Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Σφακιά: Εναλλακτικός τουρισμός στα… χνάρια του Δέφνερ

Βάση για εναλλακτικό τουρισμό στην περιοχή των Σφακίων μπορεί να αποτελέσει η ανάδειξη της διαδρομής του περιηγητή Μιχαήλ Δέφνερ από την Αράδαινα στην Αγία Ρουμέλη που έγινε πριν από 101 χρόνια και παραμένει και σήμερα επίκαιρη.Αυτό προέκυψε από την εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) με θέμα τη διαδρομή Δέφνερ στα Σφακιά και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου. Μάλιστα, πάνω σε αυτή τη διαδρομή διοργάνωσε εκδρομή ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.
Στο οδοιπορικό του Δέφνερ στα Σφακιά αναφέρθηκε ο δικηγόρος – ερευνητής, Βασίλης Μαροπάκης.
Για τη διαδρομή από την Αράδαινα και τον Αι Γιάννη, τη Σελλούδα, στον Αγιο Παύλο και την Αγία Ρουμέλη μίλησε η Ελευθερία Λουπασάκη από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων. Όπως είπε η Ελ. Λουπασάκη στα “Χ.ν.”, «είναι μία διαδρομή πολύ χαρακτηριστική γιατί έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε μέσα σε ένα ιδιαίτερο τοπίο. Διασχίζοντας το δάσος του Αγίου Ιωάννη έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε σε πευκοδάσος, ακολουθώντας τα χνάρια μιας διαδρομής που ακολουθούσαν οι παλιοί για να κατέβουνε από το οροπέδιο της Αράδαινας και της Ανώπολης στην Αγία Ρουμέλη για να χρησιμοποιήσουν τους νερόμυλους της περιοχής και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους».
Επίσης, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Σταύρος Μπαδογιάννης, υπογράμμισε ότι το βιβλίο του Δέφνερ το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, «είναι επίκαιρο ακόμα και σήμερα. Μπορεί να ακολουθήσει κανείς τη διαδρομή του Δέφνερ για να πάει ακόμα και σήμερα σε αυτό το ωραίο μονοπάτι. Τα μηνύματα του Βιβλίου είναι επίκαιρα με πολλούς αποδέκτες. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το ότι το βιβλίο έχει γραφτεί πριν από 95 χρόνια – πριν από 101 χρόνια περπάτησε ο άνθρωπος εκεί – και το πόσο πραγματικά είναι σημερινό το βιβλίο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η διαδρομή μπορεί να γίνει οργανωμένα γιατί ένας μεμονωμένος περιηγητής είναι πολύ δύσκολο να αφήσει το αυτοκίνητό του στον Αγιο Ιωάννη και να γυρίσει να το πάρει. Μπορεί να πάει και μεμονωμένα ένα μέρος της διαδρομής».
Ο αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης, αναφέρθηκε σε αρχαιολογικά ευρήματα στα Σφακιά και στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου που, όπως είπε, είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον μνημείο.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης – εκπρόσωπος ΤΕΕ/ΤΔΚ, Νίκος Σκουτέλης, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία «που ακολουθούμε τώρα και έξι χρόνια που μελετάμε το τοπίο και τα μνημεία της περιοχής των Σφακίων και του Αποκόρωνα» και πρόσθεσε: «Είναι μια διπλή περιπλάνηση. Από τη μια μεριά στα βυζαντινά και τα παραδοσιακά κτήρια και τους παραδοσιακούς οικισμούς. Από την άλλη μεριά, μια νέα ματιά πάνω στο τοπίο της Κρήτης. Ολες αυτές οι διαδρομές και οι διαδικασίες ταυτίζονται και με μια πιο σύγχρονη ματιά στο πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να αξιοποιήσουμε αυτό μας το δυναμικό».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Σφακιανών Ν. Χανίων, Ευτύχιος Κοπασάκης, αναφέρθηκε στους Σφακιανούς οικοδεσπότες του Δέφνερ.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πολιτικός επιστήμων, Νικολέτα Κοπάση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, Σπύρος Σοφιανός, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Σταύρος Μπαδογιάννης, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, η Αφροδίτη Σφηνιά από τον Δήμο Σφακίων και ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιώργος Ξανθουδάκης.
Την εσπερίδα διοργάνωσαν το τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων και η Ενωση Σφακιανών Νομού Χανίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και του Δήμου Σφακίων.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/enallaktikos-toyrismos-sta-chnaria-toy-defner/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου