Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

27 χρόνια δράσεων από τον Σύλλογο BEST Chania του Πολυτεχνείου Κρήτης

Πλούσια δραστηριότητα με διαγωνισμούς και δράσεις για φοιτητές αναπτύσσει ο Σύλλογος BEST Chania Πολυτεχνείου Κρήτης ο οποίος συμπληρώνει 27 χρόνια λειτουργίας.
Mάλιστα, το Σαββατοκύριακο, 6 και 7 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει τον τοπικό διαγωνισμό Μηχανικής EBEC, αυτή τη φορά on line.
Ο Σύλλογος BEST είναι από τους παλαιότερους τοπικούς συλλόγους του φοιτητικού ευρωπαϊκού οργανισμού BEST και κάθε χρόνιο διοργανώνει εκδηλώσεις που στοχεύουν στη συμπληρωματική εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών.
Οπως λένε σε συνέντευξή τους στα “Χανιώτικα νέα” ο πρόεδρος του Συλλόγου BEST CHANIA, Στάθης Βεζύρης και το μέλος, Πωλίνα Πυρίτζαους, «ο Σύλλογος BEST Χανιά είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πανευρωπαϊκού φοιτητικού οργανισμού, του BEST».
Ο Στάθης Βεζύρης εξηγεί ότι το BEST είναι ακρωνύμιο του Board of European Students of Technology «και έχει ως στόχο την εξέλιξη των φοιτητών μηχανικών σε ακαδημαϊκά και μη θέματα. Η ομάδα BEST Χανιά δραστηριοποιείται στο Πολυτεχνείο Κρήτης από το 1994. Οι κύριες δράσεις μας είναι τα ακαδημαικά σεμινάρια, οι διαγωνισμοί μηχανικής, όπως ο EBEC που διοργανώνουμε τώρα και οι Μέρες Καριέρας».
Ο Στάθης Βεζύρης έγινε μέλος του Συλλόγου πριν δύο χρόνια ενώ η Πωλίνα Πυρίτζαους πριν τέσσερις μήνες.
Οπως μας λέει η Πωλίνα Πυρίτζαους, «είναι πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να τραβήξουν ένα φοιτητή σε έναν τέτοιο σύλλογο. Οταν μιλάμε για νεοεισερχόμενους φοιτητές, μέσα στις συνθήκες που ζούμε, όλοι μας προσπαθούμε με κάποιον τρόπο να κρατήσουμε μια επαφή με το αντικείμενό μας και να μη χάσουμε και την ανθρώπινη επαφή με τους συμφοιτητές μας. Οπότε εγώ προσπάθησα πρώτα να δω τον πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που έχει ένας φοιτητικός σύλλογος που είναι ανθρωποκεντρικός και έπειτα μέσα από αυτόν να διευρύνω τις γνώσεις μου πάνω στο κομμάτι της μηχανικής».
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Μιλώντας για τον διαγωνισμό του Σαββατοκύριακου που περιλαμβάνει το Σάββατο την επίλυση επιχειρησιακού προβλήματος και την Κυριακή την επίλυση προβλήματος μηχανικής κατασκευής με χρήση κατάλληλου λογισμικού αλλά και γενικότερα για τις διοργανώσεις του BEST, ο Στάθης Βεζύρης σημειώνει:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε το πρώτο μας event που είναι ο διαγωνισμός μηχανικής. Στην πορεία θα διοργανώσουμε εσωτερικά εκδηλώσεις για τα μέλη του συλλόγου και πριν το καλοκαίρι θα διοργανωθεί ο πανελλήνιος γύρος του διαγωνισμού μηχανικής EBEC στον οποίο θα πάρουν μέρος οι νικητές από τον τελικό γύρο του διαγωνισμού μηχανικής μαζί με τους νικητές των υπολοίπων πανεπιστημίων και πολυτεχνείων στην Ελλάδα που έχει παρουσία ο BEST. Και πιο συγκεκριμένα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου στην Αθήνα, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με το Πολυτεχνικό Τμήμα στην Ξάνθη».
Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτές οι διοργανώσεις έχουν ανταπόκριση από τους φοιτητές και όταν ο διαγωνισμός γινόταν διά ζώσης είχαμε πολλές συμμετοχές από πάρα πολλούς φοιτητές από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αλλά ακόμα και τώρα είδαμε ότι «παρόλο που ο διαγωνισμός θα έχει διαδικτυακή μορφή, θα είναι on line, υπήρξε ανταπόκριση από τους φοιτητές».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «αυτό είναι το πρώτο μας on line event στην ιστορία του συλλόγου. Τα διαγωνιστικά μέρη θα είναι το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο θα λάβει χώρα ουσιαστικά η λύση ενός θεωρητικού προβλήματος με δεδομένα που δίνονται στους φοιτητές. Την Κυριακή θα λάβει χώρα μια πρακτική κατασκευή. Ο διαγωνισμός θα γίνει με χρήση λογισμικού».
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Για το πώς “βλέπουν” το Πολυτεχνείο Κρήτης και την εκπαίδευση σε αυτό, η Πωλίνα μας λέει:
«Το Πολυτεχνείο είναι ένα από τα πιο πρωτοποριακά ιδρύματα στην Ελλάδα οι υποδομές του οποίου είναι βασισμένες σε ευρωπαικά και αμερικανικά πρότυπα. Οπότε μέσα σε ένα τέτοιο χώρο στον οποίο οι φοιτητές χαίρονται να παρευρίσκονται, αντίστοιχα και οι σύλλογοι χαίρονται να ανθίζουν, να δίνουν τον αγώνα τους και να εξελίσσονται σε αυτό που κάνουν. Μιλάμε για μια Πολυτεχνειούπολη και για τους καθηγητές αντίστοιχα οι οποίοι σου γεννάνε την ανάγκη να πας και να εξελιχθείς».
Ο Στάθης Βεζύρης συμπληρώνει: «Το Πολυτεχνείο μας προσπαθεί όσο πιο πολύ μπορεί να αναπτύσσει την εξωστρέφεια του, είτε παίρνοντας μέρος σε προγράμματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης στην Ευρώπη και μάλιστα σε ένα από αυτά έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε σαν BEST CHANIA, είτε προσπαθώντας να κάνει διάφορες δράσεις με στόχο την ανάπτυξη των φοιτητών του. Σαν BEST CHANIA έχουμε λάβει πλήρη στήριξη από το Πολυτεχνείο και πραγματικά θεωρώ ότι με τον τρόπο που το Πολυτεχνείο λειτουργεί, μπορεί να δώσει τεράστια εφόδια στους φοιτητές προκειμένου να ακολουθήσουν και μια καριέρα στο εξωτερικό».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 4/3/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου