Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Σημαντικός ο ρόλος της Τράπεζας Βλαστοκυττάρων στην Κρήτη - Δύσκολη η εύρεση μοσχευμάτων

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και έδειξε ότι είναι δύσκολο να βρεθεί συμβατός δότης μοσχεύματος από την υπόλοιπη Ευρώπη για ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα (π.χ. λευχαιμία) στο νησί καθώς έχουν μεγάλες διαφορές τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (γενετικό υλικό – DNA) των κατοίκων της Κρήτης σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.
Η ίδια αυτή έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η δημιουργία αποθέματος ομφαλικού αίματος στη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης καθώς και αύξηση των δοτών μυελού των οστών. Και αυτό δεδομένου ότι οι πιθανότητες ο συμβατός δότης να είναι επίσης κάτοικος του νησιού, είναι πολύ περισσότερες.
Τα παραπάνω υπογραμμίζει μιλώντας στα “Χ.ν.”, η καθηγήτρια Αιματολογίας και
Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και υπεύθυνη της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ), Ελένη Παπαδάκη. Η κα Παπαδάκη είναι η δημιουργός της ΔηΤΟΒ που εντάσσεται στην Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.
Οπως μας λέει η ίδια «αυτή η έρευνα διεξήχθη από το προσωπικό της τράπεζας σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την 7η Υγειονομική Περιφέρεια και σκοπός της ήταν να δούμε τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας των Κρητικών. Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο με τις ομάδες αίματος που, όπως και αν μεταγγιστούμε, πρέπει να πάρουμε αίμα ίδιας ομάδας με εμάς, έτσι και οι μεταμοσχεύσεις στηρίζονται σε αντιγόνα ιστοσυμβατότητας και πρέπει να υπάρχει ομοιότητα του δότη με το λήπτη».
Η κα Παπαδάκη πρόσθεσε ότι «έχει παρατηρηθεί σε πληθυσμούς που έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική θέση όπως οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο όπου έχουν υπάρξει αναμίξεις πληθυσμών, ότι έχουν ιδιαιτερότητες προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας και έτσι εμείς επιλέγοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τον γενικό πληθυσμό και ελέγχοντας τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας, βρήκαμε ότι απέχουμε πολύ από την ευρωπαική δεξαμενή. Και αυτό μεταφράζεται σε αυτό που βιώνουμε εμείς ως αιματολόγοι στην καθημερινότητα, ότι δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να βρούμε συμβατό δότη για τους Κρητικούς ασθενείς.
Επομένως, το μήνυμα μέσα από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, είναι ότι θα πρέπει όσο μπορούμε να ενισχύουμε την εθνική δεξαμενή, γινόμενοι δότες μυελού και να ενισχύουμε τη δημόσια τράπεζα ομφαλικών βλαστοκυττάρων όπου κανείς δεν χάνει τίποτα γιατί το αίμα που συλλέγεται στις δημόσιες τράπεζες είναι το αίμα που απομένει μετά τη γέννηση του μωρού και είναι ένα βιολογικό απόβλητο, αυτό αν δεν χρησιμοποιηθεί θα το πετάξει η φύση.
Τονίζουμε επίσης ότι δεν έχει κανένα νόημα η φύλαξη στις ιδιωτικές τράπεζες, ουδέποτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αίμα που φυλάσσεται για ιδιωτική χρήση στο ίδιο το άτομο γιατί ποτέ στις λευχαιμίες δεν μεταμοσχεύουμε από το ίδιο το άτομο. Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε την εθνική μας δεξαμενή σε δότες μυελού και μονάδας ομφαλικού αίματος».
Τώρα σχεδιάζεται η επέκταση της έρευνας σε όλη την Ελλάδα.
Η κα Παπαδάκη εξήγησε: «Την έρευνα τη ξεκινήσαμε από την Κρήτη και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι πήραμε και ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα από το υπουργείο σε αυτά που προκηρύσσει για τους ερευνητές και τώρα θα γίνει αντίστοιχη μελέτη και στον πληθυσμό της Ελλάδας. Θα συνεργαστούμε ως προς αυτό και με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και με τις δύο άλλες δημόσιες τράπεζες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα στην Κρήτη και τι σημαίνουν για τους ασθενείς, σημείωσε: «Η Κρήτη έχει ιδιαίτερη θέση και στο γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας και ως περιοχή της Μεσογείου με ιδιαιτερότητες. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν υπάρξει για παράδειγμα στο Ισραήλ η γεωγραφική θέση του οποίου είναι αντίστοιχη. Τα περιμέναμε αυτά τα αποτελέσματα.
Οταν έχουμε ένα άρρωστο και πρέπει να το μεταμοσχεύσουμε και ψάχνουμε δότη, ξεκινάμε από την οικογένεια, μήπως έχει ένα συμβατό αδελφό ή αδελφή. Αν έχει, κάτι που μπορεί να συμβεί στο 30% των περιπτώσεων, όλα καλά για τον άρρωστό μας. Αν όμως δεν έχει τότε απευθυνόμαστε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ο οποίος συνδέεται με όλους τους οργανισμούς μεταμοσχεύσεων του κόσμου και ψάχνει να βρει σε ποια περιοχή του κόσμου υπάρχει ένας άνθρωπος όμοιος με τον άρρωστό μας ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητος. Οι ιδιαιτερότητες που βρήκαμε δείχνουν ότι δεν ταιριάζουμε με τους δότες που έχουν καταγραφεί στην ευρωπαϊκή δεξαμενή. Επομένως έχουμε μικρή πιθανότητα σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης στην εύρεση μοσχευμάτων: για παράδειγμα στην Κεντρική Ευρώπη βρίσκουν ευκολότερα ενώ εμείς, κυρίως λόγω της γεωγραφικής μας θέσης έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα.
Οι μεταμοσχεύσεις δεν στηρίζονται μόνο στην ομάδα αίματος, στις μεταμοσχεύσεις έχουμε ένα αντίστοιχο σύστημα με τις ομάδες αίματος που στηρίζεται στο DNΑ, απλά είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκο».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 6/12/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου