Αλλάζουν προορισμούς διακοπών και οι Χανιώτες εκδρομείς λόγω του… κορωνοϊού αλλά και των οικονομικών δυσκολιών που προκάλεσαν τα μέτρα.Τώρα, τα μακρινά αεροπορικά ταξίδια έχουν μπει σε… καραντίνα, ενώ δημοφιλή είναι κοντινά νησιά που συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Κρήτη.
Ετσι, αρκετοί νέοι από τα Χανιά αυτό το καλοκαίρι έκαναν ή προγραμματίζουν διακοπές σε νησιά όπως τα Κύθηρα που συνδέονται ακτοπλοϊκώς με την Κίσσαμο, ενώ άλλοι προτίμησαν κάποιο νησί από αυτά των Κυκλάδων προς τα οποία πραγματοποιούνται δρομολόγια από το Ηράκλειο.
Δύο προορισμοί που φέτος προσέλκυσαν κόσμο είναι η Μήλος και η Φολέγανδρος. Αλλοι προορισμοί είναι η Σαντορίνη και η Μύκονος.Ετσι, αρκετοί νέοι από τα Χανιά αυτό το καλοκαίρι έκαναν ή προγραμματίζουν διακοπές σε νησιά όπως τα Κύθηρα που συνδέονται ακτοπλοϊκώς με την Κίσσαμο, ενώ άλλοι προτίμησαν κάποιο νησί από αυτά των Κυκλάδων προς τα οποία πραγματοποιούνται δρομολόγια από το Ηράκλειο.
Οπως μας λένε οι υπεύθυνοι τουριστικών γραφείων, οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν επιλέγουν πλέον οργανωμένες εκδρομές.
Από το “Ναναδάκης Travel” ο κ. Δημήτρης Ναναδάκης μας λέει ότι οι εκδρομές Χανιωτών έχουν περιοριστεί. «Δεν πάνε οργανωμένες εκδρομές πια».
Ο κ. Ναναδάκης εξηγεί ότι οι νέοι κινούνται μεμονωμένα σε νησιά, σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, τα Κύθηρα.
Οσο για το μέλλον, ο ίδιος μας λέει ότι «αν δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τον ιό, δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς».
Ο κόσμος έχει ανησυχία και ζητά ενημέρωση πριν ταξιδέψει.
Οπως σημειώνει ο κ. Ναναδάκης, «εμείς μαζί με το εισιτήριο που εκδίδουμε, τους δίνουμε και τα απαραίτητα φυλλάδια που χρειάζεται να έχουν μαζί τους και το τι χρειάζεται να συμπληρώσουν για να μπορέσουν να ταξιδέψουν. Οπότε, μετά από αυτό αισθάνονται μια σιγουριά. Επίσης, οι Μινωικές Γραμμές που εμείς αντιπροσωπεύουμε, παρέχουν όλα αυτά που χρειάζονται για να είναι ασφαλές το ταξίδι».
Από το “Ιo Tours”, ο κ. Στέλιος Παπαμιχελάκης, μας λέει ότι ο κόσμος έχει περιοριστεί και «ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι ο οικονομικός. Ολη αυτή η πανδημία έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του κόσμου. Και, επίσης, είναι και ο φόβος του ταξιδιού πια. Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι πλέον «γίνονται ταξίδια εντός Ελλάδας. Τα Κύθηρα είναι ένας κοντινός προορισμός που έχουν επιλέξει οι Χανιώτες να ταξιδέψουν. Νέοι κυρίως».
Επίσης, έχουν ανοίξει προορισμοί όπως η Μήλος και η Φολέγανδρος απο Ηράκλειο. Το ποσοστό ταξιδιωτών προς τα νησιά δεν είναι πιο αυξημένο αλλά πιο σταθερό.
Ο Μιχάλης Γιαννουδάκης από το “Γιαννουδάκης Travel”, ο οποίος είναι γραμματέας του Συλλόγου Μεταφορέων Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης, μας λέει ότι οι ταξιδιώτες τρίτης ηλικίας, κυρίως συνταξιούχοι, επιλέγουν κοντινές διαδρομές εντός Κρήτης και απογευματινούς περιπάτους.
Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι νεότεροι δεν ταξιδεύουν τόσο, καθώς «δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν κινείται το τουριστικό πακέτο».
«Ερχονται κάποιοι με τα προγράμματα του ΟΠΕΚΑ ή του “Τουρισμός για όλους” στο γραφείο μας. Δεν έχουμε καταφέρει να διοργανώσουμε κάποια εκδρομή αντίστοιχη για να μπορέσουμε να τους απορροφήσουμε. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο», σημειώνει.
Η Σοφία Πλυμάκη από το Γραφείο Πλυμάκη (το πιο παλιό εν λειτουργία τουριστικό, καθώς, όπως μας λέει, ξεκίνησε το 1946), παρατηρεί ότι ως επί τω πλείστον ο κόσμος έχει τη διάθεση να ταξιδέψει αλλά επηρεάζεται ψυχολογικά από την τηλεόραση.
Οπως επισημαίνει, μέσα από την ενημέρωση που γίνεται για τον κορωνοϊό, έχει εξισωθεί η λέξη τουρίστας με τη λέξη επικίνδυνος, αρά ο κόσμος επηρεάζεται ψυχολογικά και κανείς δεν θέλει να πάει κάπου και να αισθάνεται δημόσιος κίνδυνος.
Η ίδια σημειώνει ότι η μείωση σε όλο τον κλάδο στα τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα είναι 90%.
Ακόμα υπογραμμίζει ότι «εμείς έχουμε “ταμένους” ταξιδιώτες» και ότι οι εκδρομείς αυτή την περίοδο κινούνται εντός Ελλάδας σε ατομικό επίπεδο, πάνε σε νησιά των Κυκλάδων και πραγματοποιούν εκδρομές εντός Κρήτης.
(Χανιώτικα νέα - 15/8/2020)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου