Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Για τα Χανιά του μέλλοντος

Η ποιοτική αναβάθμιση της πόλης των Χανίων μέσα από ποδηλατόδρομους και “πράσινες διαδρομές” αποτελεί ένα στοίχημα για τις δημοτικές αρχές και τους ίδιους του δημότες.
Για το λόγο αυτό, είναι προφανώς θετικό βήμα η μελέτη για την υλοποίηση του έργου: “Δημιουργία πράσινης διαδρομής και ποδηλατοδρόμου στον άξονα οδών Στρ. Τζανακάκη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς” την οποία παρουσίασε ο Δήμος Χανίων.
Η μελέτη αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων και έργων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου αλλά και με προτεραιότητα στους πεζούς, στα Ατομα με Αναπηρία, στο ποδήλατο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Και αυτό είναι χρόνιο αίτημα πολιτών και κινημάτων. Επιτέλους, η πόλη των Χανίων πρέπει και μπορεί να γίνει πιο όμορφη.
Για να πετύχει, ωστόσο, η υλοποίηση της όποιας μελέτης θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες. Να κατανοήσουμε πως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με ποιότητα ζωής, δεν μπορεί να έχει παρκαρισμένα οχήματα οπουδήποτε. Δεν μπορεί να έχει σταθμευμένα δίκυκλα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, ακόμα και “λάκκους” πάνω σε πεζοδρόμια! Αλλά θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τον Κ.Ο.Κ., τον οδηγό, τον ποδηλάτη, τον πεζό. Γιατί τα μέχρι τώρα δεδομένα άλλα έχουν δείξει:
Αυτό που π.χ. δεν έχει πετύχει είναι οι προσπάθειες αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού. Γιατί όσες μελέτες κι αν γίνουν, όσοι σχεδιασμοί κι αν υλοποιηθούν, όπως κι αν τα φανάρια ρυθμιστούν, είναι προφανές ότι αν εμείς οι οδηγοί παρκάρουμε σε διπλή σειρά τις ώρες αιχμής σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (Τζανακάκη, Αποκορώνου, κ.ά.), αυτομάτως κλείνουμε μία λωρίδα κυκλοφορίας και εντείνουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Εν κατακλείδι τα Χανιά του μέλλοντος είναι μπροστά μας. Αρκεί οι ενασχολούμενοι με τα κοινά αλλά και οι απλοί πολίτες να θέλουμε να τα δούμε και να τα… κατακτήσουμε. Με τρόπο ποιοτικό και όχι οπισθoδρομικό.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/3/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-ta-chania-tou-mellontos-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου