Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της άρδευσης

Με ένα κλικ στον υπολογιστή τους θα μπορούν σε λίγα χρόνια οι αγρότες της Κρήτης να πληροφορηθούν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών τους αλλά και να λάβουν συμβουλές για ορθές γεωργικές πρακτικές, έτσι ώστε να κάνουν εξοικονόμηση νερού και ταυτόχρονα να έχουν τη μέγιστη δυνατή παραγωγή.
Αυτό φιλοδοξεί ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε χθες με στόχο τη δημιουργία πρωτοποριακού ψηφιακού συστήματος ελεύθερης πρόσβασης για την άρδευση ακριβείας για κάθε αγροτεμάχιο σε όλη την Κρήτη. Συντονιστής του προγράμματος το οποίο έχει διάρκεια τρία έτη, είναι το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (Ι.ΕΛ.Υ.Α –  ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”). Επίσης συμμετέχουν το ΙΤΕ (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών), το Πολυτεχνείο Κρήτης (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Σχολή Γεωπονίας).
Η εναρκτήρια ημερίδα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς.
Ο συντονιστής του προγράμματος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υδατικών Πόρων και Αρδεύσεων του Ινστιτούτου Ελιάς, ερευνητής Νεκτάριος Κουργιαλάς, εξήγησε ότι το πρόγραμμα σχετίζεται «με τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας όπου θα υπάρχει δυνατότητα σε παραγωγούς, φορείς και οποιονδήποτε ασχολείται με τα νερά και τις αρδεύσεις, να λαμβάνουν την πληροφορία αρδευτικών αναγκών σε επίπεδου χωραφιού για όλες τις γεωργικές περιοχές της Κρήτης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η πλατφόρμα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και θα δίνει πληροφορία για κάθε χωράφι σε επίπεδο Κρήτης, όσον αφορά τις σωστές γεωργικές πρακτικές που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση νερού, με γνώμονα να αποθηκεύσουν περισσότερο νερό αλλά και ταυτόχρονα να αυξηθεί η παραγωγή στις καλλιέργειες. Για να το πετύχουμε αυτό θα δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό χάρτη μηχανικής σύστασης για όλη την Κρήτη. Εχουμε επιλέξει ως περιοχή πιο αναλυτικής μελέτης τον κάμπο Χανίων. Εκεί θα γίνουν μετρήσεις γεωφυσικές, μετρήσεις πεδίου όσον αφορά το έδαφος, θα χρησιμοποιήσουμε και δορυφορικά δεδομένα με τη βοήθεια του ΙΤΕ».
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Ενα άλλο κομμάτι του έργου αφορά τη χρήση της βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και δορυφορικών εικόνων ώστε να προσδιοριστούν όλα τα αγροτεμάχια σε όλες τις γεωργικές περιοχές της Κρήτης.
«Πέρα από τα αγροτεμάχια θα προσδιορίσουμε και το είδος της καλλιέργειας αλλά και την ηλικία των δέντρων. Ολα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως αρχεία εισόδου σε μοντέλο προσδιορισμού αρδευτικών αναγκών σε επίπεδο χωραφιού.
Με ένα απλό κλικ σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα θα παίρνουμε πληροφορία για τις αρδευτικές ανάγκες του συγκεκριμένου χωραφιού και για τις ορθές γεωργικές πρακτικές. Επιπλέον, το σύστημα θα λαμβάνει υπόψη του τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων στη συγκεκριμένη περιοχή. Δηλαδή, αν με βάση τα ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα, μια περιοχή έχει πρόβλημα διαθεσιμότητας νερού, θα προσαρμόζεται ο αλγόριθμος έτσι ώστε να δίνει τη σωστή δόση άρδευσης».
Ο ίδιος εξήγησε ακόμα ότι το έργο ξεκίνησε τώρα και θα ολοκληρωθεί το 2022. Τότε, θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Κρήτης αυτή η πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς, Γιώργο Ψαρρά.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (DE.F.I.C.I.T.), χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 12/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-technologia-stin-ypiresia-tis-ardeysis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου