Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

"Λουκέτο" στην αυτοβοήθεια;

Μεγάλη στήριξη σε εκατοντάδες ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ, αλλά και στις οικογένειές τους, παρέχουν τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) που υλοποιούνται σε Χανιά, Σητεία, Θεσσαλονίκη και Λάρισα  με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ. Αυτά τα προγράμματα, που βασίζονται στην ιδέα της αυτοδιαχείρισης και υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία, απειλούνται με “λουκέτο”, όπως ήδη έγραψαν τα “Χ.ν.” το περασμένο Σάββατο. Στα Χανιά μόνο το 2016 πραγματοποιήθηκαν 291 επαφές με 53 διαφορετικά άτομα.
Είναι φανερό ότι θα είναι τραγικό λάθος το κλείσιμο των προγραμμάτων αυτών η σημασία των οποίων διαφαίνεται από τον απολογισμό του έργου τους. Το σκεπτικό τους -που τα κάνει να ξεχωρίζουν- είναι:
«Δεν έχει σημασία ποια ουσία χρησιμοποιείς, πόσο συχνά και με ποιον τρόπο. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια ίσως μπορούμε να σε βοηθήσουμε!».
Δηλαδή, προτάσσουν το δικαίωμα της επιλογής του ανθρώπου που έχει ανάγκη, να βοηθηθεί. Και ειδικά σε μια εποχή που οι εξαρτήσεις αυξάνονται ραγδαία. Ο επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων, ψυχίατρος, τ. αναπλ. καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Α.Π.Θ.,  Φοίβος Ζαφειρίδης, σε παλαιότερη συνέντευξή του, μας είχε πει ότι παρατηρείται «μεγάλη αύξηση των εξαρτήσεων» και «μετά την οικονομική κρίση και την κοινωνική απορρύθμιση που έφεραν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ελλάδα». Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά προτείνουν μια διέξοδο ζωής. Μετά το σάλο, οι υποσχέσεις από το υπουργείο Υγείας σε χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα  ότι τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστούν δεν απομένει παρά να γίνουν πράξη.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/3/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/louketo-stin-aftovoithia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου