Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα – Αναγνώστης Μάντακας

Ο ανδριάντας του Λακκιώτη αγωνιστή, Αναγνώστη Ι. Μάντακα, δεσπόζει στην πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα (Μητροπόλεως), στην οδό Χάληδων.
Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουλίου 2011 και είχε διοργανωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων.
Ο Αναγνώστης Ιωάννου Μάντακας γεννήθηκε στους Λάκκους το 1816. Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1841 όπου και διακρίθηκε για την ανδρεία του στις μάχες του Προβάρματος Αποκορώνου και στην Κίσαμο το 1854 όταν ξέσπασε ο Κριμαϊκός πόλεμος.
Στον αγώνα των ετών 1866 – 1869 ο Αναγνώστης Μάντακας ανακηρύχθηκε γενικός Αρχηγός Κυδωνίας. Ιστορικοί έμειναν οι λόγοι τους οποίους εκφώνησε το 1867 στη Συνέλευση της Αργυρουπόλεως Ρεθύμνου όπου διακήρυξε ότι οι επαναστάτες δέχονταν μόνο την ένωση με την μητέρα Ελλάδα και απέρριπταν την αυτονομία.
Στην επανάσταση της περιόδου 1894 – 1896 ο Αναγνώστης Μάντακας τέθηκε ξανά επικεφαλής της Κυδωνίας.
Στο ρεπορτάζ από τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα που δημοσιεύτηκε στα “Χ.ν.” την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011 αναφέρεται ότι στην εκδήλωση αυτή, για τη ζωή και το πατριωτικό έργο του Αναγνώστη Μάντακα είχε μιλήσει ο πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Χριστοδουλάκης ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του τότε δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, είχε απευθύνει ο τότε πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Χανίων και εκπρόσωπος του Δήμου, Μιλτιάδης Μαρκάτος, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η προτομή του Αναγνώστη Μάντακα, θα αποτελεί για κάθε Χανιώτη των σημερινών και επόμενων γενεών καθώς και για κάθε επισκέπτη της πόλης, για κάθε περαστικό, ένα σύμβολο πατριωτισμού, μια αδιάψευστη ιστορική μαρτυρία, που θα δείχνει τον δρόμο της αρετής, της αγάπης για την πατρίδα, του καθήκοντος και της ανδρείας».
Να σημειώσουμε ότι η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα έγινε στα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913 με εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά.
Ο Αναγνώστης Μάντακας ετάφη στη γενέτειρά του στην περιοχή «Πυργιάλι» των Λάκκων Κυδωνίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 13/9/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/platia-patriarchou-athinagora-anagnostis-mantakas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου