Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

“Φωτομετρίες” στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων μέσα από τα έργα της Αντωνίας Παπατζανάκη

Μια εικαστική ερμηνεία του κόσμου διά του φωτός, αποτελεί η έκθεση της Χανιώτισσας γλύπτριας, Αντωνίας Παπατζανάκη, η οποία εγκαινιάζεται την Δευτέρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Στην έκθεση με τίτλο: “Φωτομετρίες”, παρουσιάζονται 80 έργα της Αντωνίας Παπατζανάκη η οποία ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Στα έργα της έκθεσης, μεταξύ άλλων διερευνάται η ίδια η έννοια της ζωής μέσα από βιολογικές κυτταρικές δομές, σχολιάζεται η τηλεόραση με το αναλογικό της σήμα και τα
“χιονάκια” πριν την έλευση του ψηφιακού κόσμου, ερμηνεύεται η ίδια η ανθρώπινη φύση ως σώμα και πνεύμα.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, Γιώργος Βαρουδάκης, αναφέρθηκε στο έργο της Αντωνίας Παπατζανάκη το οποίο, όπως επισήμανε, έχει διεθνή ακτινοβολία με την συγκεκριμένη έκθεση να αποτελεί “σταθμό” για τα εικαστικά δρώμενα της πόλης των Χανίων.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Θοδωρής Κουτσουγιάννης, σημείωσε ότι το έργο της Αντωνίας Παπατζανάκη, έχει διεθνές κύρος και αναγνωρισιμότητα και ότι μέσα από το έργο της συντελείται   μια «εικαστική ερμηνεία του κόσμου διά του φωτός».
Η ίδια η Αντωνία Παπατζανάκη επισήμανε ότι η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη είναι η μεγαλύτερη της καριέρας της καθώς παρουσιάζονται περισσότερα από 80 έργα. Η καλλιτέχνις υπογράμμισε ότι «είναι πρόκληση για ένα γλύπτη να δουλεύει με φως» και τόνισε ότι ο τακτικός επισκέπτης της Δημοτικής Πινακοθήκης θα έχει μια άλλη αίσθηση του χώρου μέσα από την έκθεση.
«Το φως είναι πολύ σημαντικό υλικό. Η ενέργειά του ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη φύση ως σώμα και πνεύμα», σημείωσε η Αντωνία Παπατζανάκη.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης, στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές σειρές των έργων της, που δημιούργησε από το 2000 μέχρι σήμερα. H πρώτη μεγάλη παρουσίαση του έργου της στα Χανιά, περιλαμβάνει μια πληθώρα έργων, περίπου 80 - φωτεινά γλυπτά και επίτοιχα έργα κατασκευασμένα από βιομηχανικά υλικά όπως πλεξιγκλάς, αλουμίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα, ορείχαλκο και φυσικά φως, καθώς και φωτογραφίες τυπωμένες σε διαφάνεια η καμβά και τέλος εκτυπώσεις σε χαρτί.
Εμπνεόμενη από την Ηρακλείτεια ενότητα των αντίθετων, συγκροτεί τα έργα της αντιπαραθέτοντας διαφανή υλικά, που επιτρέπουν την διέλευση του φωτός, με αδιαφανή υλικά, που το περιορίζουν, κατορθώνοντας έτσι να σχηματίσει αφαιρετικές φωτεινές μορφές. 
Η καλλιτέχνης πιστεύει ότι οι ιδιότητες κάθε υλικού προκαλούν στο θεατή συγκεκριμένες συναισθηματικές αντιδράσεις και πνευματικές εικόνες. Το φως είναι υπερφορτισμένο παγκόσμιο σύμβολο, άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή και μεταφορικά με την αλήθεια και σαν βασικό στοιχείο της οπτικής μας αντίληψης, με τη διαδικασία της έρευνας, της σκέψης, της αξιολόγησης. Η συμπεριφορά του φωτός ως μάζα και ενέργεια αντιστοιχεί στη δισυπόστατη ανθρώπινη φύση ως σώμα και πνεύμα. Το αρχέγονο φως είναι το έσχατο όριο του κόσμου μας. Το φως σηματοδοτεί το ρυθμό της ζωής και το πέρασμα του χρόνου. Το φως ανακαλύπτει και αποκαλύπτει.
Η έκθεση της Αντωνίας Παπατζανάκη συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο πολυσέλιδο, δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) κατάλογο, με εισαγωγικά δοκίμια του Δρ. Daniel Belasco, διευθυντή του Al Held Foundation στη Νέα Υόρκη, και του επιμελητή της έκθεσης Δρ. Θοδωρή Κουτσογιάννη».
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος «Επέστρεφε – Κρήτες καλλιτέχνες επιστρέφουν δημιουργικά στα Χανιά».
Η έκθεση της Αντωνίας Παπατζανάκη θα πραγματοποιηθεί από 10 Σεπτεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ..
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 7 μ.μ. - 10 μ.μ..
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 8/9/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/fotometries-sti-dimotiki-pinakothiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου