Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Διαφορετικές θα είναι οι ερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση καθώς ο νέος εκλογικός νόμος θα επιτρέπει την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%.
Ομως, αυτή δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η θέσπιση ποσοστού 3% για να συμμετέχει ένας συνδυασμός στο δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή, οι μικροί συνδυασμοί δύσκολα θα μπορούν να εκπροσωπηθούν.
Επίσης, αλλαγές σχεδιάζονται στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων.
Το σχέδιο νόμου έχει, λοιπόν, θετικά και αρνητικά σημεία με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης να ζητά τροποποιήσεις τις οποίες πρέπει να λάβει υπόψη του το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο νόμου επιδιώκει μεν την κυβερνησιμότητα στους Δήμους αλλά δεν λύνει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν απαντά, όπως φαίνεται, σε ζητήματα που ταλανίζουν τους Δήμους.
Οπως ανέφεραν και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ,
θα έπρεπε πρώτα να επιλυθούν θέματα όπως ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση αλλά και το ζήτημα της στελέχωσης των Δήμων.
Ακόμη, η μη εκπροσώπηση παρατάξεων αν δεν συγκεντρώνουν το 3% είναι, κατά τη γνώμη μας, ένα μείον του σχεδίου νόμου. Είναι σημαντικό να έχουν “φωνή” και οι μειοψηφίες.
Επιπλέον, για ποια Αυτοδιοίκηση μπορούμε να κάνουμε λόγο όταν κάποιες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων απαιτούν σειρά εγκρίσεων από κρατικές υπηρεσίες (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ελεγκτικό Συνέδριο κ.ά.) για να υλοποιηθούν.
Φυσικά, πρέπει να ελέγχονται οι αποφάσεις για να αποφεύγονται τυχόν αυθαιρεσίες. Αλλά η διαδικασία δεν θα έπρεπε να απλουστευθεί και η Αυτοδιοίκηση να μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοια επί της ουσίας;
Επομένως, υπάρχει σειρά θεμάτων που το νομοσχέδιο αδυνατεί να απαντήσει και να δώσει λύσεις.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 6/2/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου