Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Καλυδωνία

Μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στην ειρήνη και συνύπαρξη των λαών βρίσκεται στο χωριό Καλυδωνία Κολυμπαρίου.
Στο βιβλίο: «Ηρώα της Κρήτης» (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, 2006), ο Αντώνης Βαρουχάκης σημειώνει ότι το μνημείο στήθηκε το 2002 με δαπάνη του τότε Δήμου Κολυμπαρίου. Η ιδέα προτάθηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά από συνάντηση των τότε πρωθυπουργών Ελλάδας και Σουηδίας, Ανδρέα Παπανδρέου και Ούλοφ Πάλμε στο ακρωτήριο Σπάθα. Το μνημείο είναι έργο του γλύπτη Αντώνη Παυλάκη.
Ακόμα, ο Αντ. Βαρουχάκης αναφέρει ότι «για την κατασκευή του μνημείου χρησιμοποιήθηκε πέτρα από το χωριό Αλφά Ρεθύμνου. Στη βάση του μνημείου παρατηρούμε ανάγλυφη παράσταση από κατατεθειμένα όπλα, ανάμεσα σε δάφνινα στεφάνια. Δεξιά και αριστερά της βάσης υπάρχον σκαλιά, τα οποία συμβολικά ανέβηκαν οι τρεις απεικονιζόμενοι Κρητικοί της κύριας παράστασης του μνημείου, άοπλοι πλέον, για να υψώσουν στον ιστό τη σημαία της ειρήνης. Ψηλά, στο τελείωμα του μνημείου, υπάρχουν δυο αντικριστά περιστέρια».
Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Φωτογραφικό υλικό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 31/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kalydonia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου