Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Απειλή για το ελαιόλαδο

Εντείνονται οι αντιδράσεις αγροτικών φορέων της Κρήτης στην ένσταση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) για την απόφαση αποκλειστικής τυποποίησής του στην Κρήτη (σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 20/1/2021 στα “Χ.ν.”) που προβλέπεται στην απόφαση χαρακτηρισμού του ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) η οποία εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή των Αγροτικών Γεωργικών Συνεταιρισμών, Παλαιών Ρουμάτων, Μεσκλών, Γραμβούσας, Ζυμβραγού και Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς προς τον υπουργό ΥΠΑΑΤ, Σπήλιο Λιβανό, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειαρχη Πρωτογενή Τομέα, Εμμ. Χνάρη και τους βουλευτές Κρήτης.
Οπως σημειώνουν, θεωρούν «αδιανόητο ένα προστατευμένο νησιωτικό προϊόν ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αλλοιώσεις και με φιλοδοξία κάποια στιγμή να αποκτήσει ακόμα και ισχυρισμό υγείας (λόγω των υψηλών πολυφαινολών) να υπόκειται την ταλαιπωρία λόγω της μεταφοράς εκτός του νησιού αλλά και τον κίνδυνο της υποβάθμισης που εμπερικλείει. Επίσης δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την σκοπιμότητα της ένστασης από τον ΣΕΒΙΤΕΛ, καθώς πολλά από τα εκλεκτά του μέλη έχουν ήδη μονάδες μεταποίησης εντός της Κρήτης. Είναι μια κίνηση που δυναμιτίζει μια μακρόχρονη προσπάθεια να ξεφύγουμε από το οικονομικό τέλμα με αποκορύφωμα την περασμένη χρονιά και να χαράξουμε μια πορεία με προοπτική για τους παραγωγούς του νησιού μας».
Οι ίδιοι καλούν τον ΣΕΒΙΤΕΛ να αποσύρει άμεσα την ένσταση που έχει υποβάλει και το ΥΠΑΑΤ να μην την κάνει δεκτή.
Το λόγο τώρα έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 8/3/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου