Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Και με τα ετοιμόρροπα στα Χανιά τι γίνεται;

Ο τραγικός θάνατος του 22χρονου Χανιώτη στη Λάρισα από τον τοίχο που κατέρρευσε, αναδεικνύει το ζήτημα με τα ετοιμόρροπα κτήρια στα Χανιά -αφημένα στο χρόνο, έτοιμα για κατάρρευση- τα οποία δεν είναι λίγα. Τόσο τα κτήρια δημόσιου χαρακτήρα όσο και ιδιωτικά.
Χαρακτηριστικά να υπενθυμίσουμε, μεταξύ άλλων, όπως έχουν καταγραφεί σε ρεπορτάζ των “Χ.ν.”:
• Το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια, τμήματα του οποίου έχουν αποκολληθεί.
• Τον μιναρέ στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη από τον οποίο κατά διαστήματα πέφτουν πέτρες με τις προστατευτικές σιδεριές που έχουν τοποθετηθεί, όπως έχουν αναφέρει κάτοικοι της παλιάς πόλης, να μην είναι ικανές να προστατεύσουν διερχόμενους από μια… πέτρα στο κεφάλι!
• Τα Νεώρια, τα οποία μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης, δεν θα πάψουν να είναι επικίνδυνα.
• Κτήρια στη συμβολή των οδών Κατρέ και Καραολή – Δημητρίου, στην πλατεία Ευαγγελίστριας στη Χαλέπα και σε άλλους δρόμους και περιοχές. Ειδικά στην παλιά πόλη τα επικίνδυνα κτήρια δεν είναι λίγα.
• Το κτήριο του παλιού ΙΚΑ για το οποίο έχουμε γράψει αρκετές φορές, όσο παραμένει αφημένο στη μοίρα του, τόσο θα εξελίσσεται σε επικίνδυνο ετοιμόρροπο.
Σε ρεπορτάζ των “Χ.ν.” στις 25 Οκτωβρίου 2021, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, Μάρκος Καραβιτάκης, με εμπειρία στα κοινά δήλωσε πως οι ετοιμορροπίες των κτισμάτων της παλιάς πόλης είναι μείζον θέμα για όλους και ότι «είχαμε παρακαλέσει και τον προηγούμενο δήμαρχο και τον σημερινό να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δυστυχώς δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα! Τα μέτρα προφύλαξης που έχουν παρθεί είναι ανεπαρκέστατα» ενώ η σύζυγός του Φωτεινή Παπαμαρκάκη, μηχανικός, ανέφερε πως «υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες τα κτήρια αυτά που είναι μνημεία και να συντηρηθούν και να θωρακιστούν αντισεισμικά».
Σε παλαιότερο ρεπορτάζ στις 11 Οκτωβρίου 2016 αναφερόταν ότι έως και… έξι χρόνια μπορεί να χρειαστούν έως ότου οι αρμόδιες υπηρεσίες δώσουν το “πράσινο φως” για την κατεδάφιση κάποιου ετοιμόρροπου κτηρίου στον Νομό Χανίων με συνέπεια να εκκρεμούν δεκάδες υποθέσεις παρά τον κίνδυνο που εγκυμονεί η κατάσταση πολλών παλιών οικημάτων.
Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες παλαιών κτηρίων έχουν κατά καιρούς αναφέρει ότι δεν έχουν ευθύνη οι ίδιοι και θέτουν θέμα αποζημιώσεων.
Πάντως, την αρμοδιότητα για την εξέταση των αιτημάτων που αφορούν ετοιμόρροπα κτήρια έχει κυρίως η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων.
Εν κατακλείδι, τα χρόνια περνάνε, τα ετοιμόρροπα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα και λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα, ποιος θα φέρει την ευθύνη;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/2/2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου