό και αχυρόμπαλες. Η οροφή θα είναι φυτευτό δώμα και το κτίριο θα τροφοδοτείται ενεργειακά από φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν στη στέγη του. Το νερό θα συλλέγεται και θα επαναχρησιμοποιείται αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα εξοικονόμησης νερού, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο. Πρόκειται για μία παγκόσμιας τάξης οικολογική κατασκευή, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη με τις υψηλότερες οικολογικές προδιαγραφές του πρωτοπόρου οργανισμού πιστοποίησης πράσινης δόμησης BREEAM.
Όλοι οι συμμετέχοντες αυτού του πρώτου σεμιναρίου αποτελούν και τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Αειφόρων Επιχειρήσεων της ESA. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία ενός σχεδίου δράσης με στόχο τη διατήρηση της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αθήνας και της Κρήτης, ώστε να αλληλοϋποστηριχθούν στην πράξη για την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων'.

Η ΠηλΟίκο

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομάδας 'ΠηλΟίκο' (http://www.piliko.gr/), 'το «πηλΟίκο» είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αναζητούμε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, χρησιμοποιώντας βιοκλιματικές αρχές στον σχεδιασμό και φυσικά υλικά στην κατασκευή. Η ομάδα δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2008 στα Χανιά από ειδικούς στον χώρο της μελέτης και κατασκευής με στόχο να ερευνήσει παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνοτροπίες δόμησης με φυσικά υλικά και κατασκευαστικές μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της δράσης του «πηλΟίκο» περιλαμβάνονται:
- σεμινάρια εκμάθησης τεχνικών δόμησης και συνεργασία με ειδικούς
- ενημέρωση και επιμόρφωση μέσα από εκδηλώσεις και ομιλίες
- καταγραφή και αρχειοθέτηση της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με πηλό.
- επισκέψεις και ταξίδια σε περιοχές ανάλογου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- δημιουργία ενός κόμβου ανταλλαγής πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο'.
(Χανιώτικα νέα - 28/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου