Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Επεκτείνεται η ψηφιακή τηλεόραση σε χωριά του Δήμου Πλατανιά - Προγράμματα για χορήγηση δορυφορικών πιάτων σε κατοίκους

Επεκτείνεται η ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη σε χωριά του Δήμου Πλατανιά τα οποία δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στα Κέντρα Εκπομπής του Νομού Χανίων (Μαλάξα, Πλακάλωνα και Κοτσυφιανά) και καλύπτονται, ενίοτε, με τοπικούς αναλογικούς αναμεταδότες που, όμως, συχνά παρουσιάζουν βλάβες και τεχνικά προβλήματα ενώ προβλέπεται το κλείσιμό τους.
Ωστόσο, το σχετικό πρόγραμμα της πολιτείας, δεν προβλέπει επέκταση των ψηφιακών Κέντρων Εκπομπής – αναμεταδοτών για τα χωριά αυτά, αλλά δωρεάν παροχή δορυφορικών πιάτων και εξοπλισμού στους κατοίκους που θα υποβάλλουν αίτηση. Αγνωστο, όμως, παραμένει αν θα είναι για πάντα δωρεάν η -κατ΄αυτόν τον τρόπο- ψηφιακή πρόσβαση στα κανάλια ελεύθερης λήψης. Και αυτό διότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά, παρέχουν πακέτα η μεν Cosmote Tv για δύο έτη, η δε Digea για οκτώ έτη. Μετά από το διάστημα αυτό, τι θα γίνει; Θα ανανεωθούν δωρεάν τα πακέτα για να συνεχίσουν οι κάτοικοι των χωριών να έχουν, όπως οι υπόλοιποι πολίτες, δωρεάν πρόσβαση στα κανάλια ελεύθερης λήψης; Αυτό μένει να διευκρινιστεί.
Πάντως, ο Δήμος Πλατανιά, είχε ζητήσει την εγκατάσταση ψηφιακών αναμεταδοτών αντί για τη χορήγηση δορυφορικών πιάτων, ώστε το κάθε νοικοκυριό μέσα από την απλή κεραία να είχε πρόσβαση στα συγκεκριμένα κανάλια.
Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, μας είπε ότι «ο Δήμος Πλατανιά είχε κάνει επανειλημμένως έγγραφες παρεμβάσεις για το θέμα της ψηφιακής κάλυψης απομακρυσμένων χωριών και οικισμών που δεν ελάμβαναν ψηφιακό σήμα» ενώ είχε καταθέσει προτάσεις και κατά τη διάρκεια ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.
«Αισθανόμαστε», πρόσθεσε, «ικανοποιημένοι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση ψηφιακού αναμεταδότη που θα κάλυπτε ολόκληρες περιοχές. Τώρα, οι κάτοικοι των χωριών, σύμφωνα με τον νόμο, θα εφοδιαστούν δωρεάν, μέσω κουπονιών, δορυφορικά πιάτα και τον ανάλογο εξοπλισμό και θα επιλέξουν τον παροχέα ψηφιακού σήματος».
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο Δήμος Πλατανιά ανακοίνωσε ότι η υποβολή αιτήσεων για πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης του Δήμου Πλατανιά στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας θα γίνεται έως τις 19 Μαρτίου 2019.
Ηδη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει ξεκινήσει η Β΄ φάση της διαδικασίας υλοποίησης του έργου: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».
ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι προς ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των εξής περιοχών του Δήμου:
•Δημοτική Ενότητα Πλατανιά: Αποθήκες, Μανωλιόπουλο, Παλιό Γεράνι, Ζουνάκι, Λίμνη, Ντερές, Παππαδιανά.
•Δημοτική Ενότητα Κολυμπαρίου: Βένι, Παραλία, Πανέθυμος.
•Δημοτική Ενότητα Βουκολιών: Κεχρές, Ληδιανά, Λουφαρδιανά, Μεσαύλια, Παλαιά Ρούματα, Κακόπετρος, Νιο Χωριό.
•Δημοτική Ενότητα Μουσούρων: Αλικιανός, Ασκορδαλός, Ζούρβα, Καρές, Λαγγός, Μεσκλά, Νέα Ρούματα, Ομαλός, Ορθούνι, Πρασές, Σέμπρωνας, Σκινές, Φουρνές, Χλιαρόν, Χωστή.

Τα δικαιολογητικά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έως τις 19 Μαρτίου 2019, στα Κ.Ε.Π. του Δήμου Πλατανιά:
•ΚΕΠ Πλατανιά (Γεράνι) | Τηλέφωνο: 28213 40040, 2821340041, email: d.platania@kep.gov.gr, Fax: 2821340092.
•ΚΕΠ Βουκολιών | Τηλέφωνο: 28243 40012.
•ΚΕΠ Αλικιανού (Μουσούρων) | Τηλέφωνο: 28213 41039.
Για τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτείται να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος στο αρμόδιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π), προκειμένου να πιστοποιηθεί ως δικαιούχος του έργου, μπορεί να ενημερωθεί από τα ΚΕΠ.
Ακόμα, στην ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά, επισημαίνεται ότι κατά την υποβολή των δικαιολογητικών εγγράφων, «οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν την εταιρεία από την οποία θα λάβουν τις υπηρεσίες τηλεοπτικής πρόσβασης. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο είναι η COSMOTE TV (COSMOTE TV PACK – 2 έτη) και η DIGEA (DIGEA PACK – 8 έτη)».

Το ψηφιακό σήμα και τα προβλήματα

Από την αρχή της ψηφιακής μετάβασης και μέχρι σήμερα το ψηφιακό σήμα δεν είχε φτάσει, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, σε όλο τον Νομό Χανίων.
Το βασικό Κέντρο Εκπομπής για τα Χανιά είναι η Μαλάξα. Από τη Μαλάξα καλύπτονται η πόλη των Χανίων και αρκετές περιοχές του Νομού (ο Βόρειος Οδικός Αξονας μέχρι Κολυμπάρι, περιοχές των Δήμων Πλατανιά, Αποκορώνου, Χανίων, κ.α.) που έχουν οπτική επαφή με τις κεραίες στο συγκεκριμένο Κέντρο Εκπομπής. Επίσης, για τον Νομό Χανίων έχουν καθοριστεί τρία ακόμη τοπικά Κέντρα Εκπομπής ψηφιακού σήματος. Πρόκειται για τα Πλακάλωνα από τα οποία καλύπτεται η Κίσαμος, τη Βίγλα που καλύπτει την Παλαιόχωρα και άλλες περιοχές και τα Κοτσυφιανά που καλύπτουν περιοχές στην ενδοχώρα του Δήμου Πλατανιά.
Μόνο που αυτά τα Κέντρα Εκπομπής δεν επαρκούν για τη συνολική κάλυψη του πληθυσμού καθώς τα βουνά και οι λόφοι στην ενδοχώρα, περιορίζουν την εμβέλεια του ψηφιακού σήματος.
(Χανιώτικα νέα - 15/1/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/epektinete-i-psifiaki-tileorasi-se-choria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου