Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Εξηγήσεις τώρα!

Οι σοβαρότατες καταγγελίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πρέπει να προβληματίσουν κάθε υπεύθυνο, κάθε τοπικό παράγοντα αλλά και την τοπική κοινωνία.
Αναφερόμενος στην εκχώρηση μνημείων ως εγγύηση δανείου, ο Σύλλογος σημειώνει ότι «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων» και σ’ αυτόν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, «μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων», «τα Αρχαιολογικά Μουσεία(!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».
Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Αποκρούοντας το κυβερνητικό επιχείρημα για εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από την εκχώρηση στο “Υπερταμείο”, ο Σύλλογος διευκρινίζει ότι «η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ ΑΕ, μάλιστα με την “επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου”».
Δεν είναι λοιπόν λαϊκισμός και μικροπολιτική τα δημοσιεύματα που εκφράζουν ανησυχία για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αντίθετα, αποτελούν έλεγχο των αποφάσεων της εξουσίας, όπως έχει υποχρέωση να πράττει ο Τύπος.
Και αν τα πράγματα δεν είναι όπως τα λένε οι αρχαιολόγοι του Συλλόγου, να βγει με στοιχεία και τεκμήρια να το αποδείξει η κυβέρνηση. Αν, όμως, τα πράγματα είναι έτσι ή σχεδόν… έτσι, να βγουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού και να δώσουν απαντήσεις επί της ουσίας, αντί να κυνηγούν… φαντάσματα.
Οσο για τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, Συλλόγους) είναι καιρός να ζητήσουν τώρα εξηγήσεις από κάθε αρμόδιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 20/9/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/exigisis-tora-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου