Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

ΜΑΙΧ: Μεσογειακή βιοκλιματική τράπεζα σπόρων

Την αξιοποίηση του κτηρίου του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) για τη δημιουργία μεσογειακής βιοκλιματικής τράπεζας σπόρων για τη διατήρηση της ελληνικής χλωρίδας, επιδιώκει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Για τον σκοπό αυτό ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλους φορείς προκειμένου να υλοποιηθεί σχετική μελέτη και έχει αναπτύξει επαφές με την Περιφέρεια Κρήτης ζητώντας τη χρηματοδότηση του έργου.
Το κτήριο του ΚΕΓΕ βρίσκεται εντός του οικοπέδου του ΜΑΙΧ και σε αυτό στεγάζονται γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ αρκετοί χώροι που έχουν παραχωρηθεί στο ΜΑΙΧ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένουν αναξιοποίητοι.
Σύμφωνα με το ΜΑΙΧ, με τη διαμόρφωση του κτηρίου ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στον ρόλο μιας πιλοτικής βιοκλιματικής τράπεζας σπόρων για τη διατήρηση της ελληνικής χλωρίδας σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές λειτουργίας των τραπεζών σπόρων, το κτήριο αυτό θα αποτελέσει μια διεθνούς σημασίας υποδομή – υπόδειγμα για όλες τις Μεσογειακές χώρες με παρόμοιες βιοκλιματικές συνθήκες – που αφορά στην προστασία και διατήρηση της φυτικής ποικιλότητας της Κρήτης, καθώς και στη διαχείριση, έρευνα και στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Η έρευνα από το Πολυτεχνείο Κρήτης στοχεύει στην ενσωμάτωση συστημάτων εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας και στη μέσω προσομοιώσεων διερεύνηση εφαρμογών βελτιστοποίησης του μικροκλίματος (ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας) για τη συγκεκριμένη χρήση.
Ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, τονίζει ότι για την αξιοποίηση του χώρου υπάρχει συνεργασία με άλλους φορείς (Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς, Πολυτεχνείο, Περιφέρεια) για τη χρήση όλου του χώρου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πράσινη μεσογειακή τράπεζα σπόρων με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Ενα βιωματικό πάρκο και σε σύνδεση με το πάρκο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του ΜΑΙΧ.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η Περιφέρεια βλέπει θετικά την συγκεκριμένη πρόταση.
Από την πλευρά της η βιολόγος στη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ, Χριστίνα Φουρναράκη σημειώνει ότι στο ΜΑΙΧ έχει δημιουργηθεί από το 2000, Τράπεζα Σπόρων «με τα πιο σπάνια, ενδημικά και απειλούμενα φυτά. Σε αυτα έχουμε δώσει προτεραιότητα. Ξεκινήσαμε με ένα κατάλογο 200 περίπου διαφορετικών φυτών. Συλλέγουμε σπόρους. Μελετάμε τη φύτρωσή τους. Και τους αποθηκεύουμε για να τους αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές. Σε περίπτωση που χαθεί ένα φυτό από το περιβάλλον να μπορέσουν να αξιοποιηθούν αυτοί οι σπόροι».
Η ίδια πρόσθεσε ότι σκοπός είναι η μεταφορά της Τράπεζας Σπόρων στο κτήριο του ΚΕΓΕ προκειμένου να δημιουργηθεί η πρώτη μεσογειακή βιοκλιματική τράπεζα σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 6/12/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/mesogeiaki-vioklimatiki-trapeza-sporon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου