Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ακροβασίες

• “Οχι” τσιμέντο στην παραλία στα Φαλάσαρνα είπαν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή ενάντια στα σχέδια για μεγάλο ξενοδοχείο στην ακτή. Ήταν μια διαφορετική Καθαρά Δευτέρα, που κάλεσε η πρωτοβουλία safe_falasarna. Όπως, κάποτε, ήταν διαφορετικές οι παρόμοιες ημέρες στους Αγίους Αποστόλους. Τότε που η Επιτροπή ενάντια στην εκποίηση της παραλίας, η “Οικολογική Πρωτοβουλία” κ.ά, καλούσαν τους Χανιώτες να πετάξουν χαρταετούς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας. Και σήμερα την περιοχή απολαμβάνουν ντόπιοι και επισκέπτες.

• “Φουντώνει” η συζήτηση για τραίνο στην Κρήτη με αφορμή και το έργο του νέου Β.Ο.Α.Κ. Μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ιδού η ευκαιρία…

• Προ ημερών οδήγησα, για μια ακόμη φορά, στον ΒΟΑΚ, κατά τις βραδινές ώρες. Το σκηνικό ήταν γνώριμο: Χωρίς φωτισμό, με ξεθωριασμένες διαγραμμίσεις που δεν φαίνονται καθαρά τη νύχτα, με επικίνδυνα σημεία, η οδήγηση μοιάζει με αγώνα… μετ’ εμποδίων. Και θέλει προσοχή. Επιτέλους, σε μερικά χρόνια ας ελπίσουμε να είναι πραγματικότητα ο νέος ΒΟΑΚ. Αλλά και πιο συνετή η οδήγηση από εμάς τους οδηγούς.

• Παραμένουν σε μαύρα χάλια πεζοδρόμια της πόλης. Αλλά και οι λακκούβες στους δρόμους δεν λένε να… κλείσουν. Πρόσφατα άνοιξε πάλι μια… λακκούβα στην οδό Κανεβάρο στην παλιά πόλη ενώ πρόσφατα στον ίδιο δρόμο είχαν μπαλωθεί άλλες λακκούβες από δημοτικά συνέργεια. Λερναία ύδρα αυτές οι λακκούβες στα Χανιά.

• Δύο φορτηγά γέμισαν χθες στα Χανιά με βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία. Τα Χανιά της ανθρωπιάς.

• Και μια σημαντική είδηση από τον χώρο του πολιτισμού: Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2-12 Μαρτίου) θα τιμήσει τον Χανιώτη σκηνοθέτη τον Σταύρο Ψυλλάκη με Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του και θα προβάλλει 10 από τις περίπου 40 ταινίες του. Μια τιμή που αξίζει στον Σταύρο Ψυλλάκη ο οποίος με ευαισθησία και ανθρωπιά έχει προσεγγίσει σειρά κοινωνικών θεμάτων μέσα από τις ταινίες του.

Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 1/3/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου