Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Η παλιά πόλη των... χρωμάτων

Ενα από τα προηγούμενα βράδια μια παρέα επισκεπτών βάδιζε στην οδό Σήφακα της παλιάς πόλης, στα “Μαχαιράδικα”, όταν κοντοστάθηκε μπροστά από το φωτισμένο βυζαντινό τείχος. Το είδε με δέος και το φωτογράφισε. Με παρόμοιο ενδιαφέρον μια άλλη παρέα σταμάτησε και παρατήρησε με θαυμασμό την σωζόμενη ενετική επιγραφή στην πύλη του Μεγάρου Ρενιέρ στην οδό Μόσχων (“Πολλά έφερε, έκαμε και μελέτησε ο γλυκύς πατέρας, κοπίασε και ίδρωσε. Ας τον σκεπάζει αιώνια γαλήνη. 1608. Ειδοί Ιανουαρίου”).
Δεν παύει η εντός των τειχών πόλη να εκπλήσσει τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους που εννοούν να κάνουν ταξίδι στο χρόνο, βαδίζοντας στα στενά σοκάκια της. Παρά την έντονη ανάπτυξή της δεν σταματά να αποκαλύπτει μια άλλη εποχή στον προσεκτικό και παρατηρητικό περιηγητή που εννοεί να ανακαλύπτει τα... μυστικά της.
Αλλωστε, τα Χανιά αποτελούν σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους αλλά και τα μνημεία τους.
Από τον Τοπανά μέχρι την Σπλάντζια, από την οδό Αγγέλου μέχρι τη Θεοτοκοπούλου, τη Ζαμπελίου, τη Μελχισεδέκ και τη Γερασίμου, ο περιπατητής μπορεί να... χαθεί αλλά και να στοχαστεί στις γειτονιές της μαντάμ Ορτάνς, του Σαλή, του Αλί Κογκό, της Αμπλά.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το σκηνικό συμπληρώνεται με τους ζωγράφους και τους μουσικούς του δρόμου που συναντάμε ήδη και αυτό το Καλοκαίρι τα βράδια στο λιμάνι αλλά και με τους νέους και τις παρέες που απολαμβάνουν σε διάφορα στέκια, μουσικές, ποτά και εδέσματα.
Αυτή είναι η παλιά πόλη - ζωντανό ιστορικό μνημείο προς το οποίο οφείλουμε να δείχνουμε στοιχειώδη σεβασμό.
Αυτή την παλιά πόλη, του πολιτισμού και της ιστορίας, οφείλουμε να προστατεύσουμε και αναδείξουμε, κάτοικοι, θαμώνες, επαγγελματίες και φορείς.
Επιβάλλεται, όμως, να γίνουν αρκετά ακόμη: Να αποκατασταθούν, επιτέλους, τα Νεώρια, και να γίνουν λειτουργικά με διάφορες χρήσεις που να συνάδουν με το μνημείο, να επισκευαστούν τυχόν δημόσια κτήρια που χρήζουν προστασίας, να αναδειχθούν εντός της παλιάς πόλης αξιοθέατα και ιστορικά κτήρια και σημεία. Επιβάλλεται να γίνουν παρεμβάσεις και στις εισόδους της παλιάς πόλης, π.χ. στην πισίνα του πρώην Ξενία αλλά και στην Πύλη της Αμμου.
Υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνει ή να ξαναγίνει η παλιά πόλη, ένα διαμάντι για την περιοχή της Μεσογείου και για την ίδια την Ευρώπη, διατηρώντας φυσικά το χρώμα, τη γραφικότητα και την ομορφιά της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 5/6/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-palia-poli-ton-chromaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου