Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Στους δρόμους ξανά οι αγρότες

Κάλεσμα στο παγχανιώτικο αγροτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγοράς, απηύθυναν χθες εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων.
Την ημέρα εκείνη, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν με τα αυτοκίνητά τους διεκδικώντας λύση στα προβλήματά τους. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν αγροτικές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τη συμμετοχή τους στο παγχανιώτικο συλλαλητήριο, πέραν από την Ενωτική Ομοσπονδία και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο, έχουν ανακοινώσει οι Αγροτικοί Σύλλογοι: πρώην δήμου Αρμένων, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βουκολιών, Έλους, Κάινας, Κρυονερίδας, Μεσκλών, πρώην δήμου Μύθημνας, Παλαιών Ρουμάτων.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Νομού Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο παγχανιώτικο συλλαλητήριο ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα μείνουν ελάχιστοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στον Νομό.
Οσο για τις επιδοτήσεις, τις χαρακτήρισε «τυρί στη φάκα» και παρατήρησε ότι κάθε χρόνο είναι μειωμένες.
Ο οργανωτικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κολυμπαρίου, Γιώργος Πατεράκης, κάλεσε με τη σειρά του τους αγρότες αλλά και γενικότερα τον κόσμο της εργασίας στο συλλαλητήριο ενώ παρατήρησε ότι οι αγρότες βρίσκονται κάθε χρόνο και πιο κοντά στο όριο της εξαθλίωσης, εξαιτίας των κυρίαρχων πολιτικών.
Ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Ξανθουδάκης, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση περιέχει αιτήματα που επιβάλλονται από τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, παρατήρησε ότι -λόγω και των καιρικών συνθηκών- είναι μειωμένη η παραγωγή στο γάλα και τα αμνοερίφια και ζήτησε να εισακουστούν τα προβλήματά τους από την πολιτεία.
«Ο αγώνας που κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, αφού με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας.
Ως προς τα αιτήματα τους, ζητούν μεταξύ άλλων:
•Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους.
•Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
•Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
•Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα.
•Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.
•Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις.
Οι αγρότες έχουν και τοπικά αιτήματα, όπως:
•Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα οργάνωσης της δακοκτονίας από την κυβέρνηση και την περιφέρεια.
•Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής, (λιμνοδεξαμενές Πλατάνου – Σφηναρίου, φράγματα Σεμπρενιώτη – Παπαδιανών, η αποκατάσταση των λιμνοδεξαμενών σε Χρυσοσκαλίτισσα και Αγίους Θεοδώρους, η επέκταση των δικτύων άδρευσης στην υψηλή ζώνη Αγιάς-Κολυμπαρίου και η αποκατάσταση-συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου του Νομού).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 26/1/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/o-gastronomikos-tourismos-echi-mellon/?fbclid=IwAR2lpfppmQPcow9_o0UhzBycKGB7Exi5X7JWM_sqj-n1ixhq4_U4LkHgHQ4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου