Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Μνήμη ηρώων στο Ακρωτήρι

Μνήμη ηρώων χθες στο Ακρωτήρι όπου πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ, στον ιστορικό χώρο των Τάφων των Βενιζέλων, η εκδήλωση για την επέτειο της Επανάστασης του 1897.
H εκδήλωση, λόγω των περιοριστικών μέτρων, περιλάμβανε σύντομη επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τους διοργανωτές χωρίς την παρουσία κοινού.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών: “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκος Παπαδάκης, σημείωσε ότι η εκδήλωση έγινε «με τρόπο λιτό και απέριττο ο οποίος όμως φέρνει την ιστορική μνήμη στην επιφάνεια για ένα μεγάλο γεγονός το οποίο καθόρισε την πορεία της Κρήτης προς την Ενωση.
Ο ηρωισμός των επαναστατών, η αυτοθυσία τους, η διαυγής ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, το άπλωμα της επανάστασης σε όλη την Κρήτη, ήταν που έδωσε το ενωτικό σύνθημα ότι η Κρήτη δεν επρόκειτο να υποχωρήσει ούτε με τους βομβαρδισμούς των ξένων στόλων, ούτε αντιμέτωπη με τον μουσουλμανικό όχλο και τον τουρκικό στρατό.
Η επανάσταση αυτή και ο Καγιαλές, αποτελούν πρότυπα ηρωισμού, ανδρείας και υψηλής στάθμης πατριωτισμό σε έναν αγώνα που θυμίζει ότι η ανεξαρτησία των λαών επιτυγχάνεται με θυσίες και αγώνες». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορακιών, Γιώργος Βασιλάκης σημείωσε ότι «οφείλαμε να κάνουμε τουλάχιστον ένα τρισάγιο στη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης, κ.α.
Στο μεταξύ, τη διάσωση και ανάδειξή τους περιμένουν οι βράχοι του Ακρωτηρίου στους οποίους έχουν αναγραφεί τα ονόματα των νεκρών ηρώων στα σημεία που έπεσαν, κατά τον βομβαρδισμό του επαναστατικού στρατοπέδου το Φεβρουάριο του 1897.
Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης μνήμης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορακιών, Γιώργος Βασιλάκης, σημείωσε ότι «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει κηρύξει η πολιτεία διατηρητέα μνημεία τους βράχους πάνω στους οποίους είναι γραμμένα τα ονόματα των ηρώων της Επανάστασης του Ακρωτηρίου» και πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται πλήρης φάκελος εδώ και έξι χρόνια.
Σημειώνεται ότι οι σμιλεμένοι βράχοι με τα ονόματα των ηρώων, βρίσκονται διασκορπισμένοι σε περιοχές του Ακρωτηρίου (Κορακιές, Αρώνι), στα σημεία όπου έχασαν τη ζωή τους οι ήρωες αυτοί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 10/2/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου