Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Πετρέλαιο θέρμανσης: Λιγοστές παραγγελίες – Ανεβαίνουν οι τιμές στα καύσιμα

Περιορισμένες παραμένουν οι παραγγελίες σε πετρέλαιο θέρμανσης στα Χανιά.
Και αυτό γιατί τα περισσότερα σπίτια είχαν ήδη προχωρήσει σε προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης το οποίο λόγω της καλοκαιρίας που προηγήθηκε της “Μήδειας” δεν είχε καταναλωθεί.
Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως και των καυσίμων γενικότερα, παρουσιάζει άνοδο ως επακόλουθο της ανόδου των διεθνών τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή ήταν περίπου στα 78 λεπτά και χθες είχε φτάσει τα 95.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Γιάννης Δρακακάκης, «παρόλο που ο καιρός έδειξε ότι έρχεται το χειμωνιάτικο κύμα, οι παραγγελίες είναι περιορισμένες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι με το που χαλάει ο καιρός κατευθείαν αυξάνεται η ζήτηση πετρελαίου. Και αυτό διότι είχαμε καλοκαιρία το προηγούμενο 20ήμερο, οπότε δεν έχουν καταναλώσει το πετρέλαιο θέρμανσης τα σπίτια. Αρα, τώρα περιμένουμε να έρθει η κακοκαιρία, να κάψουν για να παραγγείλουν. Οπότε εμείς δουλειά θα περιμένουμε μετά από μία εβδομάδα».
Οσο για τις τιμές, ο κ. Δρακακάκης σημειώνει ότι παρουσιάζουν ανοδική πορεία και εξηγεί:
«Εδώ και δέκα μέρες περίπου η τιμή του βαρελιού αυξάνεται καθημερινά. Τώρα το βαρέλι είναι περίπου στα 64 δολάρια. Το ότι ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές συνεπάγεται ότι αυξάνεται η τιμή των καυσίμων καθημερινά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι χθες στα Χανιά η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «ήταν περίπου 95 λεπτά το λίτρο. Στις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή ήταν περίπου στα 78 λεπτά. Βλέπουμε μία διαφορά στα 17 λεπτά. Δηλαδή 170 – 180 ευρώ ο τόνος». 
ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Δρακακάκη, «η κατανάλωση στα καύσιμα έχει πέσει. Η πτώση στον μήνα που διανύουμε είναι περίπου 30%.
Και αυτή η πτώση φαίνεται από τα διυλιστήρια. Από τη στιγμή που έχουν τα διυλιστήρια μία πτώση 30% σημαίνει ότι και τα πρατήρια ακολουθούν αυτή την πτωτική πορεία».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών σημειώνει ότι οι μετακινήσεις (με αυτοκίνητο) είναι περιορισμένες, οπότε και η κατανάλωση είναι περιορισμένη».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 17/2/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου