Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Βράχοι – μνημεία στο Ακρωτήρι - Με τα ονόματα ηρώων της Επανάστασης του 1897

Μια σειρά από ξεχωριστά μνημεία για τους ήρωες – πεσόντες της Επανάστασης του Ακρωτηρίου, το 1897, αναδεικνύονται μετά από ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορακιών!
Ο λόγος για τους σμιλεμένους βράχους με τα ονόματα των ηρώων, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε περιοχές του Ακρωτηρίου (Κορακιές, Αρώνι).
Ωστόσο, τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι βράχοι δεν είναι τυχαία.
Είναι ακριβώς τα σημεία όπου έχασαν τη ζωή τους οι ήρωες αυτοί.
Συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν 18 βράχοι από τους οποίους έχουν βρεθεί οι 11, χάρη στα κυπαρίσσια που έχουν φυτευτεί δίπλα τους.
Η ιστορία των μνημείων ξεκινά τη χρονιά της Επανάστασης του Ακρωτηρίου (1897)!
Στις 8 Απριλίου 1897 συνήλθε στις Κορακιές η Διοικητική Επιτροπεία «του εν Ακρωτηρίου Στρατοπέδου» και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, όπως αναγράφεται στην απόφαση: «όπως διαιωνισθή η μνήμη των ενδόξως υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων οπλιτών του στρατοπέδου Ακρωτηρίου κατά τας διαφόρους μάχας», «να βεβαιωθεί αρμοδίως ο τόπος του θανάτου εκάστου αυτών, να παραγγελθή δε κατάλληλος τεχνίτης, όπως εν εκάστη των θέσεων τούτων λειάνη μέρος κατάλληλον βράχον εν είδει πλακός, χαράξη δε σταυρόν επί εκάστης αυτών και το όνομα του πεσόντος μετά της ημερομηνίας, καθ΄ ην έπεσε».
Η ιστορία των βράχων έχει ευαισθητοποιήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορακιών, ο πρόεδρος του οποίου, Γιώργος Βασιλάκης, λέει στα “Χ.ν.”:
«Οταν ανέλαβα πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορακιών, από το 2004, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε αυτούς τους βράχους και βρήκαμε μέχρι σήμερα 11».
Ο ίδιος προσθέτει ότι μετά το 2008 «κάναμε μηχανογραφικά για το πού είναι αυτοί οι βράχοι, γιατί βρίσκονται όλοι μέσα σε ιδιωτικές περιουσίες και σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων στείλαμε όλο το πακέτο στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στο Ηράκλειο με αίτημα να κηρυχθούν διατηρητέα μνημεία ».
Ακολούθησε αυτοψία από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και, όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλάκης, «στη συνέχεια φτιάχτηκε ο φάκελος και στάλθηκε το 2015 στο υπουργείο Πολιτισμού.
Παρόλες τις προσπάθειές μας και τις πιέσεις μας προς το υπουργείο, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία».
Ο ίδιος σημειώνει ότι δίπλα από κάθε βράχο είχαν φυτέψει ένα κυπαρρίσι, κάτι που έκανε πιο εύκολο τον εντοπισμό τους.
«Οι βράχοι πρέπει να ήταν 18. Δεκαεννιά είναι οι νεκροί αλλά επειδή βρήκαμε σε ένα βράχο δύο ονόματα πιστεύουμε ότι ήταν 18 οι βράχοι.
Κάποιοι ίσως έχουν καταστραφεί από οικοδομικές εργασίες».
Πάντως, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι « η ύπαρξη των βράχων δεν επηρεάζει τις ιδιοκτησίες» ενώ υπογράμμισε το παράδειγμα ενός κατοίκου του Ακρωτηρίου, του κ. Μανώλη Μπαντουδάκη, ο οποίος έχει περιποιηθεί βράχο που βρίσκεται σε ιδιοκτησία του.
«Σεβάστηκε το σημείο και μέχρι σήμερα τον περιποιείται και θέλει να παραμείνει στη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλάκης.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Κυριακή 9 Φεβρουαρίου με την ευκαιρία της επετείου του βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου του Ακρωτηρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών και οι Πολιτιστικοί Φορείς Ακρωτηρίου διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης στις 11:30, στον Άγιο Χριστοφόρο Κορακιών (περιοχή Τράφος), όπου βρίσκονται βράχοι –μνημεία για τους πεσόντες αγωνιστές.
Το Α΄ μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει: επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Ύμνου της Κρήτης και του Εθνικού Yμνου.
Στο Β΄ μέρος κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Φιλόλογος, Αρχειονόμος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι οργανωτές, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, ριζίτικο από τον
Πολιτιστικό Σύλλογο Χορδακίου “Η Σκλόκα” και κρητικούς χορούς από τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο “Καγιαλές”. Σε περίπτωση κακοκαιρίας το Β’ μέρος θα πραγματοποιηθεί στο Λύκειο Ακρωτηρίου, πρώην Πολυκλαδικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 8/2/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/vrachoi-mnimeia-sto-akrotiri/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου