Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Αποζημιώσεις σε απογόνους Μικρασιατών μετά από εκατό χρόνια!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κανείς δεν το πίστευε και όμως αποδείχτηκε πέρα ως πέρα αληθινό! Μετά από εκατό χρόνια, μια αμερικάνικη ασφαλιστική εταιρεία ξεκίνησε προ ημερών την καταβολή αποζημιώσεων σε απογόνους Μικρασιατών στο νομό Χανίων. Οταν η εταιρεία είχε δηλώσει πρόθυμη να καταβάλει αποζημιώσεις, όλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για... πλάκα. Τουλάχιστον δέκα Χανιώτες είναι σε πρώτη φάση δικαιούχοι των αποζημιώσεων της εταιρείας New York Life Insurance Company. Πρώτη έλαβε αποζημιώσεις η οικογένεια Σμπυράκη, μέλος της οποίας είναι ο πρόεδρος της κοινότητας Ασή Γωνιάς Αντώνης Σμπυράκης, ο οποίος μας είπε ότι πριν δέκα μέρες έφτασαν έξι επιταγές συνολικής αξίας από 12.000 εώς 15.000 δολάρια. Στο κάθε μέλος της οικογένειας, που είναι μεγάλη, δεν αναλογούν παρά λίγα δολάρια. Ωστόσο, όπως μας λέει ο κ. Σμπυράκης, “δεν έχουν σημασία τα χρήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μάθαμε για έναν πρόγονό μας”.
Ηταν τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων ξεκίνησε έρευνα, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την ανακοίνωση της αμερικάνικης ασφαλιστικής εταιρείας σχετικά με το πρόγραμμα προσέγγισης και αποζημίωσης των κληρονόμων των περίπου 1.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής που εκδόθηκαν σε Ελληνες στην Τουρκία (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία) πριν το 1915.
Τότε, ούτε τα μέλη της Αδελφότητας το... πίστευαν. Τώρα, η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων: “Ο Αγιος Πολύκαρπος”, Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη, μας λέει: “Δεν το πιστεύαμε ότι τελικά θα εδίδοντο τα χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία μετά από εκατό χρόνια, παρότι το Σεπτέμβριο του 2008 είχαμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους πιθανούς δικαιούχους αλλά και με ανακοίνωσή μας στον ημερήσιο τοπικό Τύπο. Ετσι, πριν από περίπου δέκα μέρες άρχισαν να αποστέλονται επιταγές στους δικαιούχους”.
(Χανιώτικα νέα - 20/4/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου