Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Ανάγκη προστασίας για τον Ομπρόσγιαλο Αποκορώνου

Την ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας περιοχής του υπό δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Ομπρόσγιαλο Αποκορώνου από την υπεραλίευση και το ψάρεμα με δυναμίτιδα, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου: “Φίλοι του Βύθου”, Χάρης Καραβαράκης. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, στη συγκεκριμένη περιοχή απειλείται από αυτές τις δραστηριότητες η θαλάσσια ζωή.
Aπό την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τονίζει ότι το καταδυτικό πάρκο θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας της περιοχής καθώς θα φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως.
Και οι δύο, πάντως, καταδικάζουν το παράνομο ψάρεμα, καλώντας τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.
Αφορμή στάθηκε το γεγονός της σύλληψης ενός ατόμου στον Αποκόρωνα, πρόσφατα, για ψάρεμα με δυναμίτιδα.
Οπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, ήταν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου όταν ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Γεωργιούπολης για αλιεία με χρήση εκρηκτικών υλικών στη θαλάσσια περιοχή Ομπροσγιαλού και άμεσα στο σημείο μετέβησαν λιμενικοί ενώ συνελήφθη 72χρονος όταν έβγαινε από τη θάλασσα «με στολή δύτη και κρατώντας ένα τσουβάλι που περιείχε αλιεύματα συνολικού βάρους 12,34kgr».
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού”, Χάρης Καραβαράκης, σημείωσε ότι είναι «ιδιαίτερα στενόχωρο το γεγονός ότι ενώ ο δήμαρχος κάνει αξιόλογες προσπάθειες για να δημιουργήσει το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη, κάποιοι δεν δείχνουν την πρέπουσα σημασία. Θα πρέπει στην περιοχη η οποία είναι ταλαιπωρημένη από αυτή τη μέθοδο αλιείας, να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα».
Ο ίδιος ζήτησε οι κάτοικοι να καταγγέλουν τέτοιες δραστηριότητες και να εφαρμοστεί ο νόμος καθώς, όπως είπε, «η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Η υπεραλίευση και ο δυναμίτης έχουν καταστρέψει κάθε μορφή ζωής. Και θα πρέπει η πολιτεία να είναι αμείλικτη σε τέτοιες δράσεις και πρακτικές».
Ακόμα ανέφερε ότι «δεν μπορεί ο τουρίστας που θα έρθει το καλοκαίρι να κάνει βουτιά, να μην βλέπει θαλάσσια ζωή και ζωντανό βυθό. Θα τους δείξουμε έναν ωραίο βυθό χωρίς ζωή;
Και θα είναι αυτό διαφήμιση ή δυσφήμιση για τον τόπο;».
Ο κ. Καραβαράκης συμπλήρωσε ότι «ο κ. Κουκιανάκης θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος.
Να βρει σε συνεννόηση με το Λιμεναρχείο κάποιον τρόπο ώστε η περιοχή στην οποία σκοπεύει να κάνει το καταδυτικό πάρκο όχι μόνο να προστατεύεται αλλά α κάνει και τις κατάλληλες ενέργειες για να εμπλουτίζεται».
Ο ΔΗΜΟΣ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, σημείωσε ότι η «πολυετής προσπάθεια για τη θεσμοθέτηση και ίδρυση του πρώτου καταδυτικού πάρκου στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της. Ηδη το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει βάλει την πρώτη υπογραφή και το καταδυτικό πάρκο στη θέση Ομπροσγιαλός στην Τοπική Κοινότητα Κεφαλά του Δήμου Αποκορώνου είναι πραγματικότητα. Τούτη την ώρα, ο φάκελος βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφών Υπουργείων. Ο σχεδιασμός πληρεί τις προυποθέσεις προκειμένου σε 24ωρη βάση ο χώρος να φυλάσσεται και έτσι να δώσουμε ζωή σε μια περιοχή που έχει καταταλαιπωρηθεί, είτε από την παράνομη υπεραλίευση είτε από άλλες δραστηριότητες».
Ο κ. Κουκιανάκης πρόσθεσε ότι η περιοχή θα αποκτήσει ζωή καθώς «στην κατασκευή του καταδυτικού πάρκου θα ποντιστούν δύο καράβια που έχουν ήδη δεσμευτεί από το Πολεμικό Ναυτικό μετά την απόφαση του τότε Αρχηγού ΓΕΝ κ. Γιακουμάκη και μετέτειπα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη: Ενα πλοίο 25 και ένα πλοίο 42 μέτρων και 18 τεχνητοί ύφαλοι όπου θα δημιουργήσουν τρεις καταδυτικές διαδρομές, μια για αρχάριους, μία για ημιαρχάριους και μία για προχωρημένους δύτες».
Ο κ. Κουκιανάκης σημείωσε ότι το καταδυτικό πάρκο έρχεται «όχι μόνο να δώσει προστιθέμενη τουριστική αξία στην περιοχή, αλλά να αυξήσει και τα αλιεύματα διότι αυτό συνεπάγεται την οικονομική ενίσχυση αλιέων της περιοχής μας».
Ο ίδιος καταδίκασε το ψάρεμα με δυναμίτιδα και την υπεραλίευση που, όπως επισήμανε, γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, και κάλεσε τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς «να εφαρμόσουν τον νόμο με την απόλυτη αυστηρότητα».
Ο Δήμος, συνέχισε, εκφράζει την αντίθεσή του και προσκαλεί τους θεσμικούς φορείς να κάνουν τις ενέργειες εκείνες προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
«Το καταδυτικό πάρκο έρχεται ως ασπίδα προστασίας για τη γύρω περιοχή μιας και θα φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως», συμπλήρωσε.
(Χανιώτικα νέα - 14/1/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anagki-prostasias-gia-ton-omprosgialo-apokoronoy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου