Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Εντυπωσίασε το φαινόμενο των Περσείδων και στα Χανιά

Εντυπωσιακές εικόνες από το φαινόμενο των Περσείδων -μια από τις μεγαλύτερες βροχές μετεώρων- καταγράφηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο καταφύγιο Ταύρης και στο Μνημείο Πεσόντων στο Κολυμπάρι.
Στο καταφύγιο Ταύρης πραγματοποιήθηκε βραδιά αστροπαρατήρησης, παρακολούθησης και καταγραφής της πτώσης των Περσείδων, από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ) σε συνδιοργάνωση με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.
Οπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φιλών Αστρονομίας Κρήτης, φυσικός, Αθανάσιος Χατζής, «το φαινόμενο ήταν αρκετά έντονο. Είδαμε αρκετά μετέωρα. Μερικά ήταν εντυπωσιακά. Κάθε 1 – 2 λεπτά κάτι βλέπαμε».
Μάλιστα, το γεγονός ότι το φεγγάρι ήταν ελάχιστα φωτισμένο, καθώς το φαινόμενο συνέβη τέσσερις ημέρες πριν από τη Νέα Σελήνη, έκανε τη θέαση των Περσείδων ιδιαίτερα έντονη και εντυπωσιακή.
«Ηταν πιο εντυπωσιακή σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.
Η παρατήρηση ξεκίνησε στις 10 το βράδυ και κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες και συμμετείχαν μέλη του ΣΦΑΚ αλλά και του Ορειβατικού τα οποία διανυκτέρευσαν.
Παράλληλα, έγινε ουρανογραφία των αστερισμών και ενημέρωση και παρατήρηση από τα τηλεσκόπια.
«Είδαμε τον Κρόνο, αστρικά σμήνη, τον γαλαξία της Ανδρομέδας», συμπλήρωσε ο κ. Χατζής.
Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Σταύρος Μπαδογιάννης, ο οποίος βρίσκεται σε άλλη αποστολή του Ορειβατικού, μας είπε ότι «ανέβηκε αρκετός κόσμος στο καταφύγιο Ταύρης για το φαινόμενο των Περσίδων» και, όπως του “μετέφεραν” τα μέλη του Ορειβατικού, το θέαμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Το φαινόμενο των Περσείδων αποτελεί τη φωτεινότερη και πιο γνωστή βροχή διαττόντων αστέρων ή πεφταστέρια.
ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Μεγάλη συμμετοχή είχε η βραδιά που οργάνωσε, επίσης, ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ) στο Μνημείο Πεσόντων Ευελπίδων στο Κολυμπάρι.
Οπως σημειώνει το μέλος του Συλλόγου, Χρήστος Κοτσαύτης, «η βραδιά δεν περιμέναμε να έχει τόση συμμετοχή. Ηταν εντυπωσιακό το θέαμα των Περσείδων. Είχαμε τηλεσκόπια. Ο Χρήστος Σωτηρόπουλος έκανε ουρανογραφία, όπως και ο Νίκος Μανωλακάκης. Μέχρι τις 4 τα ξημερώματα (χθες Κυριακή) ήμασταν εκεί».
Το μέλος του ΣΦΑΚ, Χρήστος Σωτηρόπουλος, σημειώνει ότι «ιδιαίτερη αίσθηση έκανε ένας επισκέπτης μουσικός καλλιτέχνης ο Gong Master Konstantin Jagoulis, ο οποίος με το δικό του ιδιαίτερο μουσικό τηλεσκόπιο μας ταξίδεψε στο ηλιακό σύστημα μετά από τις συχνότητες των πλανητών».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 14/8/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου