Οχι με άδεια χέρια. Αλλά με ένα κείμενο για εκδηλώσεις του σχολείου μου, του Λυκείου Κολυμπαρίου. Ενα κείμενο σε μορφή ρεπορτάζ, ζητώντας να δημοσιευτεί.
Αλλωστε, από τότε ήθελα να ακολουθήσω τον δρόμο της δημοσιογράφιας.
Ετσι, απευθύνθηκα στον ιδρυτή της εφημερίδας, Γιάννη Γαρεδάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε την επιθυμία μου. Οχι μόνο δημοσίευσε το κείμενό μου, αλλά με παρότρυνε να γράφω όποτε θέλω. Και λίγο καιρό μετά, απέκτησα μια καθημερινή στήλη με τίτλο: “Τηλεοπτικά – Ραδιοφωνικά Σποτ”. Ηταν η εποχή που ξεκινούσε η ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση και στα Χανιά και η στήλη κάλυπτε την ενημέρωση σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι των ΜΜΕ.
Ακόμα και ως φαντάρος αλλά και ως σπουδαστής στην συνέχεια στην Αθήνα, διατήρησα την επαφή με τα “Χανιώτικα νέα”. Εστελνα πού και πού κείμενα και ρεπορτάζ και όχι μόνο δημοσιεύονταν αλλά ελάμβανα και αμοιβή για τη συνεργασία μου.
Οταν επέστρεψα στα Χανιά, το καλοκαίρι του 1996 αμέσως “έπιασα δουλειά” στα “Χανιώτικα νέα” στα οποία πάγια αρχή ήταν και είναι η έγκυρη - υπεύθυνη ενημέρωση και φυσικά η κριτική ματιά στα κακώς κείμενα του τόπου με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
31 χρόνια μετά, ως δημοσιογράφος αυτής της εφημερίδας, οφείλω πολλά στον ιδρυτή της. Διότι αν δεν είχα γνωρίσει τον Γιάννη Γαρεδάκη, που με είχε στηρίξει χωρίς να με γνωρίζει από πριν, δεν θα είχα γίνει ποτέ δημοσιογράφος με τα “Χανιώτικα νέα” να αποτελούν το δεύτερο σπίτι μου.=
Ακόμα και τώρα ο Γιάννης Γαρεδάκης -δάσκαλος για εμένα στη δημοσιογραφία- θυμάται ότι ήμουν με… κοντά παντελονάκια, σαν παιδί, στο ξεκίνημά μου.
31 χρόνια μετά νιώθω περήφανος που εργάζομαι σε αυτή την εφημερίδα η οποία πάντα διατηρεί μια έντιμη σχέση με τον αναγνώστη.
31 χρόνια μετά, γέμισα αναμνήσεις και θέλησα να μοιραστώ - μολονότι σπανίως γράφω προσωπικά κείμενα – την ιστορία μου αυτη. Να γράψω για την εφημερίδα στην οποία γράφω…
ΥΓ.: Στην πλατφόρμα της ΕΡΤFlix εχουν ανέβει οι πρόσφατες εκπομπές της σειράς: “Μονόγραμμα”, αφιερωμένες στον Γιάννη Γαρεδάκη. Η μία εκπομπή επικεντρώνεται στα “Χανιώτικα νέα” και η άλλη στο “Μουσείο Τυπογραφίας” που αποτελεί “παιδί” των “Χανιώτικων νέων”. Αξίζει ο αναγνώστης να δει τις εκπομπές, αν δεν τις είχε δει στην πρώτη προβολή τους στην ΕΡΤ2. Ετσι, θα γνωρίσει έναν από τους τελευταίους παραδοσιακούς εκδότες που ξεκίνησε από μια φτωχή οικογένεια από τα Ρούστικα και μετά από σκληρή δουλειά κατάφερε να δημιουργήσει και να προσφέρει, που υπηρέτησε τη δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι, που εννοούσε και εννοεί να λειτουργεί υπέρ της πολυφωνίας, της πραγματικής ενημέρωσης αλλά και να μάχεται μέσα από την εφημερίδα για το καλό των Χανίων.
Που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον Τύπο. Που δημιούργησε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου αλλά και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη μέσα στο οποίο συντελείται για τον επισκέπτη ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της τέχνης που άλλαξε τον κόσμο, της τυπογραφίας και μάλιστα ήταν υποψήφιο για ευρωπαικό μουσείο της χρονιάς.
Η σειρά βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.ertflix.gr/series/ser.3448-monogramma?fbclid=IwAR3aKbs7AZv7QX-IJHCuC9oqKul4PwD_gmJ7sY7CC8Fj3sQeeo6sAUe8k-k
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ - 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου