Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Δασικών χαρτών παράλογα καταγγέλονται από αγρότες και ιδιοκτήτες γης

Παράλογα που απορρέουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, όχι μόνον την τωρινή αλλά και προηγούμενες, καταγγέλθηκαν από αγρότες και ιδιοκτήτες γης οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων στην Αντιπεριφέρεια.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ως δασικά εμφανίζονται θερμοκήπια στα Φαλάσαρνα! Σε μια άλλη περίπτωση, στα Ροδωπού, για έκταση που δηλώθηκε σε πρόγραμμα για νέο αγρότη της περιοχής, ο ιδιοκτήτης καλείται να υποβάλλει ένσταση με το κόστος να ανέρχεται στα 1.350 ευρώ. Σε μια τρίτη περίπτωση, κάτοικος από τα Χωραφάκια δεν έκανε ένσταση κατά την ανάρτηση του 2017 με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, τώρα να μπορεί να διεκδικήσει την περιουσία του μόνο δικαστικά.
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ… ΔΑΣΙΚΑ ΣΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ!
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Στέλιος Κομπογεννητάκης από τον Πλάτανο Κισσάμου ανέφερε ότι το θερμοκήπιό του στα Φαλάσαρνα, όπως και άλλα θερμοκήπια, εμφανίζονται… πράσινα.
«Τα μισά θερμοκήπια τα έχουν βγάλει θετικά. Το θερμοκήπιο το έχω από το πατέρα μου στα Φαλάσαρνα. Η κυβέρνηση να κάνει κάτι. Εμείς τα βρήκαμε από τους προγόνους μας. Δεν πήγαμε στο Δασαρχείο. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει», είπε.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΑ ΡΟΔΩΠΟΥ
Ο κ. Νικόλαος Περουλάκης από τα Ροδωπού ανέφερε ότι ενώ περίμενε επί δύο – τρία χρόνια να ανοίξουν τα προγράμματα νέων αγροτών για το γιο του, του τηλεφώνησε προ καιρού ο μελετητής του και του είπε ότι υπάρχει πρόβλημα για τα 206 στρέμματα που έχει στην περιοχή. Ο ίδιος, απευθύνθηκε στο Δασαρχείο, ενώ, όπως είπε, στο τηλέφωνο, απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος της ένστασης, του είπαν: 1.350 ευρώ.
«Αυτά είναι προβλήματα για τους νέους αγρότες. Να δώσουν λύση. Ηδη διαλύεται η κτηνοτροφία και η γεωργία», ανέφερε.
ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2017 ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΑΚΙΑ
Η κυρία Καλλιόπη Αλατσάκη από τα Χωραφάκια ανέφερε ότι στην περιοχή έγινε το Κτηματολόγιο το 2017 και κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η ίδια δεν είχε κάνει ένσταση για περιουσία, γιατί όταν απευθύνθηκε σε δασολόγο της ζήτησε 7.500 ευρώ για έκταση περίπου 40 στρεμμάτων.
«Εγώ δεν είχα να τα δώσω και δεν είχα και διάθεση να τα δώσω. Τώρα, έκλεισε αυτή η περίπτωση. Πήγα στο Δασαρχείο και μου είπαν ότι δεν μπορώ να κάνω ένσταση, μόνο δικαστικά μπορώ να πάω για να κατοχυρώσω την περιουσία μου. Μου ζητούσε 7.500 ευρώ γύρω στα 40 στρέμματα».
Σε ερώτηση για το αν είχε απόφαση αποχαρακτηρισμού και τίτλους ιδιοκτησίας, ανέφερε: «Σε κάποια είχαμε, σε κάποια δεν είχαμε. Σε αυτά που δεν είχαμε και το 2007 δεν έδωσα τα 7.500 τώρα δεν μπορώ να ξανακάνω ένσταση γιατί έχει οριστικοποιηθεί ο χάρτης». Η ίδια διευκρίνισε ότι η περιουσία προέρχεται από τον πεθερό της και ότι διαθέτουν τούρκικα φιρμάνια από το 1.800 ενώ σχολίασε ότι χαρακτηρίζεται δασικός ο ασπάλαθος 15 πόντων αλλά «δασικό είναι το πεύκο, είναι το κυπαρίσσι. Δεν είναι ο ασπάλαθος».
«ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΜΑΣΕΙ»
Ο κ. Γιάννης Τσεπέτης από τον Αγροτικό Σύλλογο Βουκολιών ανέφερε ότι τα χωριά έχουν παρακμάσεικαι σχολίασε ότι φέτος δεν διατέθηκε πετρέλαιο για τους αγρότες ενώ λόγω της πανδημίας δεν στηρίχθηκαν όλοι από την πολιτεία. «Επιβιώνουμε γιατί δεν κρατάμε λογαριασμό. Αν πιάσουμε χαρτί και μολύβι θα διαλύσουμε όλοι. Θα σκίσουμε και τα τεφτέρια, θα ξεριζώσουμε τις ελιές και θα φύγουμε», είπε.
«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ»
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ο κ. Αμυράς είχε πει πως έχουμε δίκιο αλλά δεν μας λύνει κανένα πρόβλημα. Αγρότες για να κάνουν ενστάσεις χρειάζεται να πληρώνουν με το στρέμμα». Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε την περίπτωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι, που δικαιώθηκαν δικαστικά μετά από 11 χρόνια και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε 11 χρόνια στα δικαστήρια. Ζητάμε το θέμα να λυθεί πολιτικά. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, την επόμενη φορά πολύ πιο δυναμικά».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με συγκέντρωση αγροτών στην πλατεία Δικαστηρίων. Ακολούθησε συνάντηση στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας με τον Αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Καλογερή, ο οποίος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, καθώς «με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δεν μπορεί να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα».
Ο ίδιος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι τα ζητήματα που απορρέουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ανατρέπουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα, την οικονομία και τη ζωή στην ύπαιθρο και συμπλήρωσε ότι «η θέση μας είναι να σταματήσει η διαδικασία αυτή προκειμένου να δοθούν λύσεις μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες». Καλέσματα στην συγκεκριμένη κινητοποίηση είχαν απευθύνει η Ενωτική Πρωτοβουλία, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι: πρώην Δήμου Αρμένων, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βάμου, Βουκολιών, Έλους, Κρυονερίδας, Κολυμβαρίου, Μεσκλών, Μύθημνας, Παλαιών Ρουμάτων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣYMBOYΛΙΟ: «Να ανασταλεί η διαδικασία»

Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με χθεσινή απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Οπως ανακοινώθηκε, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή μονοθεματική συνεδρίαση που έγινε υπό την Προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη, με θέμα τους Δασικούς Χάρτες της Κρήτης, αποδέχθηκε την εισήγηση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης. Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση για αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει. Παράλληλα, εξέφρασε ομόφωνα την συμπαράστασή του, στα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα κατά των δασικών Χαρτών, ψήφισμα της οποίας κατατέθηκε στη συνεδρίαση.
Στην απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, μεταξύ άλλων ζητά:
• Τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων που αποτυπώνονται στους χάρτες (πρόδηλα σφάλματα), με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, δικαστικών αποφάσεων, πράξεων παραχώρησης, οικοδομικών αδειών, εκχερσώσεων που ενισχύθηκαν κατά το παρελθόν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, υφιστάμενο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, παραλιακές εκτάσεις κ.α. χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.
• Την προετοιμασία από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων (ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί).
• Τη χρονική διεύρυνση της αποκλειστικής προθεσμίας κατάθεσης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προετοιμασίας και ουσιαστικής τεκμηρίωσης των αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
• Τη δραστική μείωση του οριζόμενου ειδικού τέλους για το παραδεκτό κατάθεσης των αντιρρήσεων.
• Τη στελέχωση των Δ/νσεων Δασών με το απαραίτητο προσωπικό.
• Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να δεσμευτεί πολιτικά να νομοθετήσει την παραχώρηση και την μακροχρόνια μίσθωση των φερομένων ιδιοκτησιών της στους αγρότες και ιδιώτες οι οποίοι τα κατέχουν μακροχρόνια και το αποδεικνύουν νομίμως.
Στο μεταξύ, Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης και στελέχη του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, Ν. Μανουσάκης και Αλ. Μαρινάκης, σε γραπτή δήλωσή τους μεταξύ άλλων απευθύνουν χαιρετισμό στους «μικρομεσαίους αγρότες που βγαίνουν στους δρόμους». Προσθέτουν, μεταξύ άλλων, ότι «η όποια κριτική για τους δασικούς χάρτες γίνεται σήμερα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, που επικρίνουν την κυβέρνηση για προχειρότητα ζητώντας τροποποιήσεις, δεν αμφισβητεί την αλλαγή χρήσης της δασικής γης προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας».
Στο μεταξύ, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών, επέδωσε χθες ψήφισμα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για τους δασικούς χάρτες, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Μανόλη Χνάρη.
Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι, η Περιφέρεια αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων τους και ζητά την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Κινητοποίηση και από Αγροτικές Οργανώσεις


Στο μεταξύ, χθες, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων επισκέφτηκαν και εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων του Νομού οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι αποφάσισαν, «να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επικείμενη δήμευση των περιουσιών μας μέσω του χαρακτηρισμού τους ως δασικές». Προσθέτουν ότι, χθες, ταυτόχρονα με τους αγροτικούς φορείς όλης της Κρήτης, κατέθεσαν εγγράφως την διαμαρτυρία τους στον κ. Καλογερή, με την παραγγελία να τη διαβιβάσει αρμοδίως στην Ελληνική Κυβέρνηση. Στη συνέχεια εκφράζουν την πεποίθηση «να ακουστεί η φωνή του λαού των Χανίων και της Κρήτης και να λυθεί ειρηνικά το δίκαιο αίτημα μας, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία». Καλούν «όλους τους Χανιώτες και όλους τους Κρητικούς να δώσουν τη δέουσα σημασία στο θέμα διότι είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσουν ένα πρωί και να έχουν χάσει την περιουσία που τους άφησαν οι γονείς και οι παππούδες τους και να έχει περάσει στο Δημόσιο το οποίο μετά θα την παραχωρήσει σε κάποιο “επενδυτή” για να στήσει αιολικό ή ηλιακό πάρκο». Τονίζουν ότι περιμένουν «την απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα μας και δε θα σταθεί απέναντι μας» Και συμπληρώνουν: «Διαλέγουμε το δρόμο του πολιτισμένου διαλόγου και όχι της σύγκρουσης. Ζητάμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις όπως συγκεκριμένα και ξεκάθαρα είναι τα ερωτήματα μας. Όχι περιστροφές και μισές αλήθειες, ούτε λόγια που τα παίρνει ο αέρας. Ο αγώνας τώρα ξεκινά και ευχόμαστε να είναι σύντομος και ειρηνικός».
Την ανακοίνωση υπογράφουν: Κεντρική Ενωση Χανίων, Σταφιδική Ενωση, Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου – Σελίνου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσκλών, Αγροτικός Συνεταιρισμός Γραμβούσας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιουργείου Παλαιόχωρας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων και Παραγωγών Σφακίων, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κακοδικίου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζυμβραγού, Αγροτικός Ελαιουργικός και Καστανοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Π. Ρουμάτων, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Κουντούρας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Ελαφονησίου Χρυσοσκαλίτισσας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαφονησίου Χρυσοσκαλίτισσας, Ι.Κ.Ε. Φαλασάρνων, Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου – Καντάνου, Ι.Κ.Ε. Κομπογιαννιτάκης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλλιεργητών Παραγωγών Πλατάνου Χανίων και οι Αγροτικοί Ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί Βουτά, Σαρακίνας και Ροδοβανίου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 18/3/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου