Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

"Εξαρτήσεις και κοινωνία"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

"Γιατί η επιστήμη, που αντιμετώπισε με επιτυχία τόσα προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, απέτυχε στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας των εξαρτήσεων;".
Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο: "Εξαρτήσεις και κοινωνία", που θα παρουσιαστεί αύριο στα Χανιά. Ενα βιβλίο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ο συγγραφέας του -και τακτικός επισκέπτης των Χανίων- έχει ασχοληθεί όσο λίγοι στην Ελλάδα με το θέμα των εξαρτήσεων. Πρόκειται για τον ιδρυτή της θεραπευτικής κοινότητας: "Ιθάκη" (1983) και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) (1987), του οποίου υπήρξε διευθυντής μέχρι το 1995. Έκτοτε, εργάζεται στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ, ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει ψυχολογία των εξαρτήσεων και ανθρωπιστική ψυχολογία / ψυχοθεραπεία.
Ηταν τον Ιούλιο του 2006 όταν ο κ. Ζαφειρίδης, σε μια συνέντευξή του στα Χανιά και στον υπογράφοντα είχε πει:
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, διότι η φιλοσοφία των προγραμμάτων πρόληψης που ακολουθούμε είναι διαχειριστική. Δεν αντιμετωπίζουμε τις αιτίες του προβλήματος, αλλά προσπαθούμε να κουκουλώσουμε τα συμπτώματα. Δεν ακολουθούνται ανατρεπτικές πολιτικές, γιατί αυτές έχουν αυξημένο κόστος».
Ακόμα ο ίδιος είχε σημειώσει:
«Η πρόληψη που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα είτε εκφοβίζοντας τους μαθητές των σχολείων με διάφορες αφίσες φρικιαστικές και δήθεν αποτρεπτικές της χρήσης, όπως γινόταν στη δεκαετία του '60, είτε προσπαθώντας να εισαγάγει μέσα στα σχολεία προγράμματα αύξησης των δεξιοτήτων και της αυτοεκτίμησης των μαθητών, έχει αποτύχει. Θα πρέπει να βρούμε νέες μεθόδους. Πρέπει λ.χ. τα προγράμματα πρόληψης να στοχεύουν στην επανασύσταση της σχολικής κοινότητας. Αυτή η συλλογικότητα, αν καταφέρουμε να τη διαμορφώσουμε, θα βρει απαντήσεις στα προβλήματα του σχολείου, είτε πρόκειται για βία είτε πρόκειται για ναρκωτικά. Γιατί αυτές οι συλλογικότητες μάχονται ακριβώς τις ρίζες των προβλημάτων: την παθητικότητα, τη μοναξιά, τον εγωκεντρισμό. Ολα αυτά τα πράγματα που αποτελούν την αιτιοπαθογενετική ρίζα των ναρκωτικών».
Τώρα, ο Φοίβος Ζαφειρίδης, έρχεται με αυτό το βιβλίο να καταθέσει όλη την πολύχρονη εμπειρία του στο ζήτημα των εξαρτήσεων και των μεθόδων απεξάρτησης. Μέσα από δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα απαντά σε ερωτήματα σχετικά με το πρόβλημα των εξαρτήσεων που στην εποχή μας, εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας, λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
•Την παρουσίαση οργανώνουν το βιβλιοπωλείο: «Το βιβλίο», η μηνιαία εφημερίδα «Πυξίδα Της Πόλης», και οι εκδόσεις "Κέδρος" αύριο Πέμπτη
8 Απριλίου στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην οδό Νεάρχου. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Τσουκάνης και ο συνάδελφος Δημήτρης Μαριδάκης.
(Χανιώτικα νέα - 7/4/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου