Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ροδωπού – Προτομές Πολ. Ι. Πολυχρονίδη και Πολυχρόνη Δημ. Πολυχρονίδη


Στην πλατεία του χωριού Ροδωπού υπάρχει η προτομή τόσο του  Πολυχρόνη Ιωάν. Πολυχρονίδη, όσο και του Πολυχρόνη Δημ. Πολυχρονίδη.
Ο Πολυχρονίδης Ι. Πολυχρονίδης (1908 – 1985) εξελέγη βουλευτής έντεκα φορές, αναγνωρίστηκε για την σεμνότητα, το ήθος του και τη σημαντική προσφορά του ενώ διώχθηκε από όλα τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις.
Ο Πολυχρόνης Ι. Πολυχρονίδης έφυγε από τη ζωή την 1η Νοεμβρίου 1985 στην Αθήνα (λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του Π. Ι. Πολυχρονίδη δημοσιεύσαμε στις 18/9/2019 με αφορμή τον ανδριάντα του στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων).
Ο Πολυχρόνης Δ. Πολυχρονίδης (1884 -1930) ήταν εξάδελφος του Πολυχρόνη Ι. Πολυχρονίδη.
Σε έκδοση της Κοινότητας Ροδωπού (1984) για τον Πολυχρόνη Δημ. Πολυχρονίδη, ο οποίος γεννήθηκε στα Ροδωπού το 1884, αναφέρεται ότι «η ζωή του Πολυχρόνη Δ. Πολυχρονίδη, που έμπρακτα είχε αφιερωθεί στην εξυπηρέτηση του κοινού καλού, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα που δείχνει τον δρόμο του καθήκοντος προς τον Λαό και το Εθνος».
Ο Π.Δ. Πολυχρονίδης διορίστηκε το 1909 δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Χανίων, όταν κηρύχθηκε ο Βαλκανικός πόλεμος 1912-1913, με φίλους του έκανε εθελοντική ομάδα και πήγαν στο μέτωπο, μετά την ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα εισήλθε στον Διοικητικό Κλάδο του υπουργείου Εσωτερικών στον οποίο υπηρέτησε ως το 1920. Επίσης, η κυβέρνηση Βενιζέλου του ανέθεσε τη Γενική Γραμματεία της Γενικής Διοίκησης Κρήτης, όπου ο ίδιος είχε επιτελέσει σημαντικό έργο.
Ο ίδιος εξελέγη πληρεξούσιος Νομού Χανίων στην Δ΄ Συντακτική Συνέλευση των Ελλήνων, κατά τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923, βουλευτής Νομού Χανίων κατά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926 και της 19ης Αυγούστου 1928. Αφότου πολιτεύθηκε συνεχώς εκλεγόταν εκ των πρώτων βουλευτών του Νομού Χανίων και ως βουλευτής πρόωρα πέθανε στις 21 Οκτωβρίου 1930.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε εκτιμήσει το ήθος, τη μόρφωση και τις διοικητικές ικανότητες του Π. Δ. Πολυχρονίδη και τον Δεκέμβριο του 1929 του προσέφερε το υπουργείο Συγκοινωνιών.
Ο Ελ. Βενιζέλος μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Π. Δ. Πολυχρονίδη δήλωσε ότι ο θάνατός του στερεί την Ελλάδα «ενός εκ των αγνοτέρων και πολυτιμοτέρων πολιτικών στοιχείων, το δε Κόμμα των Φιλελευθέρων ενός διακεκριμένου συναγωνιστού του».
Σημειώνεται ότι οι προτομές βρίσκονται σε οικόπεδο στην πλατεία του Ροδωπού το οποίο είχε δωρίσει στην κοινότητα Ροδωπού ο Αντώνης Δημ. Πολυχρονίδης, αδελφός του Πολυχρόνη Δημ. Πολυχρονίδη.
Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Φωτογραφικό υλικό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 4/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/rodopoy-protomes-pol-i-polychronidi-kai-polychroni-dim-polychronidi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου