Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Στέγη και οικονομία

Προβληματίζει εκπαιδευτικούς και φοιτητές το στεγαστικό πρόβλημα στην πόλη. Και όχι άδικα. Οπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη συνάντηση, τα σπίτια προς ενοικίαση είναι δυσεύρετα και όταν βρεθούν, συνήθως τα ενοίκια έχουν… εκτιναχθεί.
Και αυτό διότι η οικονομία διαμοιρασμού, δηλαδή η βραχυχρόνια μίσθωση σπιτιών μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων, έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Μόνο που η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια νέα μορφή οικονομίας στον κλάδο του τουρισμού -με τα συν και τα πλην- που πλέον φορολογείται κανονικά καθώς άνοιξε το Μητρώο Σπιτιών στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και, εδώ που τα λέμε, έχει επιτρέψει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος.
Πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα, βρίσκονται -σε μεγάλο βαθμό- οι δυσβάστακτοι φόροι και η προσπάθεια αναζήτησης εσόδων από όσους πολίτες έχουν δεύτερο ακίνητο ή ακίνητα στην ιδιοκτησία τους. Βρίσκεται ο ΕΝΦΙΑ και η προσπάθεια πολλών πολιτών να καλύψουν τα… έξοδα της περιουσίας τους και να μη τη βγάλουν στο… σφυρί.
Μόνο που στον… δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν όσοι δεν έχουν σπίτι, όσοι σπουδάζουν ή όσοι λόγω διορισμού, ζουν στα Χανιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σήμερα και το αύριο.
Υπάρχει λύση χωρίς να προκληθούν άλλα προβλήματα; Κατά τη γνώμη μου ναι. Η πολιτεία θα μπορούσε να δώσει κίνητρα προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης της κατάστασης. Κίνητρα οικονομικά και φορολογικά. Π.χ., αν είχε ευνοϊκότερη φορολόγηση όποιος ενοικίαζε το σπίτι του σε λογική -και όχι υπερβολική- τιμή, πιθανώς να μειώνονταν οι τιμές των ενοικίων και παράλληλα να μειώνονταν οι βραχυχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων.
Δεν νοείται φυσικά τα “φιλόξενα” Χανιά να μετατρέπονται σε αφιλόξενη πόλη για δασκάλους και νέους φοιτητές -κάτι που θα πληρώσουν μακροπρόθεσμα- και προφανώς πρέπει να αναζητηθεί λύση. Σε τελική ανάλυση, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέρει μεγάλη ευθύνη η οικονομική – φορολογική πολιτική της Πολιτείας. Η αλλαγή αυτής της πολιτικής θα έδινε όχι μόνο ανακούφιση στα νοικοκυριά αλλά και πιθανώς λύση στο πρόβλημα της στέγασης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 14/9/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stegi-ke-ikonomia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου