Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ο Ν. Ταβερναράκης στα “Χ.ν.”: «Είμαστε κοντά στο εμβόλιο»

Αισιόδοξος για την ανάπτυξη εμβολίου ή και φαρμάκου κατά του νέου κορωνοϊού σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας της Κρήτης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) και καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθώς ήδη γίνονται στο εξωτερικό κλινικές δοκιμές.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι υποδομές του ΙΤΕ είναι στη διάθεση της πολιτείας για την επέκταση των διαγνωστικών τεστ ενάντια στον νέο κορωνοϊό.
Μάλιστα, στη μάχη ενάντια στον νέο κορωνοϊό, μαζί με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συμμετέχει ερευνητικά και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) σε ό,τι αφορά, όπως εξηγεί ο κ. Ταβερναράκης, «το κομμάτι της βιολογίας και της κατανόησης του μηχανισμού με τον οποίο ένας ιός μολύνει ανθρώπινα κύτταρα».
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο κ. Ταβερναράκης, ο οποίος είναι και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στο ΙΤΕ γίνονται έρευνες «σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και σε ό,τι αφορά τη βιολογία των ιών».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «ο ιός αυτός τον οποίο αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι εντελώς άγνωστος. Είναι ένας ιός της οικογένειας των κορωνοϊών. Και αυτή είναι μια καλά μελετημένη οικογένεια ιών. Μέλη της οικογένειας αυτής είναι και ο SARS και ο MERS».
Ο κ. Ταβερναράκης πρόσθεσε ότι «αυτά τα οποία γνωρίζουμε έχουν προκύψει μέσα από έρευνες εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η γνώση που έχουμε συσσωρεύσει μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για να αναπτυχθούν για παράδειγμα εμβόλια ή φάρμακα τα οποία θα αντιμετωπίσουν αυτήν την νέα απειλή. Αυτόν τον νέο ιό που έχουμε τώρα».
Για τη συμμετοχή του ΙΤΕ στην έρευνα σημείωσε ακόμα:
«Εχουμε ερευνητικά εργαστήρια που ασχολούνται με τη βιολογία των ιών αλλά και με το πόσο το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολέμα τους ιούς, έτσι ώστε να μπορούμε να το ενισχύσουμε για να μπορέσει να είναι πιο αποτελεσματική η άμυνα του οργανισμού.
Εξάλλου, οι ιοί δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθούν με φάρμακα. Υπάρχουν βέβαια αντιϊκά φάρμακα αλλά τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά ενάντια στους ιούς. Οπότε θα πρέπει με κάποιον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα να τους αντιμετωπίσει και εκεί γίνεται πολύ σημαντική έρευνα στο ΙΤΕ».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΙΤΕ υπογράμμισε ότι «ειδικά στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας υπάρχουν αρκετές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα στον τομέα της ανοσίας, των αυτοάνοσων νοσημάτων αλλά και της ανθεκτικότητας σε μολυσματικούς παράγοντες όπως είναι οι ιοί». Αλλά και σε ό,τι αφορά «το κομμάτι της βιολογίας και της κατανόησης του μηχανισμού με τον οποίο ένας ιός μολύνει ανθρώπινα κύτταρα».
ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Επίσης, ο κ. Ταβερναράκης ανέφερε ότι το ΙΤΕ έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει και στο διαγνωστικό κομμάτι και εξήγησε: «Υπάρχουν υποδομές στο Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας και στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας για να γίνεται διάγνωση. Δηλαδή, για να γίνονται τα τεστ για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε φορείς του ιού».
«Ηδη –συνέχισε- είμαστε σε επαφή με την πολιτεία. Στην ουσία έχουμε θέσει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας με τις υποδομές του στη διάθεση της πολιτείας. Αυτό είναι κάτι που αφορά όχι μόνο εμάς αλλά όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Εχουμε ήδη επικοινωνία με την πολιτεία στην περίπτωση που χρειαστεί να αναλάβουμε κάποιο από το βάρος του ελέγχου του πληθυσμού. Δηλαδή να γίνονται τεστ και στο ΙΤΕ και στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας».
Ο κ. Ταβερναράκης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή τα διαγνωστικά αυτά τεστ γίνονται σε ειδικά διαπιστευμένα εργαστήρια. Οπότε θα χρειαστεί διαπίστευση για να μπορέσουμε και εμείς να ενταχθούμε σε αυτό το πλέγμα των διαγνωστικών εργαστηρίων».
«Αυτό –εξήγησε- που θα χρειαστεί είναι η πιστοποίηση διότι πρόκειται πλέον για ιατρικές εξετάσεις και όχι για έρευνα, οπότε χρειάζεται η κατάλληλη πιστοποίηση και βέβαια χρειάζονται τα κατάλληλα αντιδραστήρια, τα αναλώσιμα που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν για να γίνει η διαδικασία της διάγνωσης».
Σημειώνεται ότι στην Κρήτη τα διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό γίνονται τώρα στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένα κλινικό εργαστήριο που είναι ενταγμένο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος σχετικά με την εξεύρεση εμβολίου ή φαρμάκου άμεσα, ο κ. Ταβερναράκης ανέφερε:
«Είμαι αισιόδοξος. Ηδη έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα. Δηλαδή, να φανταστείτε ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις η έρευνα που χρειαζόταν και η διαδικασία για να έχουμε ένα εμβόλιο έπαιρνε μήνες ή και χρόνια. Τώρα, έχει συμπυκνωθεί όλη αυτή η προσπάθεια σε διάστημα μόνο μερικών μηνών. Μη ξεχνάμε ότι ο ιός αυτός εμφανίστηκε πριν δυο – τρεις μήνες και μέσα σε αυτούς τους δυο – τρεις μήνες ήδη συζητάμε ότι υπάρχει εμβόλιο το οποίο είναι σε στάδιο κλινικών δοκιμών τώρα. Και μάλιστα όχι μόνο ένα. Είναι δυο – τρεις περιπτώσεις που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω στην Αμερική και στην Ευρώπη υποψηφίων εμβολίων και είναι σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Εάν πάνε καλά αυτές οι κλινικές δοκιμές σε μερικούς μήνες θα έχουμε το εμβόλιο. Αυτό θα είναι ρεκόρ γιατί σε προηγούμενες περιπτώσεις όπως ο SARS η ο MERS πήρε πάνω από χρόνο και δυο χρόνια μερικές φορές για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. Οπότε η έρευνα τρέχει πραγματικά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ολη η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα έχει πέσει πάνω στο φαινόμενο αυτό και πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα και σε ό,τι αφορά το εμβόλιο αλλά και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιού με αντιικά φάρμακα. Δηλαδή στους ασθενείς πια γιατί το εμβόλιο είναι για πρόληψη, δεν είναι για θεραπεία. Αν όμως μιλάμε για θεραπεία, τότε ήδη δοκιμάζονται κάποια φάρμακα».
Μάλιστα, όπως μας είπε ο κ. Ταβερναράκης, πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν δείξει κάποια φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, «η χλωροκίνη για παράδειγμα. Είναι ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως κατά της ελονοσίας. Αυτό το φάρμακο δείχνει να είναι αποτελεσματικό και για τον νέο κορωνοϊό».
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα και την απειλή του νέου ιού, σημείωσε:
«Νομίζω ότι το πρόβλημα με αυτόν τον καινούργιο ιό και μας έχει κάνει να τον φοβόμαστε και έχουμε και αυτά τα μέτρα είναι η υψηλή μεταδοτικότητά του, γιατί μπορεί πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να φτάσει σε ευπαθείς ομάδες και εκεί μπορεί να προκαλέσει θανάτους. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει μια αλυσίδα διάδοσης του ιού, οι ενδιάμεσοι κρίκοι είτε να μη νοσήσουν καθόλου είτε να νοσήσουν με πολύ ελαφριά συμπτώματα και όταν όμως ο ιός φτάσει σε μια ευπαθή ομάδα, όπως σε ηλικιωμένους, σε άτομα τα οποία είναι ανοσοκατασταλμένα, άτομα τα οποία έχουν κάποια άλλα υποκείμενα νοσήματα, τότε να ‘χουμε ακόμα και θανάτους.
Οπότε αυτό είναι το πρόβλημα και για αυτό πιστεύω ότι σωστά έχουν παρθεί αυτά τα μέτρα παρόλο που ο ιός αυτός φαίνεται να είναι σχετικά λιγότερο θανατηφόρος σε πολύ μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Για παράδειγμα κάτω από τα 65 χρόνια η θνητότητα από τον ιό είναι πολύ μικρότερη από αυτή του SARS ή του MERS.
Αλλά σε μεγάλες ηλικίες έχει τη δύναμη να σκοτώσει και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε τη γρήγορη διάδοσή του γιατί σε σχέση με τους προηγούμενους ιούς μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Οπότε μπορεί πολύ πιο εύκολα να φτάσει και σε κάποιον ο οποίος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα και εκεί να προκαλέσει πρόβλημα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 21/3/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/o-n-tavernarakis-sta-quot-ch-n-quot-eimaste-konta-sto-emvolio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου