Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

"Βάρκα στο σπίτι" από τον Λεωνίδα Μαριδάκη

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νέα δουλειά του τραγουδοποιού Λεωνίδα Μαριδάκη: "Βάρκα στο σπίτι" που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Μετά την ραδιοφωνική επιτυχία που σημείωσε η συνεργασία του με την Φωτεινή Βελεσιώτου στο «Χαράματα η ώρα τρεις» του Μάρκου Βαμβακάρη, ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης επιστρέφει με νέο άλμπουμ. Ο τίτλος του είναι «ΒΑΡΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και αποτελεί την τρίτη προσωπική του δουλειά, μετά το «Αβάδιστα» (Universal/2006 σε παραγωγή του Νίκου Ξυδάκη) και το «Σε βάθος δρόμου» (Μετρονόμος/2010).
Το «ΒΑΡΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» κυκλοφορεί επίσημα την 1/2/2018 από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ και περιλαμβάνει 11 τραγούδια – στιγμιότυπα της ζωής μας που εμπνέονται από την καθημερινότητα, το όνειρο και την επιθυμία για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο. Συνομιλεί, μεταξύ άλλων, με παιδικούς ήρωες όπως τη Μαίρη Πόππινς ή το Ντρούπι, ταξιδεύει σε σεκάνς ονείρων με την «Βάρκα στο σπίτι», την «Αστυπάλαια», το «Κάποτε στη Ράδα», φωτίζει την ομορφιά και την προσδοκία της κάθε στιγμής με χορευτική διάθεση στα: «Έρωτας ή τίποτα», «Κόκκοι καφέ», «Βόλτα στο Θησείο», «Δε γουστάρω άλλα πλάνα», «Ο Δαίμων του Τυπογραφείου» κ.α.
Τη σφραγίδα στη δισκογραφική αυτή δουλειά βάζει η δημιουργική συνάντηση του τραγουδοποιού με τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος υπογράφει τους στίχους στο ομότιτλο τραγούδι «Βάρκα στο σπίτι». Πρόκειται για μια «κινηματογραφική» μπαλάντα γεμάτη ονειρικές εικόνες. Η μελοποίηση ξεχωριστή όπως και η ενορχήστρωση που απογειώνεται απ’ τα παιξίματα του βιολιστή Φώτη Σιώτα.
Ο ήχος του άλμπουμ, αλλού ρυθμικός και αλλού ατμοσφαιρικός, έχει επιρροές από folk μουσικές φόρμες (country, salsa, swing κ.α.) και βασικό πυρήνα τη σύγχρονη ελληνική τραγουδοποιία. Ο Λεωνίδας Μαριδάκης υπογράφει τη μουσική και ερμηνεύει όλα τα τραγούδια, ενώ υπάρχουν και τρία ντουέτα με το Σπύρο Γραμμένο, τον Αργύρη Λούλατζη και τη Δανάη Μπότικ. Τους στίχους υπογράφουν οι: Μάνος Ελευθερίου, Φωτεινή Λαμπρίδη, Νικόλ Κατσάνη, Πάνος Αντωνάτος, Μάρκος Μαριδάκης, Ειρήνη Σουργιαδάκη και Λεωνίδας Μαριδάκης. Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο τραγουδοποιός με τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών που συμμετέχουν.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
Την Πέμπτη 19 Απριλίου στη μουσική σκηνή Σφίγγα, ο Λεωνίδας Μαριδάκης παρουσιάζει την νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Βάρκα στο σπίτι”. Ο τραγουδοποιός θα παρουσιάσει ζωντανά και τα έντεκα κομμάτια του δίσκου, μαζί με όλους τους συνεργάτες-μουσικούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του αλλά και τους τραγουδιστές Σπύρο Γραμμένο και Αργύρη Λούλατζη που συμμετέχουν.
01. ΕΡΩΤΑΣ  Ή ΤΙΠΟΤΑ • στίχοι: Λεωνίδας Μαριδάκης (συμμετέχει ο Σπύρος Γραμμένος) 3:45
02. ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ • στίχοι: Νικόλ Κατσάνη 4:23
03. ΦΤΑΙΕΙ Ο ΝΤΡΟΥΠΙ • στίχοι: Πάνος Αντωνάτος 2:59
04. ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΡΑΔΑ • στίχοι: Μάρκος Μαριδάκης (συμμετέχει ο Αργύρης Λούλατζης) 3:14
05. ΜΙΑ ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΠΙΝΣ • στίχοι: Νικόλ Κατσάνη 2:13
06. ΒΑΡΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ • στίχοι: Μάνος Ελευθερίου 3:47
07. ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΦΕ • στίχοι: Ειρήνη Σουργιαδάκη (συμμετέχει η Δανάη Μπότικ) 3:45
08. Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ • στίχοι: Νικόλ Κατσάνη, Λεωνίδας Μαριδάκης 3:40
09. ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΑΛΛΑ ΠΛΑΝΑ • στίχοι: Νικόλ Κατσάνη, Λεωνίδας Μαριδάκης 4:10
10. ΔΥΟ ΛΟΓΑΚΙΑ ΦΩΣ • στίχοι: Λεωνίδας Μαριδάκης 3:32
11. ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ • στίχοι: Φωτεινή Λαμπρίδη 2:50
Μουσική - ενορχήστρωση: Λεωνίδας Μαριδάκης
Ηχογράφηση - μίξη: Νίκος Λαγός - Συν Ένα Recording Studios
Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος
Σχεδιασμός και επιμέλεια εντύπου: Φαίδρα Μπάρμπα
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γιώργος Αραπάκης
Φωτογραφίες: Πέτρος Γιασεμής
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Δρόσος Σκυλλάς (τύμπανα, κρουστά), Πέτρος Βαρθακούρης (ηλ. μπάσο, κοντραμπάσο), Γιώργος Λιμάκης (κιθάρες), Γιώργος Κατσάνος (melotron, vibradoneon, πιάνο 11), Δημήτρης Σεβνταλής (πιάνο), Φώτης Σιώτας (βιολιά), Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Λεωνίδας Παλαμιώτης (τρομπόνι). Ακόμα οι: Χρήστος Σπηλιόπουλος (τρομπόνι 7, 10), Σταύρος Αβραμίδης (καχόν 7), Λεωνίδας Μαριδάκης (κιθάρα 7), Δημήτρης Πήχας (ηλ. μπάσο 7, 10), Γρηγόρης Ντάνης (κιθάρα 10).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου