Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Δημοσιογραφία και ποιότητα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στην σημερινή εποχή, που η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό και τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η συνεχής κατάρτιση και ενημέρωση των δημοσιογράφων, που με τη σειρά τους πληροφορούν τον πολίτη, είναι απαραίτητη. Αρκεί να μη χάνουν το μέτρο και να ασκούν μιαν ποιοτική δημοσιογραφία που, στο χάος της υπερπληροφόρησης, αποτελεί μια αξία την οποία οπωσδήποτε αναγνωρίζει ο υποψιασμένος - συνειδητοποιημένος αναγνώστης - ακροατής - τηλεθεατής.
Ποιότητα την οποία κατά τεκμήριο έχει η δημόσια τηλεόραση καθώς και ένα μέρος των εντύπων. Τι σημαίνει όμως ποιότητα στη δημοσιογραφία; Πώς καθορίζεται; Είναι μόνον η αναζήτηση της αλήθειας και η παρουσίασή της, χωρίς φανφάρες και υπερβολές; Είναι μόνον η διεισδυτική ματιά και ο επί της ουσίας σχολιασμός; Είναι μόνον η κριτική στην όποια εξουσία με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της κοινωνίας; Ή μήπως είναι ακόμα και η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και την ενημέρωση με την παροχή ελεύθερου βήματος έκφρασης ιδεών και απόψεων;
Προβληματισμοί οι παραπάνω που εκφράστηκαν στο πρώτο επιτυχές σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου. Προβληματισμοί που αφορούν κάθε δημοσιογράφο αλλά και πολίτη.
Είναι, λοιπόν, αξιοσημείωτη η πραγματοποίηση του σεμιναρίου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ).
Είναι, όμως, λυπηρό το γεγονός ότι με εξαίρεση τα "Χανιώτικα νέα", από τις υπόλοιπες τοπικές εφημερίδες -μεταξύ των οποίων δύο είναι και μέλη του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), δημιούργημα του οποίου είναι το ΙΕΤ- μόνον μία διέθεσε ένα μικρό δίστηλο χώρο για το σεμινάριο ενώ, από τα τοπικά "ηλεκτρονικά ΜΜΕ" μόνον η "Νέα Τηλεόραση" είχε ρεπορτάζ από το σεμινάριο.
Από τους συναδέλφους παραβρέθηκε στις εργασίες του σεμιναρίου ο ανταποκριτής Χανίων του ΑΠΕ - ΜΠΕ Αντώνης Νομικός καθώς και η δημοσιογράφος της "Νέας Τηλεόρασης" Σοφία Κουτσογιαννάκη.
Ομως, ήταν ένα σεμινάριο που άξιζε, γιατί πέραν από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος για το πού βαδίζει η ενημέρωση, τι προβλήματα υπάρχουν και πώς, εν τέλει, η ποιοτική δημοσιογραφία μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα του Τύπου σήμερα...
(Χανιώτικα νέα - 30/4/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου