Ο απολογισμός θλιβερός. Δύο νεκροί και καταστροφές.
Και, όπως πάντα, μετά τις καταστροφές ακολουθούν αυτοψίες, αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις ζημιών.
Αυτό, όμως, που πρωτίστως επιβάλλεται είναι η πρόληψη. Και πρόληψη σημαίνει ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα. Παντού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόλυτη θωράκιση με τα όποια έργα καθώς η μανία της φύσης είναι απρόβλεπτη. Όμως, οπωσδήποτε θα υπάρχει η μέγιστη δυνατή προστασία ανθρώπων και περιουσιών.
Επίσης, έχει σημασία η επανεξέταση του μοντέλου ανάπτυξης της Κρήτης. Ανάπτυξης μεν αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία του νησιού από πλημμύρες και καταστροφές.
Και ακόμη: Αναγκαία είναι η άμεση αποκατάσταση των καταστροφών. Και όχι μετά από χρόνια μέσα στα οποία μπορεί να προκύψουν νέα προβλήματα.
Γιατί το σημειώνουμε αυτό;
Μα, έχουμε το παράδειγμα των καταστροφών στην ενδοχώρα των Χανίων από τη θεομηνία του 2019.
Ακόμα δεν υπάρχει πλήρης αποκατάσταση. Κι ας έχουν περάσει τρία χρόνια!
Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου ο Δήμος Πλατανιά ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων Μελετών, Εγκρίσεων και Ελέγχων, έχει ξεκινήσει η 2η φάση αποκατάστασης καταστροφών στο οδικό δίκτυο του Δήμου Πλατανια από τη μεγάλη θεομηνία του 2019, έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι και εκτελούν εξειδικευμένα έργα όπως τοποθέτηση πασσάλων, αγκιρίων, συρματόσακων. Επίσης ανακοίνωσε ότι έργα εκτελούνται και στην Κοινότητα Λάκκων εντός του οικισμού, καθώς και στον οδικό άξονα Ορθούνι – Καράνου ο οποίος παραμένει σε τμήμα του κλειστός.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 17/10/2022)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου