Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Πληθώρα επισκεπτών – έλλειμμα υποδομών στον νομό Χανίων

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται ο τουρισμός στα Χανιά καθώς τα μηνύματα από τις προκρατήσεις δείχνουν ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά καλύτερη από την περυσινή.
Την ίδια ώρα παραμένει η αναγκαιότητα βελτίωσης των υποδομών (δρόμων, πεζοδρομίων, σήμανσης) στους Δήμους του νομού Χανίων που θα επιτρέψουν την περαιτέρω αναβάθμιση του τουρισμού.Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Σύμπραξης Τουρισμού για τα Χανιά που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Στη σύμπραξη συμμετέχουν η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων, η Fraport Greece, η Aegean, η Eurobank και πλέον και ο ΕΟΤ.
Τόσο σε χαιρετισμό του όσο και σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαν. Γιαννούλης σημείωσε ότι «η φετινή χρονιά προδιαγράφεται πολύ ενθαρρυντική και πολύ αισιόδοξη. Το brand name Ελλάδα είναι στην πρώτη πεντάδα από το 2022 όταν άρχισε να επανέρχεται ο τουρισμός. Το 2022 ήταν πολύ κοντά στα αποτελέσματα του 2019. Φέτος ευελπιστούμε ότι θα πάει ακόμα καλύτερα. Γενικότερα, το άλμα σε επίπεδο βελτίωσης των υπηρεσιών σε οποιοδήποτε τύπο καταλύματος και ξενοδοχείων αλλά και γενικότερα στην οικονομία, επιβραβεύουν αυτή την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι ξένοι επισκέπτες. Οι προκρατήσεις δείχνουν πολύ καλά και ενθαρρυντικά σημάδια. Επομένως ευελπιστούμε ότι η χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή».
Σε ερώτηση των “Χ.ν.”, για τις υποδομές είπε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολλά χρόνια, το έχουμε επισημάνει κατ επανάληψη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο δημιουργεί μια άσχημη εντύπωση γιατί βγαίνοντας από πολύ καλές ιδιωτικές υποδομές, γνωρίζουμε όλοι ότι και τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι μας, πολλές φορές και η σήμανση ακόμα, δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε. Εμείς επιμενουμε ότι οι δημόσιες υποδομές ειναι το βασικό στοιχείο για να συνεχίσει ο προορισμός και όλοι οι προορισμοί φυσικά, να ανεβαίνουν και να εξυπηρετείται ο κόσμος ακριβώς όπως πρέπει και όπως περιμένει. Επιμένουμε σε αυτη την προσπάθεια».
Ο κ. Γιαννούλης τόνισε τη σημασία που έχει η έναρξη των εργασιών του νέου ΒΟΑΚ αλλά και την αναγκαιότητα οι Δήμοι στον νομό Χανίων «να βελτιώσουν τις υποδομές και τις οδικές αλλά και για τους πεζούς».
Αναφερόμενος στη Σύμπραξη και τη συνεργασία με τη Marketing Greece είπε ότι «η προβολή των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα είναι πάρα πολύ μεγάλη».
Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, δήλωσε ότι «το 2022 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το αεροδρόμιο Χανίων. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε, που δεν είναι φυσικά οριστικά, βλέπουμε ότι η ίδια τάση συνεχίζεται και για φέτος και βλέπουμε ότι θα έχουμε νέα δρομολόγια και νέες αεροπορικές εταιρείες που θα επιχειρήσουν στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Βήλος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τα νέα δρολόγια και τις εταιρείες καθώς, όπως είπε, «δεν έχουν οριστικοποιηθεί».
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” σχετικά με τη συζήτηση για μείωση των τελών στο αεροδρόμιο των Χανίων που θα προσέλκυε εταιρείες χαμηλού κόστους, ειδικά το χειμώνα, ο ίδιος απάντησε ότι «η Fraport έχει ένα πρόγραμμα κινήτρων για τον χειμώνα αλλά καμία αεροπορική εταιρεία δεν έχει κάνει χρήση αυτού για τα Χανιά».
Η Marketing Director της Aegean, Μαρίνα Βάλβη, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Aegean συνδράμει στην ανάπτυξη του τουρισμού στα Χανιά και στο Ηράκλειο, εν γένει στην Κρήτη ως ναυαρχίδα του ελληνικού τουριστικού προιόντος, υλοποιώντας ένα πλάνο πτήσεων όλο τον χρόνο». Η ίδια αναφερόμενη στον σχεδιασμό της εταιρείας, σημείωσε ότι «η Aegean φέτος θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα πτήσεων της ιστορίας της με το μεγαλύτερο στόλο που είχε ποτέ. Θα έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη 76 αεροσκαφή που θα επιχειρούν σε 161 προορισμούς από 10 βάσεις εκ των οποίων η μία στα Χανιά και η άλλη στο Ηράκλειο. Εχουμε τέσσερα αεροπλάνα στη βάση μας στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά και επιχειρούμε απευθείας σε 20 προορισμούς από το Ηράκλειο και 18 από τα Χανιά, συμπεριλαμβάνεται και ο προορισμός τσάρτερ βεβαίως και σε λίγους μήνες θα έχουμε και την απευθείας σύνδεση των Χανίων με το Τελ Αβίβ».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, δήλωσε ότι «είναι πέντε χρόνια που τρέχει αυτή η σύμπραξη για τον τουρισμό και ολοένα μεγαλώνει. Σήμερα καλωσορίζουμε τον ΕΟΤ στη σύμπραξη. Ολες οι αλλαγές στις παγκόσμιες τάσεις για τον τουρισμό ευνοούν τη χώρα μας. Τα Χανιά και η Κρήτη είναι μεγάλος προορισμός για την Ελλάδα και αναγνωρίσιμος».
Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη σύμπραξη φορέων μπορεί να φέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και να δώσει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα Χανιά όσον αφορά την προβολή τους στο εξωτερικό.
Ακόμα σημείωσε ότι «αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι επισκέπτες μας επιλέγουν προορισμό, αλλάζουν τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούν προκειμένου να επιλέξουν προορισμό. Τα ψηφιακά μέσα πια είναι νούμερο ένα για όλους αυτούς οι οποίοι επιλέγουν προορισμούς».
Ο υπεύθυνος του τομέα ξενοδοχείων και τουρισμού της Eurobank, Ευθύμιος Λαμπαδιάρης, δήλωσε ότι το 2023 αναμένεται να είναι εκ νέου μια εξαιρετική χρονιά για τα Χανιά τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο σε επίπεδο τουριστικών εσόδων, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην επέκταση της τουριστικής περιόδου που φέτος αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα». Οσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, σημείωσε ότι «έχουν ανοίξει σημαντικότατες νέες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό όπως η αμερικάνικη αγορά, κάτι το οποίο επηρεάζει πολύ θετικά και την αγορά των Χανίων».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε τη σημασία των συνεργειών για τον τουρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι «καλές επιχειρήσεις προυποθέτουν καλά αμοιβομένους εργαζόμενους. Αυτό είναι πάρα πολυ σημαντικό. Για να κρατήσουμε τους εργαζόμενους και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις πραγματικά να είναι ανταγωνιστικές, χρειαζόμαστε εργαζομενους με καλές αμοιβές».
Η ίδια αναφέρθηκε και στο έργο του φράγματος Ταυρωνίτη το οποίο, όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα για νέες μονάδες «διότι χωρίς νερό τουρισμός δεν υπάρχει. Υπήρχε ο σχεδιασμός για τις μονάδες αλλά το νερό δεν υπήρχε».
Χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής Βασίλης Διγαλάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε κι ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο οποίος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τον τουρισμό, καθώς και ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρίνα Γιακουμάκη ενώ η εκδήλωση έκλεισε με βραβεύσεις από την Ενωση Ξενοδόχων, φορέων και ανθρώπων που συντελούν στην ανάπτυξη του τουρισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 21/2/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου