Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Χωριά χωρίς τηλεόραση στον νομό Χανίων

Χωρίς τηλεόραση παραμένουν, εν έτει 2018, χωριά του Νομού Χανίων! Και αυτό διότι το ψηφιακό σήμα δεν έχει φτάσει, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, σε όλο τον Νομό ενώ οι τοπικοί αναμεταδότες είτε έχουν διακοπεί είτε παρουσιάζουν συχνά τεχνικά προβλήματα.
Eπιπλέον, στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών έχουν μπει οι Δήμοι που αναμεταδίδουν με αναλογικό τρόπο σε απομονωμένους οικισμούς το ψηφιακό σήμα! Ετσι, τα παράπονα κατοίκων που βρέθηκαν να βλέπουν λιγότερα κανάλια -και όχι πάντα- είναι καθημερινά προς τις αρμόδιες αρχές και τους Δήμους οι οποίοι επισημαίνουν ότι την ευθύνη την έχουν η DIGEA για τα ιδιωτικά εθνικής εμβέλειας και η ΕΡΤ για τα κρατικά!
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα χωριά Ντερές, Πρασές, Μανωλιόπουλο στον Δήμο Πλατανιά.
Αναγνώστης μας από το Ντερέ του Δήμου Πλατανιά επικοινώνησε χθες με τα “Χ.ν.” για να επισημάνει ότι εδώ και τρεις μήνες οι κάτοικοι μπορούν να δουν μόνο ένα τοπικό κανάλι (“Νέα Τηλεόραση”) και την ΕΡΤ1.
«Εχουν επιστρέψει στην εποχή που είχαμε μόνο δύο κανάλια. Εχουν χαθεί από τις τηλεοράσεις μας όλα τα άλλα. Πληρώνουμε ωστόσο μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την ΕΡΤ και δεν την βλέπουμε. Ούτε μπορούμε να δούμε τα κανάλια της DIGEA. Και όταν κάνουμε παράπονα, ο ένας μας παραπέμπει στον άλλον», είπε.
Επίσης, εξήγησε ότι στον Ντερέ το τηλεοπτικό σήμα καλύπτεται από τοπικούς αναμεταδότες στην περιοχή Λίμνη.
Πως, όμως, έχει η κατάσταση;
Το βασικό Κέντρο Εκπομπής για τα Χανιά είναι η Μαλάξα. Από τη Μαλάξα καλύπτονται η πόλη των Χανίων και αρκετές περιοχές του Νομού (ο Βόρειος Οδικός Αξονας μέχρι Κολυμπάρι, περιοχές των Δήμων Πλατανιά, Αποκορώνου, Χανίων, κ.α.) που έχουν οπτική επαφή με τις κεραίες στο συγκεκριμένο Κέντρο Εκπομπής. Επίσης, για τον Νομό Χανίων έχουν καθοριστεί τρία ακόμη τοπικά Κέντρα Εκπομπής ψηφιακού σήματος. Πρόκειται για τα Πλακάλωνα από τα οποία καλύπτεται η Κίσαμος, τη Βίγλα που καλύπτει την Παλαιόχωρα και άλλες περιοχές και τα Κοτσυφιανά που καλύπτουν περιοχές στην ενδοχώρα του Δήμου Πλατανιά.
Μόνο που αυτά τα Κέντρα Εκπομπής δεν επαρκούν για τη συνολική κάλυψη του πληθυσμού καθώς τα βουνά και οι λόφοι στην ενδοχώρα, κάνουν αναγκαίο τον καθορισμό επιπλέον Κέντρων Εκπομπής ψηφιακού σήματος.
Ετσι, για την εξυπηρέτηση απομονωμένων οικισμών οι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε λειτουργία και συντήρηση τοπικών αναμεταδοτών, πολλοί από τους οποίους λειτουργούσαν πριν από την έλευση της ψηφιακής εκπομπής.
Ωστόσο, οι αναμεταδότες που έχουν παλιώσει αντιμετωπίζουν ενίοτε τεχνικά προβλήματα ενώ η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έχει ζητήσει από Δήμους τη διακοπή τους λόγω της ψηφιακής μετάβασης!
Οπως μας λέει ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, «από τη στιγμή που έγινε το σήμα ψηφιακό και ανέλαβε μια εταιρεία, η DIGEA, να το διανέμει, είναι ευθύνη δικιά της να μεριμνά για τα λεγόμενα μπουκέτα εντός της ψηφιακής τηλεόρασης». Ωστόσο, σημειώνει ότι ο Δήμος σε πολλές περιπτώσεις είχε αναλογικούς αναμεταδότες για την εξυπηρέτηση οικισμών, για τους οποίους είχαν γίνει καταγγελίες ότι «κακώς χρησιμοποιούσαμε αναλογικούς αναμεταδότες για να αναμεταδίδουμε ψηφιακό σήμα».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε Μανωλιόπουλο, Ντερέ, Πρασέ, κατά περιόδους κάνουμε παρεμβάσεις όπως και όσο μπορούμε, προκειμένου να υπάρχει σήμα. Επειδή η ψηφιακή εκπομπή είναι σε μπουκέτα μπορεί να παίζουνε 4 εθνικά κανάλια από ένα μπουκέτο και τα υπόλοιπα 4 να μην παίζουνε επειδή είναι σε άλλο μπουκέτο. Οι δε αναμεταδότες για την κρατική τηλεόραση είναι στην ευθύνη της κρατικής τηλεόρασης».
Ο δήμαρχος Πλατανιά προσθέτει ότι από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών εντόπισαν αναλογικό αναμεταδότη στο χωριό Βρύσες Κυδωνίας και ζήτησαν από τον Δήμο Πλατανιά το κλείσιμό του αλλά ο Δήμος απάντησε με έγγραφο ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τηλεοπτικό στην περιοχή και ότι για κοινωνικούς λόγους πρέπει να υποστηριχθούν αυτές οι περιοχές.
Ο κ. Μαλανδράκης αποδίδει την ανισονομία αυτή στο γεγονός ότι «η DIGEA είχε μια σύμβαση ότι πρέπει να καλύψει ένα ποσοστό της Ελλάδας σε πληθυσμό. Αρα λοιπόν πληθυσμιακά από τη στιγμή που επιτυγχάνει το κριτήριο του 95%, μένει το υπόλοιπο 5% που είναι διάσπαρτοι οικισμοί ανά την πατρίδα μας».
Για την εξεύρεση λύσης, ο Δήμος Πλατανιά έχει απευθυνθεί και στο υπουργείο Ψηφιακής Σύγκλισης, το οποίο σε νησιά του Αιγαίου δίνει εξοπλισμό για δορυφορική σύνδεση και έχει ζητήσει την επέκταση του προγράμματος και στην υπόλοιπη χώρα ώστε σε οικισμούς όπως το Μανωλιόπουλο, ο Ντερές και οι Βρύσες που δεν έχουν ψηφιακό σήμα, να διατεθεί εξοπλισμός για τους δημότες.
Οσο για τα κρατικά κανάλια που και αυτά οι κάτοικοι δεν μπορούν να τα δουν στο σύνολό τους, ο κ. Μαλανδράκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΡΤ δεν έχει τεχνικό στα Χανιά, έχει έναν στο Ηράκλειο για όλη την Κρήτη!

Χωρίς αναμετάδοση  του “Kosmos” τα Χανιά

Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 αλλά δεν κράτησε για πολύ. Ο λόγος για την αναμετάδοση του ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ “Kosmos”.
Τότε, γράφαμε ότι το σύνολο των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ αναμεταδίδονταν πλέον και στα Χανιά μετά και την εγκατάσταση του “Kosmos”.
Συγκεκριμένα, από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στη Σκλόκα αναμεταδίδονται το Πρώτο Πρόγραμμα στους 92,9 στα Fm, το Δεύτερο στους 94,9, το Τρίτο στους 106 και η ΕΡΑ Σπορ στους 90,1. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε η αναμετάδοση και του “Kosmos” στη συχνότητα 104 στα FM,  στην οποία παλαιότερα αναμεταδίδοταν η ΕΡΑ Χανίων.
Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, ο πομπός στους 104 έπαθε σοβαρή βλάβη που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί αλλά ακόμα κι αν αποκατασταθεί ή αν θα τοποθετηθεί νέος πομπός, είναι αμφίβολο αν θα επανέλθει η αναμετάδοση του Kosmos.
Σημειώνεται ότι από το βασικό Κέντρο Εκπομπής των Χανίων, δηλαδή τη Μαλάξα  αναμεταδίδονται τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, όλοι οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και η ΕΡΑ Χανίων στους 100,6 στα FM.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 15/5/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/choria-choris-tileorasi-ston-nomo-chanion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου