Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός, ΜΕΘ, ΕΣΥ και ευθύνες

Η αναζωπύρωση του κορωνοϊού αποτελεί πραγματικότητα και στα Χανιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η οικονομία ξεκίνησε να ανακάμπτει μετά την καραντίνα αλλά μαζί της ανέκαμψε και η… Covid – 19. Ετσι, νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών. Μόνο που στο ενδεχόμενο νέας καραντίνας είναι αμφίβολο το πόσο ακόμη θα αντέξει η οικονομία.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα Χανιά έκρουσαν προ ημερών οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Με ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων ανέφερε ότι η νόσος είναι εδώ και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, οι δε επιπλοκές της μπορεί να είναι απρόβλεπτες στον κάθε ένα από εμάς και το περιβάλλον του.
Για να προσθέσει με νόημα ότι «πέντε μήνες μετά την εμφάνιση του ιού στη χώρα μας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ενισχύθηκε όπως διαφημιζόταν στις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Ενώ οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών ΕΣΥ ξεπερνούν τις 5000, το υπουργείο υγείας 4 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας εξέδωσε προκήρυξη για μόλις 82 θέσεις πανελληνίως!
Ενώ οι 560 κλίνες ΜΕΘ ήταν να γίνουν 1200…έγιναν 720. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Χανίων διαφημίζονται 8 νέες κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων προς ώρας δε λειτουργεί καμία!».
Μπορεί βεβαίως να υπάρχει και η λεγόμενη ατομική ευθύνη όσον αφορά τη διάδοση του κορωνοϊού και την τήρηση κανόνων (μάσκες κ.λ.π.) αλλά ξεκάθαρα υπάρχει και πολιτική ευθύνη σε ό,τι αφορά τη στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ και τη δημιουργία επιπλέον ΜΕΘ.
Και αυτό είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 19/8/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου