Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν στα ύψη. Οι λογαριασμοί είναι “φουσκωμένοι” σε πολλά νοικοκυριά και αν μειωθεί η επιδότηση θα είναι ακόμη πιο “φουσκωμένοι”.
Το ρεύμα αποτελεί πλέον χρηματιστηριακό προϊόν. Το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ξεκίνησε το 2018 και συνεχίζεται σήμερα.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι να μειωθούν οι τιμές, να σταματήσει κερδοσκοπία και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και προς αυτή την κατεύθυνση, στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο ΤΕΕ Χανίων τονίστηκε η ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε επισημάνσεις της ηλεκτρολόγου μηχανικού, μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου Δ.Ε.Η./ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΔΙΚΤΥΩΝ, Παναγιώτας Σταθά, που είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Γαλλία δηλώνει ότι κρατικοποιεί την EDF για να ελέγξει την αγορά ενέργειας και η Γερμανία την Uniper», «η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης έχει πραγματικά αποτύχει» «θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά πώς η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο θα είναι η λιγότερο δυνατή» και «οι επιδοτήσεις δεν είναι η λύση αυτή καθ’ αυτή, είναι ανακούφιση. Το πρόβλημα θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται. Θέλει άλλη ενεργειακή πολιτική για τη χώρα. Χωρίς Χρηματιστήριο Ενέργειας».
Επιτέλους, επιβάλλεται η ανάγκη μέτρων για να βγει, όσο γίνεται, η Ελλάδα από αυτόν τον φαύλο κύκλο που προκαλεί αβεβαιότητα και ανησυχία στον κόσμο.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 17/10/2022)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου