Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

“Ταξίδι” στην ιστορία της τυπογραφίας

Εντυπωσιασμένα από το Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη” δήλωσαν τα -περίπου 50- μέλη της γερμανικής Χορωδίας: “Εις Πολλά Ετη” που το επισκέφτηκαν χθες με αφορμή τη σημερινή τους συναυλία στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.
Τα μέλη της Χορωδίας ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου στο οποίο συντελείται, όπως με ενθουσιασμό διαπίστωσαν, μια μοναδική αναδρομή στην ιστορία της τέχνης που άλλαξε τον κόσμο: της τυπογραφίας.
Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και ένα άτομο που είχε εργαστεί σε τυπογραφείο στη Γερμανία και δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για όσα είδε στο Μουσείο Τυπογραφίας.
«Εμεινα κατάπληκτος απ’ όλα τα οποία είδα και μου θύμισαν την παιδική μου ηλικία γιατί εργαζόμουν σε πιεστήριο. Αυτή ήταν η δουλειά μου. Ολα μου θύμισαν μία άλλη εποχή. Σε ένα μικρό τυπογραφείο ξεκίνησα και σε αυτό έμαθα όλες τις τεχνικές από μικρή εκτύπωση εφημερίδας μέχρι εκτύπωση βιβλίων. Εδώ αυτό που είδα είναι το ζωντανό παρελθόν», σημείωσε ο Εμπερχαρντ Ράινεκε.
«Μείναμε κατάπληκτοι. Αυτά τα οποία είδαμε ήταν πάρα πολύ καλά και ενδιαφέροντα και μας τα παρουσίασαν στη ξενάγηση με κατανοητό τρόπο για όλους και όλοι είναι ενθουσιασμένοι», είπε ο Βάλτερ Τόμας.
«Ολα τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα γιατί πήρα γνώσεις από το πώς δένονται βιβλία, πώς τυπώνονταν οι εφημερίδες. Είναι υπέροχο το να μπαίνεις σε ένα μουσείο και με αυτόν τον τρόπο να συμμετέχεις βλέποντας και αγγίζοντας αντικείμενα και αυτό το έχω βιώσει και σε μουσεία στη Γερμανία, τη βιωματική ξενάγηση», λέει η Χάιντι Χερς.
«Από τη ξενάγηση και το Μουσείο είναι απίστευτη η εντύπωση. Στη ζωή μου δεν είχα δει μέχρι τώρα τόσες πολλές μηχανές σε ένα μουσείο τοποθετημένες με ένα ωραίο τρόπο που δίνει πληροφορίες για την ιστορία του θέματος και αυτό το βρίσκω μεγαλοπρεπέστατο. Είναι ένα ζωντανό μουσείο», τονίζει η Ούλα φον Λάντενμπεργκ.

Ρωσικά τραγούδια από τη γερμανική χορωδία

Μια μοναδική βραδιά με μουσική από τη Ρωσία θα παρουσιάσει η γερμανική χορωδία “Εις Πολλά Ετη” (“MNOGAJA LETA”), στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων σήμερα στις 8 μ.μ. Θα ακουστούν λαϊκά, κλασικά και εκκλησιαστικά ρώσικα τραγούδια. Προπώληση εισιτηρίων στο Ωδείο Χανίων, καθημερινά.
Ηταν το έτος 2006, όταν σ’ ένα μικρό χωριό του δυτικού γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας – Παλατίνου (Rheinland – Pfalz) στο Ράιν – τσάμπερν (παλαιό ρωμαϊκό οικισμό) ιδρύθηκε αυτή η πρωτοποριακή Χορωδία.
Η ιδρύτρια της χορωδίας αυτής, η κυρία Ολγα Σάρτισσον (το γένος Χορντέβα) κατάγεται από την παλαιά Ρωσία. Ετσι, δημιούργησε τη Χορωδία, η οποία τραγουδά ρώσικη εκκλησιαστική μουσική από τρεις διαφορετικούς αιώνες, κλασσική ρώσικη και λαϊκή μουσική γνωστών Ρώσων μουσικοσυνθετών, όπως των Πάβελ Τσεσνόκοβ και Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόβσκι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες μελωδίες.
(Χανιώτικα νέα - 19/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/taxidi-stin-istoria-tis-typografias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου