Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

"Ποιοτικό έλλειμα σε γη με ιστορία"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Με τον αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αριστομένη Βαρουδάκη έχουμε συζητήσει κάποιες φορές. Και πάντα η συζήτηση μαζί του παρουσιάζει ενδιαφέρον. Διότι η πόλη, οι άνθρωποι, τα κτήρια, μα και ο ίδιος ο πολιτισμός, είναι στην καθημερινότητα, στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του αρχιτέκτονα ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Γιώργο πραγματοποίησαν την πετυχημένη έκθεση με θέμα: "Αρχιτεκτονικοί Διάλογοι με το Κρητικό Τοπίο" που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη από τις 16 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 10 Ιανουαρίου 2010.
Η έκθεση παρουσίασε το αρχιτεκτονικό έργο των Αριστομένη και Γιώργου Βαρουδάκη, για τους οποίους το φυσικό τοπίο, η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου τους, καθώς και το ευρύτερο περιβάλλον, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξελικτική τους πορεία.
Με αφορμή την έκθεση αυτή, δημοσιεύτηκε στις "Διαδρομές" των "Χανιώτικων Νέων" του περασμένου Σαββάτου μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αριστομένη Βαρουδάκη, που αξίζει να προβληματίσει όλους εμάς, μα κυρίως τους φορείς τη πόλης μας:
"Πατάμε σε γη που έχει ιστορία 4.000 χιλιάδων ετών. Ωστόσο σήμερα στα Χανιά υπάρχει ένα ποιοτικό έλλειμα, οι άνθρωποι επενδύουν πολλά χρήματα και πολύ φαιά ουσία για να φτιάχνουν πολλά ασήμαντα πράγματα. Το θέμα είναι τι θα μείνει μετέπειτά από όλα αυτά, που να σημαίνει κάτι στους επόμενους", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αριστομένης Βαρουδάκης στη δημοσιογράφο Ελένη Φουντουλάκη.
Και όντως αυτή η γη έχει τεράστια ιστορία. Ομως, σε αυτή τη γη, ποιος αμφιβάλλει ότι υπάρχει έλλειμα ποιότητας; Ποιος δεν θα ήθελε περισσότερη ποιότητα στην καθημερινότητά του. Περισσότερο πολιτισμό κόντρα στο πρόχειρο και το εφήμερο; Και, βεβαίως, ευτυχώς υπάρχουν πολιτισμικές νότες και ενδιαφέρουσες ομάδες. Ευτυχώς, υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες οι οποίοι δημιουργούν. Μόνο που ό,τι συμβαίνει έχει να κάνει συνήθως με ατομικές προσπάθειες δημιουργικής έκφρασης.
Ο Αριστομένης Βαρουδάκης αναφέρθηκε και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
"Επειδή ανήκουμε στην ομάδα των ανθρώπων που δούλεψε για να δημιουργηθεί το ΚΑΜ, θεωρούμε οτι είναι ένας σημαντικός θεσμός ο οποίος δεν υπάρχει σε άλλη πόλη της Ελλάδας και παράλληλα έχει μια διεθνή απήχηση. Ο θεσμός αυτός έγινε για να μπορέσει να ενισχύσει στους πολίτες την αρχιτεκτονική παιδεία την οποία δεν την πέρνουν ούτε απο το Γυμνάσιο ούτε απο το Πανεπιστήμιο. Αυτό το κενό μπορεί και πρέπει να καλύψει το ΚΑΜ...
Το ΚΑΜ έχει άλλες απαιτήσεις και πρέπει και κόσμος να έχει άλλες απαιτήσεις απο αυτό. Μην ξεχνάμε οτι είναι η εικόνα της πόλης μας προς τα έξω, είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να δείξουμε στο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού σαν Χανιώτες στον διεθνή χώρο. Γιατί τι άλλο έχουμε; Μόνο το παρελθόν μας δείχνουμε...".
Διαπιστώσεις - προβληματισμοί από έναν άνθρωπο που αγαπά αυτό τον τόπο και που πρέπει να ταρακουνήσουν τους αρμόδιους και κάθε ενδιαφερόμενο. Διότι το ποιοτικό έλλειμα μπορεί και πρέπει να καλυφθεί...
(Χανιώτικα νέα - 31/1/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου