Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Χανιώτες του εξωτερικού: Μαρία Ε. Δελάκη

Επιστημονικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταδιδακτορική φοιτήτρια αλλά και ερευνήτρια σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης, είναι η Μαρία Ε. Δελάκη η οποία έχει ως βάση της τις Βρυξέλλες όπου ζει και εργάζεται.
Η Μαρία Ε. Δελάκη αποφοίτησε απο το Κλασικό Λύκειο Χανίων. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αφότου ολοκλήρωσε επιτυχώς τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του εν λόγω Πανεπιστημίου. Κύρια αντικείμενα της έρευνάς της αποτελούν η Ιστορία των γυναικών και του φύλου, η Ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης, η Ιστορία της γυναικείας εκδοτικής και κοινωνικής δραστηριότητας, η Μεθοδολογία ιστορικής και εκπαιδευτικής έρευνας κατά την χρονική περίοδο των αρχών του 19ου αιώνα έως τον 20ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της 15ετούς ερευνητικής της πορείας έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει πορίσματα της έρευνας της σε πλήθος πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων καθώς και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Από το 2015 εργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινoβούλιο, με κύριες αρμοδιότητες της θέματα των ακόλουθων Επιτροπών: Εξωτερικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Άμυνας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου καθώς και των Αντιπροσωπειών: Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας.
Για το πως είναι για την ίδια η ζωή στις Βρυξέλλες και τι ευκαιρίες εξέλιξης έχει ένας Ελληνας στο εξωτερικό σε σχέση με τη χώρα μας, η Μαρία Ε. Δελάκη αναφέρει ότι «οι Βρυξέλλες είναι μια πόλη ανθρώπινα πολυπολιτισμική, που σου προσφέρει συνεχώς δυνατότητες και ευκαιρίες για μάθηση, εργασία και ταξίδια. Ο τρόπος όμως  που ο καθένας που διαμένει σε αυτήν την πόλη θα  προσλάβει και θα αξιοποιήσει τα πολυάριθμα ερεθίσματα που προσφέρονται εξαρτάται από το πόσο έτοιμος είναι να αφεθεί στην πρόκληση να επιχειρήσει μια νέα αφετηρία στη ζωή του, αποδεχόμενος  και αναλαμβάνοντας τα όποια ρίσκα συνεπάγονται με την αυτήν την επιλογή του».
Η ίδια θεωρεί ότι «είναι σημαντικό  να υποδεχόμαστε με ενθουσιασμό τη διαφοροποίηση των εκφάνσεων που χαρακτηρίζουν κάθε νέο μας ξεκίνημα, ανεξάρτητα με το γεωγραφικό χώρο στον οποίο φιλοξενούμαστε».
Για τα δύο πεδία με τα οποία ασχολείται, το Ευρωκοινοβούλιο ως επιστημονικός σύμβουλος, και το Πανεπιστήμιο ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε θέματα της ιστορίας των γυναικών, της γυναικείας εκπαίδευσης και εκδοτικής δραστηριότητας, σημειώνει:
«Πρόκειται για δυο πεδία που έχουν διαφορετικό αφενός περιεχόμενο αφετέρου μεθοδολογία εργασίας. Για μένα και τα δυο είναι εξίσου σημαντικά και ενδιαφέροντα για αυτό και συμπληρωματικά. Το κοινό  στοιχείο που προσδιορίζει την εργασία μου ως προς αυτά, αποτελεί το αίσθημα ευθύνης  να καταθέσω πρoτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες και προσανατολισμένες να οικοδομούν τη βάση διαλόγου για περαιτέρω ενίσχυση και προαγωγή στοχευμένων πολιτικών προς ένα λειτουργικό κοινωνικό κράτος δικαίου».
Για το τι σχέδια έχει σε σχέση με τις δραστηριότητές της, επικαλείται ως απάντηση «τη ρήση του Αλ. Καμύ ότι “η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν”».

«Στα Χανιά ανήκω»

Για το αν θα επέστρεφε στα Χανιά αν της δινόταν η ευκαιρία, αναφέρει:
«Πιστεύω ότι τις ευκαιρίες στη ζωή, τις δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Στα Χανιά ανήκω. Τα Χανιά αποτελούν το σημείο αφετηρίας και  το σημείο αναφοράς μου. Στον κομβικό αυτό σταθμό, που έχω την τύχη να βρίσκεται και η εστία μου, έχω την ανάγκη συνεχώς να επιστρέφω για να παίρνω τη δύναμη και την ευλογία να συνεχίζω να ανακαλύπτω νέους προορισμούς και νέες προκλήσεις».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 15/11/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/chaniotes-toy-exoterikoy-maria-e-delaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου