Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Καταδίκη μορφών βίας από τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης

«Η προστασία της περιουσίας, των υποδομών και της εύρυθμης λειτουργίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, πρέπει να λαμβάνουν χώρα υπό την ευθύνη και την εποπτεία των αρμόδιων πανεπιστημιακών οργάνων διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε πανεπιστημίου».
Aυτό τονίζει σε χθεσινοβραδινή της απόφαση για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του Ν. 4777/2021 και ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, η σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία καταδικάζει μορφές βίας και διατυπώνει θέσεις για τη φύλαξη των ΑΕΙ.
Στο ψήφισμά της αναφέρει ότι «η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει στη στήριξη της προστασίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω χρηματοδότησης για την πρόσληψη φυλάκων, εγκατάσταση τεχνικών μέσων προστασίας, την εκπόνηση σχεδίου πολιτικής προστασίας και των εν γένει δομών φύλαξης».
Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζει ότι «με υπευθυνότητα και ρεαλισμό θα οργανώσει και θα ενισχύσει τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, φύλαξης, αποτροπής παραβατικότητας, διαχείρισης παραπτωμάτων και απόδοσης ευθυνών, ιδίως σε περιπτώσεις παραβίασης των ακαδημαϊκών ελευθεριών, διασφαλίζοντας συγχρόνως τους όρους της ομαλής ακαδημαϊκής ζωής και της ελεύθερης έκφρασης, με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, προασπίζοντας το αυτοδιοίκητο και ενισχύοντας το κύρος του ιδρύματος».
ΓΙΑ ΤΟ Α.Π.Θ.
Επίσης η σύγκλητος εξέδωσε ψήφισμα για τα πρόσφατα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξεκαθαρίζει ότι «στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία:
•Καταδικάζεται η κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης, η παρεμπόδιση της διοικητικής λειτουργίας του ΑΠΘ, καθώς και ο εκφοβισμός καθηγητών, υπαλλήλων και φοιτητών.
•Καταδικάζεται η αστυνομική βία στον πανεπιστημιακό χώρο του ΑΠΘ, καθώς οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν και οι συλλήψεις των φοιτητών δεν συνάδουν με τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας που οφείλουν να επικρατούν στα πανεπιστήμιά μας.
Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης θεωρεί ότι τέτοιου είδους γεγονότα δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της Ανώτατης Παιδείας. Αντίθετα, υποβαθμίζουν το κύρος και προσβάλλουν τις αξίες του δημόσιου Πανεπιστημίου, επιβαρύνουν τη λειτουργία του, και τελικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που επιβουλεύονται τη Δημόσια Εκπαίδευση».
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Σύλλογος Φοιτητών πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο με τα μέλη του να επισημαίνουν ότι η συνεδρίαση έγινε έπειτα από παρέμβασή τους.
Ωστόσο, από τη διοίκηση δεν ήταν κανείς στα γραφεία και οι φοιτητές μέσω υπολογιστή παρακολούθησαν τη συνεδρίαση στην οποία εκπρόσωποί τους ζήτησαν να παρέμβουν.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΗΜΜΥ, Ευάγγελος Πρασόπουλος, σημείωσε ότι «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας, κάθε Πέμπτη στο δρόμο, μαζί με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι αυτό το νομοσχέδιο να μην εφαρμοστεί σε κανένα ίδρυμα».
Η φοιτήτρια στο ΗΜΜΥ Ιωάννα Στασινού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το αίτημα των φοιτητών είναι η σύγκλητος, σε μία κατεύθυνση όλων των υπόλοιπων συγκλήτων και πρυτανειών, να πάρει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στον νέο νόμο αλλά και να καταδικάσει τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/2/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου