Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Γιάννης Θεοδωράκης: "Χάθηκα"

Ενα σπουδαίο ποίημα του Γιάννη Θεοδωράκη, το "Χάθηκα" από τον κύκλο "Λιποτάκτες", δημοσιεύουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου).
«Χάθηκα,
Μέσα στους δρόμους που μ' έδεσαν για πάντα
Μαζί με τα σοκάκια, μαζί με τα λιμάνια.
Χάθηκα,
Γιατί δεν είχα τα φτερά και είχα εσένα Κατινιώ
Γιατί είχα όνειρα πολλά
Και το λιμάνι,
και το λιμάνι είναι μικρό
Γιατί ήμουν πάντα μόνος
Και θα 'μαι πάντα μόνος».
Ο Γιάννης Θεοδωράκης ήταν σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και δημοσιογράφος. Το "Χάθηκα" εντάσσεται στο έργο «Λιποτάκτες» με τέσσερα  ποιήματα (Όμορφη πόλη, Αυγή αφράτη, Δακρυσμένα μάτια, Χάθηκα). Ηταν στιχουργός του έργου "Λιποτάκτες" και πλήθους άλλων τραγουδιών, μελοποιημένων από τον αδερφό του Μίκη.
Ο Γιάννης Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1932 (22/9/1932) στα Γιάννενα και έφυγε από τη ζωή στις 7 Δεκεμβρίου 1996. Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με την πρώτη έκδοση του περιοδικού "Δρόμοι της Ειρήνης". Για αρκετά χρόνια ήταν δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη" μετά την επανέκδοσή του, το Σεπτέμβρη του 1974. 
Η κηδεία του έγινε στο Γαλατά Χανίων.
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Θεοδωράκη, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Νέας Σμύρνης και το Μορφωτικό 'Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ  συνδιοργάνωσαν  ένα μουσικό αφιέρωμα στον στιχουργό της «Όμορφης Πόλης».
Το αφιέρωμα άνοιξαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιώργος Ρωμαίος και ο δημοσιογράφος, μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Αρης Σκιαδόπουλος, οι οποίοι μίλησαν για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Θεοδωράκη, ενώ ποιήματά του απήγγειλε η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού.
Οπως δημοσίευσε το Artinews, σε μήνυμά του για την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματός της, Σταμάτης Νικολόπουλος, επισημαίνει πως «ο Γιάννης Θεοδωράκης διακρίθηκε με την τριπλή ιδιότητα του δημοσιογράφου, του ποιητή, του ανθρώπου. Του δημοσιογράφου, για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, μεταξύ των οποίων και η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Του ποιητή, για τα λίγα αλλά εκλεκτά έργα, μερικά από τα οποία μελοποίησε ο αδελφός του Μίκης Θεοδωράκης. Του ανθρώπου, για τη συμβολή του, όντας με την Αριστερά, στους αγώνες για το καλό του τόπου».
Γ. ΛΥΒ.
•Στα παρακάτω βίντεο είναι το "Χάθηκα" και το "Ομορφη πόλη" μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη:
https://www.youtube.com/watch?v=TMS6rZOftsg
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ivmkHc1CbtE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου