Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Αναζήτηση λύσης για το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι

Σε αναζήτηση λύσης για να “ζωντανέψει” το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι και να λειτουργήσει φιλοξενώντας διάφορες δραστηριότητες, βρίσκεται ο Δήμος Πλατανιά.
Mάλιστα, μία από τις σκέψεις που έχουν “πέσει” στο τραπέζι αφορά συνεργασία με το Ενυδρείο Κρήτης και μία άλλη συνεργασία με το Πάρκο Αμφορέων, που αναμένεται αν και εφόσον κάποτε υλοποιηθούν να αναβαθμίσουν τα μέγιστα την ευρύτερη περιοχή.
Προς το παρόν, πάντως, το Μουσείο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2005, παραμένει κλειστό και μετατρέπεται σε… ερείπιο.
Για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Μουσείου, πρόσφατα το Πρωτοδικείο Χανίων, στο οποίο προσέφυγε ο Δήμος Πλατανιά, διόρισε Διοίκηση με πέντε λογιστές και δύο αιρετούς. Παράλληλα, ο Δήμος προχώρησε σε επίλυση φορολογικών εκκρεμοτήτων.
Οπως μας λέει ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, «με τον νόμο του Νοεμβρίου που έδινε φορολογικά κίνητρα για να κλείνουν υποθέσεις, εμείς δείξαμε ότι υπήρχε αδράνεια της εταιρείας. Ετσι κάναμε μηδενικές δηλώσεις και κλείσαμε το κομμάτι του ΦΠΑ και των φορολογικών δηλώσεων στο σύστημα για τα παρελθόντα έτη. Εκκρεμεί το ότι από το 2007 δεν έχουν γίνει ισολογισμοί και δεν υπάρχει συμβούλιο για να τους κάνει. Εκεί είναι το πρόβλημα». Ως προς το πώς προέκυψε το πρόβλημα, ο κ. Μαλανδράκης εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι «το 2012 κάναμε προσφυγή για να διοριστεί προσωρινή διοίκηση, να κάνει γενική συνέλευση και να εκλέξει τακτικό συμβούλιο. Αυτές όμως οι προσωρινές διοικήσεις είχαν διάρκεια έξι μηνών. Στους έξι μήνες είχαμε θέματα διότι κάποιοι μέτοχοι όπως ήταν η Ενωση Συνεταιρισμών Κολυμπαρίου, δεν υφίστατο, η Νομαρχία είχε μετακομίσει στην Περιφέρεια, ο ΟΑΔΥΚ το 2012 γινόταν ΟΑΚ. Ολοι αυτοί είναι μέτοχοι με μεγάλα ποσοστά. Κάναμε ενέργειες το προηγούμενο διάστημα προς αυτούς τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να πάρουμε ως Δήμος τις μετοχές τους και να αποκτήσουμε την πλειοψηφία των μετοχών της ΑΛΜΑ Α.Ε. Ετσι ώστε το ποσοστό του Δήμου από 28% που είναι τώρα να ξεπεράσει το 50% και να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να γίνει γενική συνέλευση».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ως προς τα σχέδια για το μέλλον, ο δήμαρχος Πλατανιά εξηγεί ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις χρήσεις του χώρου:
«Υπάρχουν προτάσεις για συνεργασία με το ΙΘΑΒΙΚ και τον Θαλασσόκοσμο (Ενυδρείο Κρήτης). Υπάρχει σκέψη συνεργασίας με το Πάρκο Αμφορέων προκειμένου να λειτουργήσει ως κομμάτι παραθαλάσσιο από τη μια και αφετέρου ως κομμάτι εκθεσιακό. Αυτές είναι σκέψεις που έχουν μπει στο τραπέζι αλλά οποιαδήποτε σκέψη για να μπει σε μια λογική αξιολόγησης και στη συνέχεια πρότασης προς υλοποίηση θα πρέπει να υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νεα - 28/3/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anazitisi-lisis-gia-to-mousio-aliias-sto-kolimpari/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου