Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

"Pamaco": Διακρίσεις για χανιώτικο τυποποιημένο ελαιόλαδο - Λάδι από αιωνόβια δέντρα με 26 ευρώ το μισό λίτρο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μέσα σε λίγα χρόνια ένα τυποποιημένο ελαιόλαδο από τα Χανιά έχει καταφέρει -χάρη στις προσπάθειες και την ακατάπαυστη δουλειά ενός νέου ανθρώπου- να κατακτήσει αγορές του εξωτερικού και να πετύχει σειρά διακρίσεων!
Πρόκειται για το τυποποιημένο ελαιόλαδο: «Pamaco», το οποίο παράγει ο 35χρονος Ευτύχης Ανδρουλάκης.
Το «Pamaco» έχει κερδίσει 32 βραβεία σε εκθέσεις και διαγωγισμούς ενώ έχει καταφέρει να πωλείται στο ράφι στα 26 ευρώ το
μισό λίτρο.
Η αρχή έγινε το 2012 όταν ο Ευτύχης Ανδρουλάκης αποφάσισε να ασχοληθεί με τα αιωνόβια δέντρα του πατέρα του και να «δοκιμαστεί» στις ελληνικές και ξένες αγορές παράγοντας λάδι από την ποικιλία Τσουνάτη.
Η δουλειά του και οι κόποι του δεν έμειναν χωρίς ανταμοιβή.
Όπως μας λέει ο Ευτύχης Ανδρουλάκης, «ήταν μια ιδέα που ήρθε το 2012, να ασχοληθώ με την Τσουνάτη και τα αιωνόβια δέντρα
του πατέρα μου. Ήθελα να παράγω ελαιόλαδο από την Τσουνάτη με αξιώσεις. Ενα ελαιόλαδο που θα βραβευόταν σε διεθνείς διαγωνισμούς, θα ήταν χημικά άριστο και φυσικά υψηλά φαινολικό. Ξεκίνησα τα πειράματα με διαφορετικούς τρόπους συγκομιδής και ελαιοποίησης και σιγά σιγά άρχισα να βελτιώνω την ποιότητα. Το 2013 είχα και την πιστοποίηση ότι είναι υψηλά φαινολικό και οτι τηρούσε τις προϋποθέσεις ώστε να φέρει στην ετικέτα τον ισχυρισμό υγείας της EU 432/2012. Τότε αποφάσισα πως το μεράκι μου θα το κάνω επάγγελμα και άνοιξα το τυποποιητήριο θέλοντας να πειραματιστώ και στο κομμάτι μετά από την παραγωγή του ελαιολάδου και  με στόχο την καλύτερη διατηρησιμότητα του στο χρόνο».
Ο ίδιος μας λέει ότι «η τιμή στο ράφι είναι στα 26 ευρώ το μισό λίτρο. Οι αγορές που το έχουν αγκαλιάσει είναι ο Καναδάς, η Αγγλία, η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Η τιμή αυτή είναι λόγω της υπεράξιας που παίρνει ένα πραγματικό ελαιόλαδο Premium, λόγω της άριστης χημείας του, των άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, του ότι είναι υψηλά φαινολικό και φέρει τον ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα, λόγω των βραβεύσεων (32 βραβεύσεις σε 3 έτη), λόγω της πιστοποίησης ως βιολογικό. Ενα μικρό ρόλο έχει και η συσκευασία. Τεράστιο ρόλο έχει και το υψηλό κόστος συγκομιδής. Λόγω του ορεινού της περιοχής και του ότι τα δέντρα είναι μερικά και 12 μέτρα ύψος η συγκομιδή είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Έπειτα με τον συνεργάτη μου τον Μιχάλη Μάρακα, κάνουμε πάρα πολλά πειράματα κάθε χρόνο ώστε να καταφέρουμε την επιθυμητή ποιότητα. Διαλογή καρπού, ψύξη καρπού, αποπυρήνωση ή σπάσιμο καρπού με οδοντωτό σπαστήρα, χρήση αδρανών αερίων κατά την μάλαξη και φυγοκεντρισμό και πολλά άλλα που δεν μπορώ να αναφέρω τα οποία ανεβάζουν τα κόστη αλλά και την ποιότητα!!!».
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Σε ερώτηση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, απαντά ότι
«οι δυσκολίες ήταν αρχικά με την γραφειοκρατία».
Ακόμα αναφέρει ότι «έπειτα χρειάστηκε και χρειάζεται κάθε χρόνο πολύ πειραματισμό και διαφορετικές κινήσεις ώστε να καταφέρουμε να έχουμε ένα Τσουνατόλαδο με αξιώσεις. Άλλωστε έχουμε ένα «μαγαζί ξεσκέπαστο».¨Έχουμε να κάνουμε κάθε χρόνο με πάρα πολλούς αστάθμητους παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, ασθένειες, εχθροί τις ελιάς τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν εύκολα και κυρίως όταν είσαι βιολογικός παραγωγός. Τέλος είναι η φυσική δυσκολία του να παραχθεί καθε χρόνο, ένα άριστο/Premium ελαιόλαδο, μιας και έχεις στα χέρια σου μια μόνο ευκαιρία για ένα ολόκληρο χρόνο : η κάθε μέρα που συγκομίζεις να είναι η κατάλληλη και να χρησιμοποιήσεις τις κατάλληλες μεθόδους, χρόνους, θερμοκρασίες κτλ  ώστε την ίδια μέρα, κάθε μέρα, να έχεις παράγει ένα άριστο ελαιόλαδο. Η διαφορετικοτητα των ελαιολάδων μας είναι κυρίως στον τρόπο συγκομιδής, ελαιοποίησης και τυποποίησης και μέσα από συνεχή πειραματισμό άλλα και πολύ κόπο και χρόνο να είναι άψογα οργανοληπτικά και χημικά και να έχουν όσο το δυνατόν πιο πολύ διατηρησιμοτητα στην φιάλη».
Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης εύχεται για το μέλλον να δει «το Τσουνατόλαδο σε όσα περισσότερα ράφια του εξωτερικού είτε είναι ένα Έξτρα Παρθένο είτε είναι Premium και όλο και περισσότερος κόσμος να μάθει για αυτήν την ποικιλία».
Οσο για τα σχέδιά του, όπως σημειώνει, είναι «σε λίγο καιρό η παρουσίαση ενός καινοτόμου προϊόντος , πάντα γύρω από το ελαιόλαδο, που θα σχετίζεται με την τέχνη της υψηλής μαγειρικής σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στα άμεσα επίσης σχεδία είναι και η παρουσίαση μιας ομάδας/εταιρείας 5 παραγωγών από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και Κύπρου με στόχο την γνωριμία διαφορετικών ποικιλιών - ελαιολάδων, σχεδόν άγνωστων μέχρι στιγμής για το κοινό στο εξωτερικό. Το βασικότερο όμως σχέδιο μας είναι κάθε χρόνο να παράγουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο οργανοληπτικό ελαιόλαδο και να βελτιώνουμε συγχρόνως και την φαινολικη του σύσταση».
ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το “Pamaco” έχει κερδίσει:
-Βραβεία 2016
Χάλκινο μετάλλιο στον διεθνή Διαγωνισμό Athena IOOC  - Ελλάδα
Χρυσό μετάλλιο στον Διαγωνισμό The Olympia Health & Nutrition Awards   - Ελλάδα
-Βραβεία 2017
Χρυσό μετάλλιο στον διεθνή βιολογικών  «BIOL»     - Ιταλία
Αργυρό μετάλλιο   στον διεθνή βιολογικών  «BIOL»     - Ιταλία
Αργυρό μετάλλιο στον διεθνή "Αthena IOOC" - Ελλάδα
Χάλκινο μετάλλιο  στην Κρήτη -3η  Θέση  -"Cretan OOC" - Ελλάδα
Τιμητική διάκριση στην Κρήτη - 4η Θέση -  "Cretan OOC" - Ελλάδα
Χρυσό μετάλλιο φαινολικης σύστασης  στον Διαγωνισμό The Olympia Health & Nutrition Awards   - Ελλάδα
Χρυσό μετάλλιο φαινολικης σύστασης στον διεθνή "London IOOC" - Αγγλία
Αργυρό μετάλλιο "Olymp Awards" - Ελλάδα
Χρυσό μετάλλιο συσκευασίας  "Olymp Awards" - Ελλάδα
Χάλκινο μετάλλιο καινοτομίας "Olymp Awards" - Ελλάδα
Χάλκινο μετάλλιο Brand name  "Olymp Awards" - Ελλάδα
Διάκριση "Top 20 προϊόντα"  "Olymp Awards" - Ελλάδα
-Βραβεία 2018:
Χρυσό μετάλλιο στον διεθνή "New York IOOC"- Αμερική
Διάκριση"TOP 10 Monovarietal Of The World" στον διεθνή"Leone D'oro" - Ιταλία
Χρυσό μετάλλιο στον διεθνή"EVOO IOOC"  - Ιταλία
Αργυρό μετάλλιο  στον διεθνή"EVOO IOOC" -  Ιταλία
Ειδικό μετάλλιο 'BEST OF CRETE' στον διεθνή"EVOO IOOC"- Ιταλία
Χρυσό μετάλλιο στον διεθνή βιολογικών  ΄BIOL'     - Ιταλία
Χρυσό μετάλλιο  στον διεθνή "London IOOC" - Αγγλία
Χάλκινο μετάλλιο στον διεθνή "London IOOC" - Αγγλία
Χρυσό μετάλλιο συσκευασία  στον διεθνή "London IOOC" - Αγγλία
Πλατινένιο μετάλλιο καινοτομίας  στον διεθνή "London IOOC" - Αγγλία
Πλατινένιο μετάλλιο φιάλης  στον διεθνή "London IOOC" - Αγγλία
Χάλκινο μετάλλιο Brand name  στον διεθνή "London IOOC" - Αγγλία
Χρυσό μετάλλιο στον διεθνή "Athena IOOC" - Ελλάδα
Αργυρό μετάλλιο στον διεθνή "Αthena IOOC" - Ελλάδα
Χρυσό μετάλλιο στην Κρήτη - 1η Θέση  -"Cretan OOC" - Ελλαδα
Αργυρό μετάλλιο στην Κρήτη - 2η Θέση -"Cretan OOC" - Ελλαδα
Χρυσό μετάλλιο φαινολικης σύστασης  στον Διαγωνισμό The Olympia Health & Nutrition Awards   - Ελλάδα
Χρυσό μετάλλιο φαινολικης σύστασης "Aristoleo awards" – Κύπρος.
(Εθνος - ένθετο "Αγρότης" - 8/9/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου